Τρίτη 7 Μαΐου 2013

Νέο "ψαλίδι" στoν ιδιωτικό τομέα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ένα εκατομμύριο υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα θα δουν τους μισθούς τους να συρρικνώνονται έως και 35% από τις 15 Μαϊου, οπότε λήγουν συμβάσεις που βρίσκονταν υπό το καθεστώς της μετενέργειας και πλέον, οι εργοδότες δεν θα είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν παρά μόνο τέσσερα επιδόματα: τέκνων, προϋπηρεσίας, σπουδών και ανθυγιεινής εργασίας.

Όπως έγραψε ο Τύπος της Κυριακής, πλέον επικρατούν κατά κράτος οι επιχειρησιακές συμβάσεις και οι αόριστης διάρκειας (ατομικές) εις βάρος των κλαδικών, προσθέτοντας ότι το 2012 υπογράφηκαν σχεδόν 1.000 επιχειρησιακές συμβάσεις έναντι 12 κλαδικών, ενώ το 2013 υπογράφηκαν 3 κλαδικές και 70 επιχειρησιακές.


Για πολλούς εργαζόμενους που έχουν συμβάσεις με 7 ή 8 ειδικά επιδόματα, η μείωση μπορεί να ξεπεράσει και το 30% - 35%, ενώ ο μόνος τρόπος να μπορέσει ο εργαζόμενος να διασφαλίσει κάποια από τα επιδόματα είναι η διαπραγμάτευση και υπογραφή νέας συλλογικής – κλαδική ή επιχειρησιακής σύμβασης για να καθοριστούν εκ νέου οι αμοιβές.

Τα πράγματα είναι διαφορετικά σε περίπτωση ατομικής διαπραγμάτευσης, καθώς, όπως αναφέρει η εφημερίδα, η επιχείρηση μπορεί να εφαρμόσει οποιοδήποτε σύστημα αμοιβών θέλει, ανάλογα με το τι ζητά από τον κάθε υπάλληλο. Δηλαδή, δεν υπάρχει οριζόντιο σύστημα αμοιβών, με τη διαπραγμάτευση, γεγονός που ελοχεύει τον κίνδυνο να υπάρξουν και νέες μειώσεις μισθών υπό τον φόβο της απόλυσης.

Πως επηρεάζονται οι κλαδικές συμβάσεις

Σε περίπτωση που ένας εργαζόμενος έχει υπογράψει κλαδική σύμβαση που έληξε και δεν ανανεώθηκε οι επιπτώσεις ποικίλουν ανάλογα με το είδος της σύμβασης και το αν ο εργοδότης είναι μέλος εργοδοτικής οργάνωσης:

Αν η σύμβασή του έληξε πριν τις 14.2.12 και δεν έχει υπογράψει καμία άλλη, τότε μετά τις 15 Μαΐου, ο εργοδότης του ή η επιχείρηση που εργάζεται, δεν δεσμεύεται να του καταβάλλει τυχόν ειδικά επιδόματα, εκτός από το επίδομα τέκνων, προϋπηρεσίας, σπουδών και ανθυγιεινό.

Αν η σύμβαση έληξε και έχει υπογράψει επιχειρησιακή διετούς διάρκεια μετά τις 14/2/12, δεν επηρεάζεται και θα εξακολουθήσει να έχει τις αμοιβές που συμφώνησε μέχρι την ημερομηνία που λήγει η επιχειρησιακή του σύμβαση. Μετά τη λήξε της θα μπει στο τρίμηνο της μετενέργειας. Προσοχή όμως γιατί πλέον η ανώτατη διάρκεια όλων των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί μετά τις 14/2/12, είναι μέχρι 3 χρόνια.

Αν ο εργοδότης του είναι μέλος των οργανώσεων (ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ) που διαπραγματεύονται με τη ΓΣΕΕ, τότε ο εν λόγω εργαζόμενος ακόμη και αν έχει επιχειρησιακή σύμβαση που έληξε δικαιούται μεν τα τέσσερα επιδόματα, αλλά ο μισθός του δεν μπορεί να είναι χαμηλότερος από το μισθό της Εθνικής Σύμβασης, επειδή ο εργοδότης του ή η επιχείρησή του είναι μέλος των εργοδοτικών οργανώσεων που συνυπέγραψαν την Εθνική Σύμβαση. Ως εκ τούτου, από τη στιγμή που ο μισθός της Εθνικής Σύμβασης ξεκινά από 751 ευρώ, ο εν λόγω εργαζόμενος δεν μπορεί να πέσει κάτω από τα 751 ευρώ.

Αν ο εργοδότης του δεν είναι μέλος οργανώσεων, τότε δεσμεύεται να καταβάλλει όχι το μισθό της Εθνικής Σύμβασης, αλλά το νομοθετημένο μισθό των 586 ευρώ και τα τέσσερα επιδόματα.

Παράδειγμα: Υπάλληλος με βασικό μισθό 1.100 ευρώ και 10 χρόνια προϋπηρεσία, έγγαμος, με πτυχίο και σε θέση διοικητικού οικονομικού παίρνει επιδόματα γάμου, 10%, τέκνων 10%, προϋπηρεσίας 5%, ισολογισμού έως ένας μισθός, χρονοεπίδομα 4%, επίδομα ηλεκτρονικού υπολογιστή 10%, επιστημονικό επίδομα 20%. Με τα επτά επιδόματα ο μισθός του διαμορφώνεται στα 2.580 ευρώ. Με μόνο τα τέσσερα επιδόματα μετά τη μετενέργεια, οι αποδοχές του θα πέσουν στα 1.742 ευρώ (-32%). Μόνο με νέα σύμβαση μπορεί να περιορίσει την απώλεια.

Σε κάθε περίπτωση οι υπάλληλοι που αμείβονται με την εθνική συλλογική σύμβαση αποχαιρετούν το επίδομα γάμου το οποίο σημαίνει μείον 10%, ενώ, πλέον θα καταβάλλεται ο βασικός μισθός και οι τριετίες, οι οποίες, πάντως, θα παραμείνουν παγωμένες μέχρι να πέσει η ανεργία κάτω από το 10%.

Τέλος, επιπλέον πίεση στους εργαζόμενους αναμένεται να δημιουργήσει το νέο σύστημα καθορισμού του κατώτατου μισθού, με την Τρόικα να βρίσκεται πάντα «στις επάλξεις» για νέες περικοπές.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.