Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

ΕΣΑμεΑ: Επιστολή - Πρόταση Ε.Σ.Α.μεΑ. επί της παρ. 2 του άρθρου 17 του Σχεδίου Νόμου «Αντιμετώπιση της Αυθαίρετης Δόμησης - Περιβαλλοντικό Ισοζύγιο και άλλες διατάξεις»

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ανακοίνωση 22.07.13

Την πρότασή της επί της παρ. 2 του άρθρου 17 του Σχεδίου Νόμου «Αντιμετώπιση της Αυθαίρετης Δόμησης - Περιβαλλοντικό Ισοζύγιο και άλλες διατάξεις» απέστειλε στο αρμόδιο υπουργείο και στον πρωθυπουργό η ΕΣΑμεΑ.

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) - που αποτελεί τον τριτοβάθμιο κοινωνικό και συνδικαλιστικό φορέα των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους στη χώρα, επίσημα αναγνωρισμένο δια του Ν.2430/96 (ΦΕΚ 156Α/10.7.96) Κοινωνικό Εταίρο της ελληνικής Πολιτείας σε ζητήματα αναπηρίας και ιδρυτικό μέλος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία, του μεγαλύτερου φορέα εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο - με το παρόν σας αποστέλλει την πρότασή της επί της παρ. 2 του άρθρου 17 του Σχεδίου Νόμου «Αντιμετώπιση της Αυθαίρετης Δόμησης - Περιβαλλοντικό Ισοζύγιο και άλλες διατάξεις».

Πιο συγκεκριμένα, παρόλο που οι ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στην παράγραφο 2 του άρθρου 17 «Μειώσεις προστίμων σε Ειδικές Ομάδες Πληθυσμού» είναι ευνοϊκές για τα άτομα με αναπηρία, ωστόσο απαιτείται περαιτέρω βελτίωσή τους. Το εισοδηματικό κριτήριο των 12.000€ ατομικό ή 18.000€ οικογενειακό είναι εξαιρετικά μικρό και δεν λαμβάνει υπόψη το πρόσθετο κόστος κάλυψης αναγκών που προκύπτει από την αναπηρία, το οποίο επωμίζονται, στο μεγαλύτερο ποσοστό του, τα ίδια τα άτομα με αναπηρία. Ως εκ τούτου, με την ανωτέρω προϋπόθεση αποκλείεται από την ευνοϊκή αυτή ρύθμιση η πλειονότητα των ατόμων με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω. Επιπρόσθετα, επειδή το ελάχιστο αυτό ποσό δεν έχει τεθεί ως προϋπόθεση για άλλες ευπαθείς ομάδες (παλιννοστούντες ομογενείς, πολύτεκνους, μακροχρόνια άνεργους), συνιστά μέτρο διακριτικής μεταχείρισης για τους έχοντες ποσοστό αναπηρίας 67%. Άδικη επίσης είναι και η προϋπόθεση που αφορά στην επιβολή μειωμένου προστίμου σε αυθαίρετα που αποτελούν την κύρια και μοναδική κατοικία του ατόμου με αναπηρία με ποσοστό 67%. Επίσης και ο αναχρονιστικός όρος «άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ)» που χρησιμοποιείται στην παρ. 2 πρέπει να αντικατασταθεί από τον συνταγματικά κατοχυρωμένο όρο (παρ. 6, άρθρο 21) «άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ)».

Για τους ανωτέρω λόγους και προκειμένου η παρ. 2 να καταστεί ουσιαστικά προστατευτική για τα άτομα με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, ζητούμε να τροποποιηθεί ως ακολούθως:

«Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ), με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, καθώς και πρόσωπα που επιβαρύνονται φορολογικά από πρόσωπα με τις παραπάνω ιδιότητες, με ατομικό εισόδημα έως 25.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα έως 40.000 ευρώ, για την υπαγωγή στο άρθρο 8 του παρόντος καταβάλουν ποσοστό 20% του ενιαίου ειδικού προστίμου, όπως υπολογίζεται σύμφωνα με το Παράρτημα του παρόντος και υποβάλλουν επιπλέον τα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν τη συνδρομή των ανωτέρω προϋποθέσεων καθώς και τον τίτλο ιδιοκτησίας του ακινήτου, στο οποίο βρίσκεται η αυθαίρετη κατασκευή ή χρήση. Το ποσοστό της αναπηρίας πιστοποιείται από βεβαίωση / γνωμάτευση, που έχει εκδοθεί από αρμόδια δημόσια αρχή».

Ελπίζουμε ότι θα ανταποκριθείτε θετικά στην προαναφερθείσα δίκαιη πρότασή μας και πως θα την ενσωματώσετε στο Σχέδιο Νόμου.

Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Ανακοίνωση σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 127 KB)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.