Κυριακή 10 Μαρτίου 2013

Παιχνίδι για τη θεραπεία του καρκίνου

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Απλοί πολίτες θα συμβάλουν στην έρευνα για την επάρατη νόσο.

Τα μεγαθήρια του κόσμου της τεχνολογίας, ενώνουν τις δυνάμεις τους με ερευνητές που ασχολούνται με τη θεραπεία του καρκίνου για την κατασκευή ενός ειδικού προγράμματος με το οποίο ο οποιοσδήποτε χρήστης θα μπορεί να συμβάλει στην αναζήτηση θεραπείας για την επάρατη νόσο.

Πίσω από την προσπάθεια βρίσκονται οι Amazon, Facebook και Google, καθώς και η βρετανική φιλανθρωπική οργάνωση Cancer Research UK (CRUK). Στόχος του να παρακινήσουν τους ανθρώπους να ερευνήσουν για μεταλλάξεις του DNA που οδηγούν σε καρκίνο. Τα δεδομένα πρέπει να αναλυθούν με μη αυτοματοποιημένο τρόπο, αλλά δεν υπάρχουν αρκετοί επιστήμονες.

Από την άλλη, υπάρχει ραγδαία πρόοδος στον εντοπισμό της ακριβής αλληλουχίας ενός DNA όγκου. Συνδυάζοντας τις πληροφορίες από πολλών ειδών όγκους, οι επιστήμονες μπορούν να αναζητήσουν σημαντικές μεταλλάξεις που οδηγούν ένα υγιής τμήμα του σώματος να αναπτύξει καρκίνο.

Ωστόσο, η ποσότητα των πληροφοριών και η αδυναμία των υπολογιστών να εντοπίσουν τις μικρές διαφορές, που καθυστερεί η ανάπτυξη θεραπειών.

Η εφαρμογή που θα αναπτυχθεί θα θυμίζει παιχνίδι, και οι χρήστες θα μπορούν να ερευνούν σημαντικά επιστημονικά δεδομένα ενώ ταυτόχρονα να παίζουν ένα παιχνίδι στο κινητό τους.

Το πρώτο βήμα απευθύνεται σε 40 προγραμματιστές Η/Υ, παίκτες, γραφίστες και άλλους ειδικούς που καλούνται να συμμετάσχουν σε ένα παιχνίδι με τίτλο «GameJam», μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο, προκειμένου να μετατρέψουν τα ανεπεξέργαστα δεδομένα της οργάνωσης που αφορούν τη γονιδιακή προδιάθεση σε ένα παιχνίδι για μελλοντικούς πολίτες-επιστήμονες.

Μετά το GameJam, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από σήμερα μέχρι την Κυριακή, μία εταιρεία θα υλοποιήσει την ιδέα του παιχνιδιού και η εφαρμογή της αναμένεται στα μέσα του 2013.

«Με τη συλλογική δύναμη εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων ανά τον κόσμο που θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να αναλύσουν αυτά τα δεδομένα, μπορούμε να επιταχύνουμε δραστικά τη διαδικασία της έρευνας», τόνισε το CRUK.



Γραφικά δεδομένα σαν το παραπάνω εξετάζουν οι ερευνητές προκειμένου να εντοπίσουν κοινές μεταλλάξεις στους καρκίνους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.