Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013

Της... Αναλήψεως στα ασφαλιστικά ταμεία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Αναρίθμητες είναι οι περιπτώσεις που συγγενείς εξακολουθούσαν να εισπράττουν από το ΙΚΑ συντάξεις ακόμα και 10 χρόνια μετά τον θάνατο του δικαιούχου. Ανάλογη είναι η ζημιά που έχει προκληθεί στον μεγαλύτερο ασφαλιστικό φορέα της χώρας από αναπήρους-μαϊμού. Εντοπίστηκαν ήδη 383 περιστατικά. Τα εννέα, που έχουν επιφέρει τις σοβαρότερες απώλειες, βρίσκονται ήδη στα χέρια της Δικαιοσύνης. Οι έλεγχοι συνεχίζονται.

Σε πλιάτσικο εις βάρος του ΙΚΑ επιδίδονταν για πολλά χρόνια συγγενείς νεκρών συνταξιούχων και ανάπηροι-μαϊμού, με τις αποκαλύψεις πλέον να παίρνουν τη μορφή χιονοστιβάδας.

Σε αυτήν τη φάση 383 περιστατικά έχουν πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης, με το Ταμείο να διεκδικεί -μόνο για τις συγκεκριμένες υποθέσεις- το ποσό των 10 εκατομμυρίων ευρώ.



Σε πολλές από τις υποθέσεις που αποκαλύπτονται οι συντάξεις εισπράττονταν παράνομα ακόμα και για δέκα χρόνια, με αποτέλεσμα να ανεβαίνει ο... λογαριασμός για το ΙΚΑ.

Στη δικαιοσύνη έχουν ήδη φτάσει οι εννιά πιο "ακριβές" υποθέσεις για τον ασφαλιστικό φορέα, με τη ζημιά να ξεκινά από τα 99.686 και να φτάνει έως και τα 175.476 ευρώ!

Στις περισσότερες περιπτώσεις τις συντάξεις των νεκρών συνταξιούχων εισπράττουν παρανόμως τα παιδιά τους, ενώ έντονη... δραστηριότητα φαίνεται πως έχουν αναπτύξει και τα ανίψια.

Οσον αφορά τις συντάξεις χηρείας, πληθαίνουν οι υποθέσεις συνταξιούχων που προχώρησαν σε νέο γάμο αλλά... ξέχασαν να τον δηλώσουν για να μη χάσουν τα χρήματα από το Ταμείο.

Εντυπωσιακά είναι και τα ευρήματα για τους ανάπηρους-μαϊμού, οι οποίοι πρώτα κατοχυρώνουν τη σύνταξη και στη συνέχεια... φροντίζουν για την επαγγελματική τους αποκατάσταση.

Μάλιστα δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και ήδη έχουν φτάσει στη δικαιοσύνη δύο περιστατικά.



Αναφερόμενος στο θέμα ο υποδιοικητής του ΙΚΑ Διονύσης Πατσούρης τονίζει χαρακτηριστικά: "Για το ΙΚΑ αποτελεί προτεραιότητα η αναζήτηση των αχρεωστήτως καταβληθέντων συντάξεων.

Εχουμε ήδη καταθέσει 383 μηνυτήριες αναφορές και κάποιες έχουν ήδη αρχίσει να εξετάζονται".

Σε αυτήν τη φάση από κόσκινο περνούν οι 5.500 συνταξιούχοι που... αγνοούνται από την περσινή απογραφή.

Μάλιστα έχει ήδη πιστοποιηθεί ο θάνατος 2.819 ατόμων και οι επιτήδειοι που εισέπρατταν τα χρήματα θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη και θα κληθούν να επιστρέψουν μέχρι και το τελευταίο ευρώ.



Σειρά τώρα παίρνουν οι 11.095 συνταξιούχοι του ΙΚΑ που δεν προσήλθαν στη φετινή απογραφή και ξεκινούν έλεγχοι για να εξακριβωθεί ποιοι έπαιρναν όλα αυτά τα χρόνια τα χρήματα από τους λογαριασμούς. Παράλληλα, όπως ήδη αναφέρθηκε, οι έλεγχοι έχουν επεκταθεί στους δικαιούχους συντάξεων χηρείας, αλλά και σε όσους παίρνουν αναπηρικές συντάξεις (με τους ελέγχους να ξεκινούν από περιοχές με υψηλά ποσοστά δικαιούχων, όπως είναι η Κρήτη).

Παρεμβάσεις σε τρία σημεία για να σταματήσει το πλιάτσικο

Με τρεις κινήσεις το υπουργείο Εργασίας θέλει να βάλει οριστικά τέλος στη λεηλασία των ασφαλιστικών ταμείων από επιτήδειους. Ενδεικτικό της έκτασης που είχε πάρει για δεκαετίες το πρόβλημα είναι πως για κάθε 10.000 συνταξιούχους - μαϊμού η ζημιά για τα ασφαλιστικά ταμεία είναι 100 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο.

