Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Το μπαστούνι του 21ου αιώνα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τεχνολογίες αιχμής στο πλευρό των ηλικιωμένων.

Μπορεί το μπαστούνι που χρησιμοποιούν οι ηλικιωμένοι να παραμένει ένα από τα πιο απλά αντικείμενα της καθημερινής ζωής, φαίνεται όμως πως ήρθε η ώρα και για αυτό να «ανανεωθεί», υιοθετώντας τις πιο προηγμένες τεχνολογίες.

Ένα τέτοιο «μπαστούνι της επόμενης γενιάς» παρουσιάστηκε στην διεθνή έκθεση κινητής τηλεφωνίας Mobile World Congress, από τη Fujitsu. Διαθέτει ενσωματωμένη οθόνη ώστε να κατευθύνει το χρήση καθώς και αισθητήρα που αντιλαμβάνεται πότε το κρατάει κάποιος, ενώ στέλνει μήνυμα εάν πέσει κάτω. Επιπλέον, εξοπλίζεται και με σύστημα δορυφορικής πλοήγησης GPS. Όπως φαίνεται, το συγκεκριμένο μπαστούνι, κάθε άλλο παρά το παραδοσιακό αντικείμενο θυμίζει.

Οι προηγμένες λειτουργίες δεν σταματούν όμως εδώ. Το προηγμένο αντικείμενο, έχει τη δυνατότητα να μετρά το σφυγμό της καρδιάς και τη θερμοκρασία του κατόχου του. Ακόμη, οι συγγενείς του χρήστη του μπαστουνιού, μπορούν να εντοπίσουν ανά πάσα στιγμή που βρίσκεται χάρη στο GPS.

Το μπαστούνι είναι εφοδιασμένο με δυνατότητα ασύρματης επικοινωνίας (3G και Wi-Fi), καθώς και μια οθόνη LED στη λαβή του. Όταν ο ηλικιωμένος πρέπει να αλλάξει διεύθυνση, με βάση τις οδηγίες του GPS, το μπαστούνι δονείται προειδοποιητικά και ένα βέλος εμφανίζεται στην οθόνη δείχνοντας προς τα αριστερά ή τα δεξιά.

Αν το μπαστούνι «αισθανθεί» κάποια ανωμαλία στο σφυγμό της καρδιάς του κατόχου του (ο σχετικός ιατρικός αισθητήρας λειτουργεί καθώς ο ηλικιωμένος πιέζει τη λαβή), αυτόματα στέλνει μέσω διαδικτύου σήμα στα επείγοντα περιστατικά κάποιου προκαθορισμένου νοσοκομείου.

Σύμφωνα με την εταιρία Fujitsu, που φιλοδοξεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες του όλο και μεγαλύτερου πληθυσμού ηλικιωμένων στην Ιαπωνία και σε άλλες ανεπτυγμένες δυτικές χώρες, το μπαστούνι μελλοντικά μπορεί να αξιοποιηθεί όχι μόνο από ηλικιωμένους, αλλά από κάθε άτομο με κινητικά ή άλλα προβλήματα, ανεξαρτήτως ηλικίας.






















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.