Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Σύσταση μη αμιγών υγειονομικών επιτροπών ΚΕΠΑ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μερική ικανοποίηση προκάλεσε στους εκπροσώπους των ΑμεΑ η διάταξη που αφορά στην καταβολή χορήγησης της σύνταξης αναπηρίας για ένα εξάμηνο, εφόσον ο συνταξιούχος αναμένει να εξεταστεί από τις υγειονομικές επιτροπές ΚΕΠΑ για την ανανέωση του δικαιώματος χορήγησης της σύνταξης που συμπεριλαμβάνεται στο ν. 4144/2013.

Όπως αναφέρει το Σωματείο ΑμεΑ, «η διάταξη αυτή αποτελεί μερική ικανοποίηση του αιτήματός μας με το οποίο ζητούσε να ληφθούν μέτρα για να σταματήσει η οικονομική εξόντωση των αιτούντων στα ΚΕΠΑ την πιστοποίηση αναπηρίας τους, προκειμένου να συνεχιστεί η χορήγηση σύνταξης ή πάσης φύσεως αναπηρικού επιδόματος (προνοιακού, εξωϊδρυματικού, απολύτου αναπηρίας κ.λπ.).

Το σωματείο μας απευθύνθηκε προς κάθε αρμόδιο για την ψήφιση της επίμαχης διάταξης και σημείωσε τα εξής:
- Το άρθρο 66 ικανοποιεί μερικώς το αναπηρικό κίνημα αφού δεν συμπεριλαμβάνει τους δικαιούχους αναπηρικών επιδομάτων των οποίων το επίδομα αποτελεί μοναδικό μέσο επιβίωσης.
- Η ισχύς του άρθρου 66 λήγει την 31-10-2013 αναιτιολόγητα αφού δεν διαφαίνεται η δυνατότητα επίλυσης των προβλημάτων δυσλειτουργίας των ΚΕΠΑ έως αυτήν την ημερομηνία.
- Το άρθρο 66 δεν λαμβάνει πρόνοια για την ανανέωση του βιβλιαρίου ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των αιτούντων για την ανανέωση έμμεσης ασφάλισης για λόγους αναπηρίας ή ανανέωσης βιβλιαρίου απορίας κ.λπ.

Με νέα εγκύκλιό της η Διοίκηση του ΙΚΑ συστήνει στους Διευθυντές των Υγειονομικών Μονάδων των ΚΕΠΑ να προβαίνουν σε κάθε δυνατή λύση στο πλαίσιο της κείμενης νομοθεσίας και της ιατρικής δεοντολογίας για να μην ταλαιπωρούνται οι αιτούντες την πιστοποίηση της αναπηρίας τους από συνεχείς αναπομπές τους σε υγειονομικές επιτροπές, ειδικά όταν η αναπηρία του απαιτεί την εξέτασή τους από μια και παραπάνω ιατρική ειδικότητα.

Με αυτό το σκεπτικό, και υπό το βάρος συνεχών πιέσεων του σωματείου μας και σύσσωμου του αναπηρικού κινήματος η διοίκηση του ΙΚΑ προτρέπει με την ανωτέρω εγκύκλιο στη σύσταση μη αμιγών επιτροπών για την έγκαιρη εξέταση ατόμων με πολλαπλές αναπηρίες.

Το σωματείο ΑμεΑ θα συνεχίσει να αγωνίζεται και να διεκδικεί τη βελτίωση αυτής της διάταξης ούτως ώστε αυτή να καταστεί προστατευτική για κάθε άτομο με αναπηρία από την αναποτελεσματική εφαρμογή του νέου συστήματος πιστοποίησης αναπηρίας».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.