Οι πρωτοβουλίες που ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης είναι οι εξής:

Απογραφή όλων των συνταξιούχων μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου. Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως δεν θα δοθεί παράταση και όσοι ασφαλισμένοι δεν απογραφούν θα βρεθούν αντιμέτωποι με την αναστολή καταβολής της σύνταξης. Η απογραφή έχει ήδη ολοκληρωθεί στα τρία μεγαλύτερα ταμεία (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ) και... αναζητούνται 40.000 συνταξιούχοι.

Εφαρμογή του προγράμματος "Αριάδνη", προκειμένου τα ασφαλιστικά ταμεία να ενημερώνονται για γάμους, διαζύγια και θανάτους. Με τον τρόπο αυτό θα μπει τέλος στη χορήγηση συντάξεων σε νεκρούς, ενώ θα αντιμετωπιστούν και τα περιστατικά που δικαιούχοι συντάξεων χηρείας παντρεύονται εκ νέου χωρίς να ενημερώνουν το Ταμείο τους

Καταγραφή των ποσών της σύνταξης στη φορολογική δήλωση χωρίς τη μεσολάβηση του συνταξιούχου. Στόχος είναι να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή, καθώς έχουν εντοπιστεί περιστατικά που συνταξιούχοι άλλο ποσό εισπράττουν από το ταμείο και άλλο δηλώνουν στην εφορία. Το ετήσιο όφελος εκτιμάται πως θα είναι 100 εκατομμύρια ευρώ.

Στο επίκεντρο των ελέγχων αυτή τη στιγμή βρίσκονται 560.000 συνταξιούχοι που δεν έχουν δώσει ΑΦΜ ή ΑΜΚΑ (μητρώο κοινωνικής ασφάλισης) στα ταμεία. Σημειώνεται πως ήδη έχει διακοπεί η καταβολή 1.595 συντάξεων στον ΟΑΕΕ επειδή δεν προσκόμισαν τα απαιτούμενα στοιχεία οι συνταξιούχοι.

9 υποθέσεις στη Δικαιοσύνη
Σύζυγοι, παιδιά και ανίψια εισέπρατταν από 100.000 - 175.000€

Το "Εθνος" δημοσιεύει σήμερα τις εννιά περιπτώσεις με τη μεγαλύτερη ζημιά για το ΙΚΑ, που παραπέμφθηκαν στη δικαιοσύνη:

Για εννιά ολόκληρα χρόνια οι γιοι ενός συνταξιούχοι είχαν... ξεχάσει να δηλώσουν τον θάνατό του και εισέπρατταν κανονικά τα χρήματα από το Ταμείο.

Συνολικά είχαν καταφέρει να εισπράξουν 175.476 ευρώ και είναι το μεγαλύτερο ποσό για το οποίο έχει γίνει προσφυγή στη δικαιοσύνη.

Το περιστατικό έχει ως εξής: συνταξιούχος με αρχικά Κ.Δ. στην Καλλιθέα απεβίωσε τον Οκτώβριο του 2002.

Ωστόσο, τα παιδιά του συνέχιζαν να παίρνουν τη σύνταξή του μέχρι και τον Οκτώβριο του 2011, οπότε και αποκαλύφθηκε η υπόθεση.

Δεν είχε δηλώσει τον νέο του γάμο και συνέχιζε για έντεκα χρόνια να παίρνει τη σύνταξη της πρώτης συζύγου του, που είχε πεθάνει. Το περιστατικό εντοπίστηκε στο Κορωπί και η ζημιά είναι 160.770 ευρώ.

Συγκεκριμένα η συνταξιούχος του Ταμείου πέθανε το 1994 (αρχικά Μ.Φ.) και τη σύνταξη έπαιρνε ο άντρας της.

Ωστόσο το 2001 έκανε πολιτικό γάμο, αλλά συνέχισε να εισπράττει τα χρήματα μέχρι και τον Ιούνιο του 2012 που αποκαλύφθηκε το περιστατικό.

Στην πλαστογράφηση της ημερομηνίας θανάτου συνταξιούχου του Ταμείου προχώρησε συνδικαιούχος του λογαριασμού του για να συνεχίσει να εισπράττει κανονικά τη σύνταξη.

Ο συνταξιούχος με αρχικά Γ.Γ. είχε πεθάνει τον Νοέμβριο του 2001, αλλά ο συνδικαιούχος του λογαριασμού έπαιρνε τα χρήματα μέχρι και το 2011. Το περιστατικό εντοπίστηκε στον Πειραιά και το τίμημα για το Ταμείο είναι 152.736 ευρώ.

Σε 128.932 ευρώ υπολογίζεται η ζημιά για το ΙΚΑ από τη "δράση" του γιου ενός ασφαλισμένου στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Ο συνταξιούχος με αρχικά Κ.Ι. πέθανε τον Ιανουάριο του 2003, αλλά μέχρι τον Οκτώβριο του 2011 ο γιος συνέχισε κανονικά να εισπράττει τα χρήματα.

