Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

Σημαντικές εκπαιδευτικές ελλείψεις για τα παιδιά με αυτισμό

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μεγάλες είναι οι ελλείψεις σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και ακόμα μεγαλύτερες οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες παιδιών με αυτισμό και εδώ στο Ρέθυμνο αλλά και σε ολόκληρη την χώρα.

Ακόμα μεγαλύτερη όμως είναι η βλάβη και η οπισθοδρόμηση των παιδιών. Ενώ το υπουργείο έχει εγκρίνει την παράλληλη στήριξη, οι εκπαιδευτικοί στο σύνολό τους, δεν έχουν έρθει, και τα παιδιά είναι ακάλυπτα.

Μετά από μεγάλη πίεση της Εθνικής Ομοσπονδίας Διεκδίκησης του Αυτιστικού Φάσματος, όπως αναφέρει ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων και Φίλων ατόμων με αυτισμό, «καλεστήκαμε και συμμετείχαμε μέσω του προέδρου μας Γιάννη Σταυρόπουλου, στην Ειδική Μόνιμη Υποεπιτροπή της βουλής για τα Θέματα των Ατόμων με Αναπηρία. Συνεδρίασε στις 30 Ιανουαρίου 2013, ημέρα Τετάρτη και ώρα 10.20΄, στην Αίθουσα «Προέδρου Δημητρίου Γεωργ. Παπασπύρου» υπό την προεδρία της Προέδρου αυτής, κυρίας Αικατερίνης Παπακώστα - Σιδηροπούλου, με θέμα ημερήσιας διάταξης: «Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση των Ατόμων με Αναπηρία».

Η αντιμετώπιση από τα κυβερνητικά κόμματα του ζητήματος των ελλείψεων στα σχολεία ειδικής αγωγής με λογικές ρουσφετιού και φιλανθρωπίας διαφάνηκε ακόμα μια φορά κατά τη σχετική συζήτηση στην Υποεπιτροπή της Βουλής. Οι εκπρόσωποι των ενώσεων των ΑμΕΑ απαρίθμησαν τα προβλήματα και τις ελλείψεις της ειδικής αγωγής, αλλά μια σειρά από περιστατικά που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια της συζήτησης ήταν ενδεικτικά της στάσης με την οποία αντιμετωπίζεται η ειδική αγωγή από τη συγκυβέρνηση.

Η πρόεδρος της Επιτροπής, πρότεινε η μηνιαία αμοιβή των μελών της Υποεπιτροπής για τα Α.με.Α να κατευθύνεται προς τα σχολεία ειδικής αγωγής (το ποσό αυτό ανέρχεται περίπου στα... 700 ευρώ). Η συγκεκριμένη πρόταση συνάντησε την ένσταση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, Λ. Αμμανατίδου, που τόνισε ότι η ειδική αγωγή πρέπει να ενισχυθεί ουσιαστικά από τον προϋπολογισμό κι ότι τέτοιες κινήσεις δεν αρκούν, επαναλαμβάνοντας τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ για κατάργηση της αποζημίωσης των βουλευτών για συμμετοχή στις επιτροπές.

Μέσω του προέδρου της ομοσπονδίας μας απαντήσαμε ότι με φιλανθρωπία και ρουσφέτια δεν αντιμετωπίζονται τα προβλήματα των Α.με.Α. Επίσης στην αναφορά του προέδρου της ομοσπονδίας για το πρόβλημα με τις παράλληλες στηρίξεις και ειδικότερα για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών,τόνισε τα εξής: αναφέρθηκε στον τρόπο χειρισμού ευρωπαϊκών κονδυλίων ύψους 35 εκατ. ευρώ για την κατάρτιση εκπαιδευτικών ώστε να απασχοληθούν σε δομές για αυτιστικά παιδιά, αφήνοντας υπονοούμενα για ρουσφετολογικό «κλείσιμο του ματιού» από την προηγούμενη κυβέρνηση κατά την προεκλογική περίοδο, δεδομένου ότι αυτοί οι εκπαιδευτικοί δεν είχαν εκφράσει πρόθεση να ασχοληθούν με την ειδική αγωγή.

