Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

Ράβε-ξήλωνε με τις ποινές της Εφορίας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Την τακτική του ράβε-ξήλωνε με το ποινολόγιο της Εφορίας ακολουθεί το υπουργείο Οικονομικών, προχωρώντας για ακόμα μία φορά (την πολλοστή τα τελευταία τρία χρόνια) σε αλλαγή του καθεστώτος για τις φορο-ποινές.

Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν ότι το πρόβλημα δεν είναι η νομοθεσία αλλά η αδράνεια, ο λαβύρινθος και οι «γραφειοκρατικές καραμπόλες» του μηχανισμού, που αδυνατούν να εισπράξουν ακόμα και τους φόρους που βεβαιώνουν, καθώς και η οικονομική στενότητα των φορολογουμένων. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη από τις αρχές του έτους έχουν διογκωθεί πάνω από 3 δισ. ευρώ, το Δημόσιο εισπράττει στην καλύτερη των περιπτώσεων το 10% των φόρων και των προστίμων και στα ταμεία από το χτύπημα της φοροδιαφυγής μπαίνουν «ψίχουλα».

Με νέα "άσκηση επί χάρτου" του υπουργείο Οικονομικών αλλάζει εκ νέου το ποινολόγιο για τις φορολογικές παραβάσεις με αντικειμενικά και σταθερά πρόστιμα και με χαμηλότερο πλαφόν για τις προσαυξήσεις φόρου, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο για τον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών που κατατίθεται στη Βουλή εντός των ημερών. Παράλληλα η Εφορία θα προχωρά σε εξπρές δεσμεύσεις, κατασχέσεις και πλειστηριασμούς περουσιακών στοιχείων σε οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέη και σε όσους εντοπίζονται να αποκρύπτουν εισοδήματα και να μην καταβάλλουν τους παρακρατημένους και τους φόρους εισοδήματος.

Με το νομοσχέδιο τα αυτοτελή πρόστιμα για μη υποβολή δήλωσης και μη παρακράτηση του προβλεπόμενου φόρου κυμαίνονται από 300 μέχρι 2.000 ευρώ, ανάλογα με την κατηγορία των βιβλίων, καθιερώνεται τόκος υπερημερίας 8,75% ετησίως για καθυστέρηση στην πληρωμήτων φόρων, μηνιαία προσαύξηση 1% με ανώτατο όριο το 100%επί του οφειλόμενου φόρου για εκπρόθεσμες δηλώσεις και 10%-100% για ανακριβείς, ενώ προβλέπεται προσαύξηση 100% για μη καταβολή παρακρατούμενων φόρων.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.