Σάββατο 13 Απριλίου 2013

Έλλειμμα και στην υγειονομική περίθαλψη στην Ευρώπη

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Κρίση και περικοπές έχουν αφήσει χωρίς κάλυψη του πιο αδύναμους.

Η οργάνωση Γιατροί του Κόσμου απηύθυνε έκκληση για την διατήρηση μιας συνολικής κάλυψης της υγειονομικής περίθαλψης στην Ευρώπη, όπου τα μέτρα λιτότητας έχουν ως αποτέλεσμα τον όλο και μεγαλύτερο αποκλεισμό της πρόσβασης στην περίθαλψη των ήδη ευάλωτων πληθυσμών.

Εκτός από την συνολική κάλυψη της υγειονομικής περίθαλψης, οι Γιατροί του Κόσμου ζητούν να έχουν δωρεάν πρόσβαση στην περίθαλψη όλοι όσοι βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας, όπως και μια συνολική πρόσβαση στον εμβολιασμό και στην περίθαλψη για όλους τους ανηλίκους.

Λόγω των δημοσιονομικών περικοπών στις κοινωνικές δαπάνες, «οι πιο φτωχοί, οι οποίοι αντιμετωπίζουν ήδη διάφορους παράγοντες που τους καθιστούν ευάλωτους (οι άστεγοι, οι μετανάστες, οι χρήστες ναρκωτικών), βλέπουν τα δίκτυα κοινωνικής ασφάλισης, τα οποία προηγουμένως τους παρείχαν μια ελάχιστη βοήθεια, να περιορίζονται, ακόμη και να εξαφανίζονται», επισημαίνει η μη κυβερνητική οργάνωση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε μετά την εξέταση 8.412 ασθενών το 2012 σε 14 ευρωπαϊκές πόλεις, το 20% από αυτούς δεν είχε πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας τους τελευταίους 12 μήνες. Στην Ισπανία το ποσοστό αυτό είναι κατά πολύ υψηλότερο, καθώς φτάνει το 62%.

Περισσότεροι από τους μισούς από αυτούς που εξετάστηκαν στα ιατρικά κέντρα των Γιατρών του Κόσμου στις Βρυξέλλες, στην Νίκαια, στο Μόναχο, στο Άμστερνταμ, στην Αθήνα, στο Λονδίνο και στο Αλικάντε δεν λάμβαναν την θεραπεία που απαιτούσε η κατάσταση της υγείας τους, ενώ το 59% των εγκύων δεν είχαν την κατάλληλη ιατρική παρακολούθηση πριν από τον τοκετό και τουλάχιστον το 10% των παιδιών δεν είχαν εμβολιαστεί.

Μια από τις τάσεις που παρατηρήθηκε επίσης ήταν «η αύξηση των φτωχών ευρωπαίων ασθενών που επισκέπτονταν τα κέντρα», επισήμανε η Ναταλί Σιμονό, της διεύθυνσης του διεθνούς δικτύου των Γιατρών του Κόσμου, σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.

Στην Ελλάδα, η οποία υποβάλλεται σε μια αυστηρή θεραπεία λιτότητας, «υπήρχε ένα ποσοστό 8% Ελλήνων ασθενών (που επισκέπτονταν τα κέντρα) πριν από τρία χρόνια και 50% σήμερα. Το ερχόμενο έτος θα υπάρχουν ακόμη περισσότεροι», σύμφωνα με τον γιατρό Νικήτα Κανάκη των Γιατρών του Κόσμου της Ελλάδας.

Στο Μόναχο, το 66,4% των ασθενών που έγιναν δεκτοί πέρυσι ήταν Ευρωπαίοι πολίτες, εκ των οποίων το 11,9% Γερμανοί, έναντι ποσοστού 18,4% στην Νίκαια, εκ των οποίων το 4% ήταν Γάλλοι.

Στην Ισπανία, όπου η μεταρρύθμιση του τομέα της υγείας έχει περιορίσει κατά πολύ τον κατάλογο των φαρμάκων που συνταγογραφούνται από το δημόσιο και το τέλος αυτών που χορηγούνται δωρεάν στους συνταξιούχους και τους παράνομους μετανάστες, «βλέπουμε σήμερα μικρά παιδιά στα οποία αρνούνται να χορηγήσουν ένα βιβλιάριο υγείας, καθώς είναι παιδιά μεταναστών, ή ανθρώπους που υποφέρουν από καρκίνο, οι οποίοι αναγκάζονται να αναλάβουν μόνοι τους το κόστος της χημειοθεραπείας τους, το οποίο κυμαίνεται από 60 ευρώ ως 1.600 ευρώ μηνιαίως», υπογράμμισε ο γιατρός Άλβαρο Γκονθάλεθ, πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου στην Ισπανία.

«Αυτό είναι ανεπαρκές οικονομικά, καθώς τα επείγοντα στοιχίζουν πιο ακριβά από την περίθαλψη που παρέχεται τότε που χρειάζεται (...) και είναι και επικίνδυνο για την δημόσια υγεία: οι μολυσματικές ασθένειες δεν γνωρίζουν διοικητικούς περιορισμούς», προειδοποίησε.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.