Ακόμα και ανίψια των συνταξιούχων εμπλέκονται στις υποθέσεις που έχουν φτάσει στη δικαιοσύνη. Για παράδειγμα, στο ΙΚΑ Αλεξάνδρας διαπιστώθηκε πως συνταξιούχος με αρχικά Σ.Α. είχε πεθάνει τον Οκτώβριο του 2002.

Ωστόσο, μέχρι τον Οκτώβριο του 2011 τη σύνταξη εισέπραττε η ανιψιά της. Η ζημιά για το Ταμείο είναι 115.294 ευρώ.

Εισέπραττε σύνταξη αναπηρίας, αλλά ταυτόχρονα εργαζόταν και σε ΔΕΚΟ. Το περιστατικό εντοπίστηκε στη Λαμία και η ζημιά για το ΙΚΑ είναι 112.943 ευρώ.

Πρόκειται για συνταξιούχο με αρχικά Π.Γ., που έπαιρνε σύνταξη από το 1993 έως και το 2012, αλλά παράλληλα μπορούσε να εργαστεί κανονικά!

Για δέκα χρόνια έπαιρνε παράνομα σύνταξη ένας άντρας στο Ηράκλειο. Ο ανιψιός συνταξιούχου που είχε πεθάνει τον Σεπτέμβριο του 2001 (με αρχικά Σ.Κ.Γ.) συνέχισε να εισπράττει χρήματα από το ΙΚΑ μέχρι τον Ιούνιο του 2011. Η ζημιά για το Ταμείο αγγίζει τα 104.702 ευρώ.

Ακόμα μία περίπτωση συνταξιούχου αναπηρίας που παράλληλα... εργαζόταν ήρθε στο φως στο Ηράκλειο.

Πρόκειται για συνταξιούχο αναπηρίας από το 1983, που εργαζόταν σε τράπεζα από τον Οκτώβριο του 1989 έως και το τέλος του 2010. Το οικονομικό τίμημα για το μεγαλύτερο Ταμείο της χώρας φτάνει τα 103.763 ευρώ.

Σε 99.686 ευρώ υπολογίζεται η ζημιά του ΙΚΑ από την καταβολή σύνταξης σε νεκρή συνταξιούχο.

Η γυναίκα με τα αρχικά Β.Χ. είχε πεθάνει τον Αύγουστο του 2002, αλλά ο γιος της συνέχισε κανονικά να παίρνει τη σύνταξη μέχρι και τον Οκτώβριο του 2011. Η υπόθεση αποκαλύφθηκε από το ΙΚΑ της Λ. Αλεξάνδρας.

Πρόστιμο 20.000€ για την «ανύπαρκτη χήρα»

Το ποσό των 20.000 ευρώ θα πρέπει να καταβάλει πρώην υπάλληλος του ΤΕΒΕ για να μην οδηγηθεί στη φυλακή μετά τη χθεσινή καταδίκη της και από το Δευτεροβάθμιο Δικαστήριο. Επί δεκατρία χρόνια η κατηγορουμένη εισέπραττε με τη χρήση πλαστών εγγράφων και ψευδών βεβαιώσεων τη σύνταξη ανύπαρκτης χήρας. Συνολικά έβαλε στην τσέπη το ποσό των 48.500 ευρώ.

Η κατηγορουμένη, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας, καταδικάστηκε χθες από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ηρακλείου σε ποινή κάθειρξης έξι ετών, ενώ το Πρωτοβάθμιο Δικαστήριο της είχε επιβάλει ποινή κάθειρξης 11 ετών (κατά συγχώνευση).

Το Πενταμελές Εφετείο αναγνώρισε στην κατηγορουμένη το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας, αλλά και το γεγονός ότι έχει δηλώσει ότι εκχωρεί το εφάπαξ της (όταν έρθει η ώρα) για να αποκαταστήσει την οικονομική ζημιά που προκάλεσε με τις πράξεις της.

Το ζητούμενο είναι ότι στη φάση αυτή η πρώην υπάλληλος οδηγήθηκε στα κρατητήρια, καθώς η ποινή που της επιβλήθηκε είναι εξαγοράσιμη και αυτό σημαίνει ότι αν δεν καταβάλει τα χρήματα, περίπου 20.000 ευρώ, θα οδηγηθεί στη φυλακή.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο της Γιώργο Γερωνυμάκη, η εντολέας του δεν έχει τη δυνατότητα να καταβάλει εφάπαξ το ποσό της εξαγοράς της ποινής και έτσι θα πρέπει να κάνει ρύθμιση για δοσοποίηση. Θα πρέπει, λοιπόν, να υποβληθεί σχετικό αίτημα στην Εισαγγελία Εφετών και στη συνέχεια θα αποφανθεί επί του αιτήματος σε επόμενη δικάσιμο το Πενταμελές Εφετείο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.