Κυριακή 26 Μαΐου 2013

Το ΣτΕ για το ωράριο των φαρμακείων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Το διευρυμένο ωράριο των φαρμακείων είναι σύμφωνο με τις συνταγματικές επιταγές, τη Συνθήκη για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την ελληνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Αυτό αποφάνθηκε το Δ' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με σειρά αποφάσεων του (1973-1976/2013) και απέρριψε τις αιτήσεις (προσφυγές) των Φαρμακευτικών Συλλόγων Αττικής, Θεσσαλονίκης, Λιβαδειάς και Κορινθίας.

Ειδικότερα, οι σύμβουλοι Επικρατείας επισημαίνουν ότι η εισαγωγή από το άρθρο 15 του Ν. 4052/2012 (όπως έχει τροποποιηθεί με το άρθρο 55 του Ν. 4075/2012) του διευρυμένου ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων δεν επιβάλλεται περιορισμός στην επαγγελματική ελευθερία των φαρμακοποιών, αλλά αντίθετα παρέχεται μεγαλύτερη ελευθερία κατά την άσκηση του επαγγέλματός τους.

Εξάλλου, υπογραμμίζουν οι δικαστές, το διευρυμένο ωράριο των φαρμακείων - τα οποία «μολονότι αποτελούν επιχειρήσεις, εν τούτοις παρέχουν υπηρεσίες που συνδέονται άμεσα με την προστασία της δημόσιας υγείας» - θεσπίζεται «γενικώς κατά τρόπο αντικειμενικό, αποβλέπει δε στην εξυπηρέτηση σκοπού Δημοσίου συμφέροντος». Δημοσίου συμφέροντος, το οποίο συνίσταται στην εναρμονισμένη με «την εξαγγελλόμενη στο άρθρο 21 του Συντάγματος μέριμνα του Κράτους για την υγεία των πολιτών και την ευχερέστερη πρόσβαση του πληθυσμού στα φαρμακεία προκειμένου να εφοδιάζεται κατά τρόπο ασφαλή με τα αναγκαία φάρμακα (δηλαδή με προϊόντα που εξυπηρετούν αγαθό υψίστης σημασίας όπως είναι η υγεία)».

Το επίμαχο ωράριο, αναφέρουν οι δικαστικές αποφάσεις, είναι «προαιρετικό κατ' ουδένα τρόπο θίγει είτε το υφιστάμενο νόμιμο ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων, είτε το σύστημα των εφημεριών, ήτοι τις υποχρεωτικές διημερεύσεις και διανυκτερεύσεις των φαρμακείων».

Αντίθετα μάλιστα, προσθέτουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, «παρέχει τη δυνατότητα λειτουργίας κατά τη διάρκεια του ωραρίου των εφημεριών, αριθμού φαρμακείων μεγαλύτερο από τον υποχρεωτικό καθοριζόμενο».

Ούτε όμως το διευρυμένο ωράριο αντίκειται στα άρθρα 4 και 25 του Συντάγματος (ισότητα και αρχή αναλογικότητας), τονίζεται στις αποφάσεις του ΣτΕ, όπως υποστήριζαν οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι. Με άλλα λόγια οι σύμβουλοι Επικρατείας απέρριψαν τον ισχυρισμό των φαρμακοποιών ότι με τη θέσπιση του διευρυμένου ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων διαφοροποιούνται τα καταστήματα που διαθέτουν όμοιες κατηγορίες αγαθών και ευνοούνται τα φαρμακεία εκείνα που λειτουργούν με μεγάλο αριθμό φαρμακοποιών, κατά παράβαση των διατάξεων που διέπουν τον ελεύθερο ανταγωνισμό.

Παράλληλα, το ΣτΕ έκρινε ότι το διευρυμένο ωράριο των φαρμακείων δεν είναι αντίθετο στα άρθρα 101 και 103 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς δεν θεσπίζεται περιορισμός στην άσκηση της επαγγελματικής δραστηριότητας των φαρμακοποιών που θα επιλέξουν να μην ενταχθούν στο διευρυμένο ωράριο.

Ακόμη, οι δικαστές απέρριψαν τον ισχυρισμό των Συλλόγων ότι παραβιάζεται η επίμαχη Συνθήκη, αφού τα φαρμακεία τα οποία θα ενταχθούν στο διευρυμένο ωράριο λειτουργίας θα αποκτήσουν δεσπόζουσα θέση στην αγορά, με συνέπεια να νοθεύεται ο ελεύθερος ανταγωνισμός.

Τέλος, οι σύμβουλοι Επικρατείας αποφάνθηκαν ότι το διευρυμένο ωράριο δεν προσκρούει στην Ευρωπαϊκή οδηγία 2003/88/ΕΚ που αφορά την οργάνωση του χρόνου εργασίας.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.