Κυριακή 26 Μαΐου 2013

Ερώτηση Συμεών Κεδίκογλου για την προστασία των βαριά αναπήρων από τις απολύσεις

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ο βουλευτής Ευβοίας του ΠΑΣΟΚ Συμεών Κεδίκογλου και εισηγητής του Τομέα Υγείας του Πασοκ, κατέθεσε ερώτηση στους Υπουργούς Μεταρρύθμισης και Δικαιοσύνης με θέμα: «Διακριτά μέτρα για την προστασία των βαριά ανάπηρων από τις απολύσεις».

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης είναι το ακόλουθο:

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ
  • Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης
  • Υπουργό Δικαιοσύνης

Θέμα: Σχετικά με την προστασία των εργαζομένων με αναπηρία και μελών των οικογενειών τους από το μέτρο των απολύσεων.

Κύριοι Υπουργοί,

Ενόψει της νέας νομοθετικής ρύθμισης που σχεδιάζεται από κοινού με τα Υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης και το Υπουργείο Δικαιοσύνης αναφορικά με το μέτρο των απολύσεων, τίθεται το ζήτημα της προστασίας της ευπαθούς ομάδας των αναπήρων και μελών των οικογενειών τους.

Σύμφωνα με στοιχεία από την Εθνική Συνομοσπονδία ατόμων με αναπηρία,

  • Από το 2001 πολύ πριν εκδηλωθεί η παρούσα εντεινόμενη οικονομική κρίση η ΕΣΥΕ διαπίστωνε ότι το 84% των ατόμων με αναπηρία της χώρας βρίσκεται εκτός αγοράς εργασίας.
  • Η διάρκεια της ανεργίας είναι πολύ μεγαλύτερη για τα άτομα με αναπηρία, χρόνια πάθηση και μέλη οικογενειών που έχουν στη φροντίδα τους άτομα με βαριά αναπηρία.
  • Η διάρκεια της ανεργίας αυξάνει σε περιόδους οικονομικής κρίσης, ενώ είναι ιστορικά καταγεγραμμένο ότι τα άτομα με αναπηρία είναι οι πρώτοι που απολύονται και οι τελευταίοι που προσλαμβάνονται σε θέσεις εργασίας.
  • Το προηγούμενο διάστημα, ακόμα και στις εύρωστες οικονομικά περιόδους, οι πολιτικές και τα μέτρα για την ένταξη των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών στην εργασίας ήταν από ελλιπείς, αδύναμες έως και ανύπαρκτες.

Επειδή σε συνθήκες μεγάλης κρίσης που η ανεργία καλπάζει, η πολιτεία έχει υποχρέωση να προστατεύσει με διακριτά μέτρα ευπαθείς ομάδες, όπως τα άτομα με αναπηρία και μέλη οικογενειών που έχουν στη φροντίδα του άτομα με βαριά αναπηρία, στο πλαίσιο κατοχύρωσης των κοινωνικών δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία όπως αυτά έχουν αποφασιστεί με ευρωπαϊκές οδηγίες, με Διεθνείς Συμβάσεις και Κανόνες του ΟΗΕ που έχουν κυρωθεί από τη Βουλή και με το Εθνικό μας Σύνταγμα, ερωτάσθε:
  • Πώς αξιολογείτε την πρόταση να προστατέψετε (εκτός φυσικά από την κατηγορία των επιόρκων) με διακριτά μέτρα εργαζόμενους με βαριά αναπηρία από ένα ποσοστό και άνω ή και μέλη οικογενείας που έχουν στη φροντίδα τους άτομα με βαριά αναπηρία;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.