Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Ψηφιακές «μπάλες» για την αποκατάσταση από εγκεφαλικό

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Πρωτοποριακή συσκευή κατασκεύασαν βρετανοί ερευνητές.

Βρετανοί ερευνητές κατασκεύασαν μια συσκευή που μπορεί να βοηθήσει ανθρώπους που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο, να ανακτήσουν τις κινητικές τους ικανότητες το συντομότερο δυνατόν.

Η συσκευή χρησιμοποιεί τεχνολογία αισθητήρων κίνησης, για να δείξει αν οι ασθενείς ακολουθούν σωστά, ή όχι, τις ασκήσεις αποκατάστασής τους.

Το σκεπτικό για την κατασκευή της συγκεκριμένης συσκευής ήταν ότι οι επιζήσαντες από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο χρειάζονται μια οπτική απόδειξη ότι οι προσπάθειές τους για αποκατάσταση αποδίδουν. Και ο πλέον αυταπόδεικτος τρόπος για να γίνει κάτι τέτοιο, είναι η απεικόνιση της βελτίωσης που σημειώνει ο ασθενής, στο μόνιτορ ενός κομπιούτερ.

Μικρές αντανακλαστικές μπάλες τοποθετούνται στην κνήμη και το μηρό του ασθενούς που έχει υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο, λειτουργώντας ως αισθητήρες κίνησης και, στη συνέχεια οι κινήσεις αυτές «μεταφράζονται» ως ψηφιακές εικόνες που προβάλλονται στην οθόνη του κομπιούτερ.



Η αξιολόγηση της κίνησης, δηλαδή εάν ο ασθενής που έχει υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο εκτελεί σωστά ή λάθος κάποια άσκηση, γίνεται επίσης ψηφιακά, με ένα δείκτη στο πλάι της οθόνης, που «κοκκινίζει» εάν η άσκηση εκτελείται λανθασμένα ή «πρασινίζει» εάν εκτελείται σωστά.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι αυτή η τεχνολογία θα καταργήσει τις κλασικές μεθόδους αξιολόγησης που γίνονται σχεδόν αποκλειστικά από φυσιοθεραπευτές, καθώς ο ίδιος ο ασθενής που έχει υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο ή οι συγγενείς του θα μπορούν να ελέγξουν, χωρίς άλλη βοήθεια πέρα από τις αντανακλαστικές μπάλες και ένα κομπιούτερ, εάν οι ασκήσεις εκτελούνται σωστά και εάν υπάρχει πρόοδος στην κινητική αποκατάσταση.

Στόχος, επίσης, είναι να μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτή η συσκευή στα σπίτια των ασθενών, χωρίς να χρειάζεται να μετακινούνται σε κέντρα αποκατάστασης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.