Κυριακή 10 Μαρτίου 2013

Μεσογειακή διατροφή κατά των καρδιαγγειακών νοσημάτων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ιδανική προστασία για τις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Η μεσογειακή διατροφή όχι μόνο κάνει καλό στη σωστή λειτουργία του οργανισμού αλλά ταυτόχρονα προστατεύει από τα συνήθη καρδιαγγειακά προβλήματα τις ομάδες υψηλού κινδύνου. Αυτό ήταν το συμπέρασμα μιας μεγάλης μελέτης που έγινε στην Ισπανία.

Οι άνθρωποι που ακολουθούν την παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή έχουν υψηλή πρόσληψη σε ελαιόλαδο, φρούτα, ξηρούς καρπούς, λαχανικά, δημητριακά, μέτρια πρόσληψη ψαριών και πουλερικών, χαμηλή πρόσληψη κόκκινου κρέατος και αλλαντικών, γαλακτοκομικών και γλυκών. Επίσης περιέχει κατανάλωση κρασιού με μέτρο και κυρίως μαζί με τα γεύματα.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει μια μεσογειακή δίαιτα προστατεύει από καρδιαγγειακά επεισόδια και καρδιακές παθήσεις.

Οι ερευνητές που διεξήγαγαν την έρευνα για την PREDIMED, που χρηματοδοτείται από το υπουργείο Υγείας της Ισπανίας, επέλεξαν 7.447 συμμετέχοντες που ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα.

Τους χώρισαν τυχαία σε 3 ομάδες και τους έβαλαν να ακολουθήσουν 3 διαφορετικές διατροφές για 5 χρόνια, από τον Οκτώβριο του 2003. Αυτές ήταν οι εξής:

- Μεσογειακή δίαιτα που συμπληρώνεται με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

- Μεσογειακή διατροφή που συμπληρώνεται με ξηρούς καρπούς.

- Μια τυπική δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά.

Στην έρευνα 43% των συμμετεχόντων ήταν άνδρες, οι οποίοι ήταν ηλικίας μεταξύ 55 και 80, και το 57% ήταν γυναίκες μεταξύ 60 και 80. Κανένας δεν είχε καρδιαγγειακή νόσο όταν ξεκίνησαν τη μελέτη αλλά ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου, είτε είχαν διαβήτη τύπου 2, είτε είχαν τουλάχιστον τρεις από τους επικινδύνους παράγοντες εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου όπως το κάπνισμα, η υψηλή αρτηριακή πίεση, η παχυσαρκία και το οικογενειακό ιστορικό της νόσου της καρδιάς.

Κατά τη διάρκεια των 5 χρόνων της παρακολούθησης, 288 συμμετέχοντες είχαν ένα καρδιαγγειακό επεισόδιο (π.χ. εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή προσβολή ή πέθαναν από καρδιαγγειακή νόσο).

Η στατιστική ανάλυση έδειξε ότι σε σύγκριση με εκείνους που ακολούθησαν τη διατροφή με χαμηλά λιπαρά, οι συμμετέχοντες στη μεσογειακή διατροφή με παρθένο ελαιόλαδο είχαν 30% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιαγγειακό επεισόδιο, και εκείνοι που ακολούθησαν μεσογειακή διατροφή με ξηρούς καρπούς είχαν 28% λιγότερο κίνδυνο.

Οι ερευνητές προτείνουν στους ανθρώπους που θέλουν ακόμη και τώρα να κάνουν μια αλλαγή στη ζωή τους να ξεκινήσουν με μικρές αλλαγές μεσογειακής διατροφής όπως: όπως το να μην τρώνε κρέας για δύο ημέρες την εβδομάδα, να χρησιμοποιούν μόνο ελαιόλαδο και να αντικαταστήσουν το αλκοόλ με κόκκινο κρασί και κυρίως μαζί με γεύμα.

Όσο για τους ξηρούς καρπούς η έρευνα υποδεικνύει τα καρύδια ως την καλύτερη πηγή αντιοξειδωτικών για την υγεία της καρδιάς. Μια χούφτα την ημέρα λένε, είναι αρκετή.

Τα συμπεράσματά τους για την προληπτική δράση της μεσογειακής διατροφής έναντι των καρδιαγγειακών νοσημάτων δημοσιεύονται στην διαδικτυακή έκδοση του «New England Journal of Medicine».


Πηγή: http://www.healthpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.