Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

Οι όμηροι του ιδιωτικού τομέα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ένας στους δύο υπαλλήλους είναι απλήρωτος.

Εφιαλτικές διαστάσεις έχει πάρει η επιδημία των απλήρωτων εργαζομένων σε μεγάλες και μικρότερες επιχειρήσεις, οι οποίες καθυστερούν την καταβολή μισθών από 3 έως 15 μήνες! Μετά τη στρατιά των ανέργων που έχουν φτάσεις τους 1,35 εκατομ., η επόμενη ανοιχτή πληγή στην αγορά εργασίας είναι οι απλήρωτοι εργαζόμενοι που ανέρχονται, σύμφωνα με υπολογισμούς των εργατικών κέντρων σε 800.000 αν και πολλοί υποστηρίζουν ότι ο αριθμός είναι μεγαλύτερος αφού υπάρχουν επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι πέντε άτομα.

Με υπολογισμούς που κάνει το «Πρώτο Θέμα», αυτή τη στιγμή, 5 στους 10 εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα βρίσκονται υπό καθεστώς ομηρίας, το οποίο συνήθως τελειώνει με το οριστικό κλείσιμο της εταιρίας. Μία στις τέσσερις επιχειρήσεις δεν έχει καταβάλει μισθούς τους τελευταίους τρεις μήνες, ενώ μόλις μία στις 10 πληρώνει εγκαίρως τους υπαλλήλους της.

Οι περισσότερες επιχειρήσεις, χρυσώουν το χάπι πληρώνοντας «έναντι» τους υπαλλήλους. Ωστόσο, πολλές φορές αυτό το ποσό είναι πραγματικά αστείο, όπως στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, όπου οι εργαζόμενοι έλαβαν πριν από δύο μήνες... 75 ευρώ!

Πολλοί εργοδότες πράγματι δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν, αλλά υπάρχουν και άλλοι, οι οποίοι παρακρατούν μισθούς επειδή καταγράφουν μείωση κερδών.

Γενικά, το φαινόμενο οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό, στην κακοδιαχείριση εκ μέρους των διοικήσεων των επιχειρήσεων, αλλά και στις ανεξόφλητες οφειλές από πελάτες, ο μεγαλύτερος εκ των οποίων είναι το ελληνικό Δημόσιο.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.