Ο κ. Σταυρόπουλος επισήμανε ότι το σεμινάριο κράτησε μόνο έξι ώρες, χωρίς να προσφέρει ουσιαστική προετοιμασία στους εκπαιδευτικούς, κάτι που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην ευαίσθητη κατηγορία μαθητών. «Το ελληνικό κράτος έπρεπε να κάνει εκπαίδευση 1.200 ωρών σε ψυχολόγους, καθηγητές και δασκάλους που έχουν σπουδάσει κάτι σχετικά με τον αυτισμό ώστε να συνδράμουν τα άτομα με αυτιστικά προβλήματα. Αντ' αυτού, πήρε 35 εκατομμύρια ευρώ από την Ε.Ε. και έκανε προεκλογικούς διορισμούς ημετέρων», δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας μας.

Οι ισχυρισμοί του προκάλεσαν την αντίδραση της παριστάμενης πρώην υφυπουργού Παιδείας του ΠΑΣΟΚ, Εύης Χριστοφιλοπούλου, η οποία δήλωσε οργισμένη και αγανακτισμένη. Η κ. Χρστοφιλοπούλου υποστήριξε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα ξεκίνησε έπειτα από δική της προσπάθεια και πρόσθεσε ότι η προκήρυξη για πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού ετοιμάστηκε σε συνεργασία με το ΑΣΕΠ αλλά έπεσε θύμα των γενικών προκηρύξεων.

Ανακοίνωσε εξάλλου ότι θα συντάξει σχετική έκθεση την οποία θα υποβάλει προς κρίση στα μέλη της επιτροπής και δήλωσε ότι επιφυλάσσεται παντός νόμιμου δικαιώματός της. Κατόπιν τούτων αποχώρησε από την αίθουσα.
Πάντως ο κ. Σταυρόπουλος επέμεινε στις καταγγελίες του και προς επίρρωση των λεγομένων του, επικαλέστηκε σχετικό ψήφισμα που είχε σταλεί στον Αντώνη Σαμαρά το οποίο υπογράφουν 8.162 γονείς αυτιστικών παιδιών.
«Τα χρήματα δόθηκαν σε ανθρώπους που δεν είχαν ιδέα από αυτισμό. Χρησιμοποίησαν και χρησιμοποιούν τα παιδιά ως πειραματόζωα, αυτή είναι η αλήθεια», κατέληξε ο κ. Σταυρόπουλος.

Έκπληξη προκάλεσαν στα μέλη της Ειδικής Μόνιμης Υποεπιτροπής οι καταγγελίες του προέδρου, ότι κονδύλια ύψους 35 εκατομμυρίων ευρώ, που προορίζονταν για εκπαιδευτικά προγράμματα, δόθηκαν για ψηφοθηρική χρήση προκειμένου να ευνοηθεί το τότε κυβερνόν κόμμα.Τα χρήματα προορίζονταν για επιμόρφωση 3 ετών των ενδιαφερόμενων εκπαιδευτικών και μετά να σταλθούν στα σχολεία.

«Όχι μόνο είναι αλήθεια τα λεγόμενά μας αλλά η ζημιά στα παιδιά και η επιβάρυνση των οικογενειών μας τόσο σε χρηματικό αλλά και σε ψυχολογικό επίπεδο είναι τεράστια και ανυπολόγιστη. Ας κάνει η κα. Χριστοφιλοπούλου όποια έκθεση θέλει για να αποδείξει ότι απλοί δάσκαλοι "εξουσιοδοτήθηκαν" «προσλήφθηκαν προ των εκλογών» από το Υπουργείο Παιδείας να κάνουν παρέμβαση και ένταξη σε παιδιά με τόσο πολύπλοκη αναπηρία... χωρίς καμία ατομική αξιολόγηση των παιδιών, παρακολούθηση από ομάδα ειδικών και κατάρτιση ειδικού εκπαιδευτικού προγράμματος!

Η αλήθεια είναι αυτή και από δω και πέρα θα λέγεται ανοιχτά έως ότου καταφέρουμε και πετύχουμε τους στόχους μας».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.