Σάββατο 13 Απριλίου 2013

Αυξάνονται τα περιστατικά νεανικής παραβατικότητας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

«Το πρόβλημα υπάρχει αλλά το βάζουμε κάτω από το χαλί».

Αυξάνονται διαρκώς τα τελευταία χρόνια τα φαινόμενα της νεανικής παραβατικότητας που εκδηλώνονται είτε ως σχολικός εκφοβισμός και εκδήλωση βίας στο σχολικό περιβάλλον, είτε ως μικροκλοπές εντός και εκτός σχολικού περιβάλλοντος, είτε με τη μορφή του παρεμπορίου.

Σημείο - κλειδί για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι η διαχείριση στην «πηγή» των περιστατικών που εκδηλώνονται και η σωστή συνεργασία διαφορετικών φορέων που σχετίζονται με το πρόβλημα. Διαφορετικά, το πρόβλημα υπάρχει αλλά διαλέγουμε να το βάζουμε απλώς κάτω από το χαλί...

Τα παραπάνω δηλώνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Κλεισθένης» Μιχάλης Χρηστάκης, με αφορμή την πραγματοποίηση ημερίδας, το Σάββατο στο Δήμο Βόλβης, για το σχετικό ζήτημα.

«Η κλασική παρέμβαση σήμερα, σε περίπτωση εκδήλωσης βίας εντός του σχολικού περιβάλλοντος, είναι "έχω το πρόβλημα αλλά δεν το δηλώνω γιατί δεν έχω το νομικό πλαίσιο για να το διαχειριστώ". Τις περισσότερες φορές ένας διευθυντής σχολικού συγκροτήματος δεν επιθυμεί να δημιουργήσει θέμα και βέβαια οι γονείς ενός παιδιού που επιτίθεται σε άλλα είναι δύσκολο να παραδεχτούν το γεγονός. Αν όμως το πρόβλημα δεν λυθεί, όταν εντοπίζεται, και στο επίπεδο που εμφανίζεται, ο νέος - δράστης, αργότερα είναι πιθανό να δημιουργήσει μια μικροσυμμορία, να αρχίσει να εκδηλώνει εκτεταμένη παραβατικότητα και στο τέλος το πρόβλημα θα "μεταφερθεί" στις αστυνομικές αρχές και την εισαγγελία» τονίζει ο κ. Χρηστάκης.

Με βάση το σχέδιο προτάσεων που θα παρουσιαστεί στην ημερίδα για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας, εντός του σχολικού πλαισίου, αλλά όχι μόνο σε αυτό, υπογραμμίζει ότι το κρίσιμο ζήτημα είναι η συνεργασία καθηγητών, διευθυντών, ψυχολόγων, συλλόγων γονέων και κηδεμόνων, σχολικών συμβούλων, δομών που συνεργάζονται με το υπουργείο Υγείας (όπως η ΕΠΑΨΥ και η ΕΨΥΠΕ), δημοτικής αστυνομίας, αστυνομίας, εισαγγελικών αρχών και σωφρονιστικού συστήματος.

Σε αυτό το σημείο, καίριος είναι και ο ρόλος των Γενικών Γραμματέων των δήμων, ενός θεσμού που υπάρχει από το 1981 αλλά μετά τις ευρείες συνενώσεις δήμων του «Καλλικράτη» έχει λάβει νέα διάσταση καθώς Γενικοί Γραμματείς υπάρχουν σε δήμους με πληθυσμούς μεγαλύτερους των 20.000 κατοίκων. «Τον Ιούνιο του 2011 οι Γενικοί Γραμματείς δημιούργησαν τον "Κλεισθένη", μια Πανελλήνια Ένωση με 100 περίπου μέλη που αποτελούν τους τεχνοκράτες - συμβούλους των δήμων, με σκοπό να τους ενημερώνουν για τις νομοθετικές αλλαγές που επέρχονται, τα χρηματοδοτικά εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιούν αλλά και τις καλές πρακτικές που μπορούν να υιοθετήσουν» σχολιάζει. Ειδικά για την παραβατικότητα εκτιμά ότι ο ρόλος των Γενικών Γραμματέων είναι να φέρουν κοντά όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, στο ίδιο τραπέζι, με σκοπό να είναι πιο αυτοματοποιημένη η διασύνδεσή τους μόλις εμφανίζεται αντίστοιχο περιστατικό.

«Για γενικότερα ζητήματα αυτοδιοίκησης, υπάρχει η βούληση των δημάρχων να ενεργοποιήσουν τους σχετικούς μηχανισμούς. Ωστόσο απαιτείται η συνδρομή αντιδημάρχων, ειδικών συμβούλων, υπηρεσιών για να ωριμάσουν προσπάθειες και να φέρουν αποτελέσματα. Αυτό τις περισσότερες φορές δεν γίνεται. Τώρα πια, που υπάρχει η πληροφόρηση και η τεχνογνωσία, μπορεί κανείς να παράγει μεγάλο έργο, ακόμη και με ευτελή οικονομικά μέσα, αρκεί να υπάρξει θέληση, υπομονή και επιμονή», προσθέτει ο κ. Χρηστάκης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.