Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

Ποια είναι η διατροφή θα βοηθήσει τους μαθητές στις Πανελλήνιες;

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η… ώρα της κρίσης έφτασε για τους υποψήφιους των Πανελλαδικών εξετάσεων, καθώς αύριο ανοίγει- κατόπιν πολλών προβλημάτων -η αυλαία της εξεταστικής τους περιόδου. Την προσπάθεια και το διάβασμα των μαθητών μπορεί να ενισχύσει η σωστή διατροφή η οποία θα τους γεμίσει ενέργεια και θα ενισχύσει τη μνήμη και την εγκεφαλική τους λειτουργία-που είναι και το ζητούμενο.

Πώς πρέπει να τρέφονται οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών εξετάσεων;

Θα πρέπει καταρχάς να έχουν οργανωμένα γεύματα. Να τρώνε, δηλαδή, κάθε 3 ώρες προκειμένου να διατηρούνται τα επίπεδα της γλυκόζης σταθερά, καθώς η γλυκόζη είναι η ενέργεια για τον οργανισμό, είναι η βενζίνη του εγκεφάλου μας.

Ποιες είναι οι τροφές που συστήνονται στους υποψηφίους;

Η βάση της διατροφής τους θα πρέπει να περιλαμβάνει:

Δημητριακά και προϊόντα δημητριακών ολικής άλεσης, π.χ. ψωμί ολική άλεσης και δημητριακά ολικής άλεσης, τα οποία περιέχουν φυτικές ίνες. Καλό είναι να προτιμώνται τα μη επεξεργασμένα προϊόντα γιατί όταν ένα προϊόν δεν είναι επεξεργασμένο περιέχει φυτικές ίνες που μας βοηθούν να μένουμε χορτάτοι για πιο πολλή ώρα χορτάτοι. Επιπλέον, τα δημητριακά ολικής άλεσης περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που είναι απαραίτητες για τη μνήμη και τη λειτουργία του εγκεφάλου, καθώς και για το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Φρέσκοι ανάλατοι ξηροί καρποί και μαύρη σοκολάτα. Οι ξηροί καρποί δίνουν καλά λιπαρά, ενώ η μαύρη σοκολάτα συστήνεται να έχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε κακάο, ώστε να είναι πιο ωφέλιμη είναι για τον οργανισμό μας. Οπότε ένα ανάλαφρο σνακ για τους υποψηφίους μπορεί να είναι δύο χούφτες φρέσκοι ανάλατοι χυμοί και ένα κομμάτι μαύρης σοκολάτας.

Μέσα στη συχνότητα της εβδομάδας θα πρέπει ασφαλώς να καταναλώνονται όλα τα φαγητά που τρώνε σε κάθε άλλη περίοδο κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, όπως τα όσπρια, το μοσχάρι, το ψάρι και τα λαδερά. Αυτό που παίζει σημαντικό ρόλο είναι τα να μην μένουν νηστικοί και να τρώνε σνακ που να είναι γευστικά και δίνουν ενέργεια, όπως είναι τα φρούτα, οι χυμοί, οι φρέσκοι ανάλατοι ξηροί καρποί, το γιαούρτι στο οποίο μπορούν να προσθέσουν μέλι ή μαρμελάδα για να έχει γλυκιά γεύση ή ένα βραστό αυγό.

Πόσο καφέ μπορούν να καταναλώνουν οι υποψήφιοι;

Ο καφές και το τσάι είναι ωφέλιμα γιατί περιέχουν καφεΐνη που είναι διεγερτική . Η υπερβολική, όμως, κατανάλωση καφέ και γενικά ροφημάτων τα οποία περιέχουν καφεΐνη, δυσχεραίνει πολύ την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και αποφέρει τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα. Εντείνει, δηλαδή τα νεύρα και δημιουργεί κόπωση γιατί στιγμιαία δίνει δύναμη αλλά καθώς ο οργανισμός μας δεν έχει πάρει θρεπτικά συστατικά, αμέσως μετά θα επέλθει κούραση. Καλό είναι, λοιπόν, οι μαθητές που δίνουν Πανελλήνιες εξετάσεις να πίνουν 2 κούπες καφέ ή τσαγιού την ημέρα.

Πώς μπορούν να ικανοποιήσουν την ανάγκη τους για γλυκό;

Λόγω της κούρασης και της ανάγκης για τόνωση οι υποψήφιοι αναζητούν τη ζάχαρη. Τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα όπως είναι οι μπάρες δημητριακών, στα οποία τα συστατικά αναφέρουν πολύ ζάχαρη και σιρόπι γλυκόζης ή το να φάμε ένα γλυκό μας δίνουν στιγμιαία ενέργεια γιατί αυξάνουν αμέσως τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, αμέσως αυτό όμως μας δημιουργεί εύκολα κούραση. Καλό θα ήταν, λοιπόν, να αποφεύγονται.

Συστήνω να τρώνε φυσικές γλυκές γεύσεις. Αυτό μπορεί να είναι ένα σπιτικό κέικ με αλεύρι ολικής άλεσης και μέλι ή καρότο, μπορεί να είναι μαύρη σοκολάτα και ξηροί καρποί, μπορούν να φτιάξουν σπιτικές μπάρες δημητριακών που να έχουν και σοκολάτα, μπορούν να φάμε μέλι ή μαρμελάδα. Με τον τρόπο αυτό, θα φάνε κάτι θρεπτικό -γιατί όσο λιγότερο επεξεργασμένο είναι κάτι τόσο καλύτερο είναι- και θα έχουν ικανοποιήσει και την ανάγκη τους για γλυκό.

Τι μπορούν να κάνουν οι υποψήφιοι των εξετάσεων για να χαλαρώσουν;

Αυτό που έχω να συστήσω, αν και συνήθως δεν έχουν το χρόνο, είναι να ασκούνται 30λεπτά την ημέρα. Κάθε οργανισμός έχει ανάγκη από ένα διάλειμμα και αυτό θα μπορούσε να είναι έστω ο γύρος του τετραγώνου ή οτιδήποτε τους αρέσει. Θα τους ξεκουράσει. Επιπλέον, η άσκηση βοηθάει στο να έχουμε μια καλή φυσική κατάσταση και η καλή φυσική κατάσταση σημαίνει ότι εισέρχεται καλύτερα το οξυγόνο στον εγκέφαλό μας. Άρα έχουμε και καλύτερη μνήμη και καλύτερη πνευματική απόδοση. Οπότε, ας μην το ξεχνάμε και αυτό! Θέλει και λίγη ξεκούραση για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε το διάβασμα και να είναι παραγωγικό το διάβασμα αυτό.



Πηγή: http://boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.