Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

ΕΣΑμεΑ: Η Ε.Σ.Α.μεΑ. αντιτίθεται στην πρόθεση του υπουργείου Υγείας να μειώσει τα Κέντρα Μοριακού Ελέγχου

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ανακοίνωση 05.02.13

Η πολιτική που εφαρμόζει το υπουργείο Υγείας δημιουργεί έντονους προβληματισμούς στο χώρο των ατόμων με χρόνιες παθήσεις, οι οποίοι προτάσσουν ως σημαντικότερο θέμα αυτή τη στιγμή τη διασφάλιση των δημοσίων υπηρεσιών υγείας και την πρόσβαση όλων των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις που ζουν στη χώρα.

Η μείωση των Κέντρων Μοριακού Ελέγχου δεν επιδρά στην οικονομία της τιμής ανά αντιδραστήριο, αφού οι μονάδες αίματος που θα ελεγχθούν είναι περίπου 700.000, ασχέτως εάν θα ελεγχθούν σε 4 ή 9 κέντρα. Η απόσταση που θα μετακινούνται τα αντιδραστήρια μετά την μείωση του αριθμού των κέντρων, είναι ηλίου φαεινότερο πως θα αυξηθεί αυξάνοντας αντίστοιχα και το κόστος μεταφοράς.

Εντωμεταξύ, εδικά για τα άτομα με θαλασσαιμία η διαδικασία του μοριακού ελέγχου του αίματος αποτελεί σοβαρό ζήτημα. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι ο μοριακός έλεγχος του αίματος δεν αφορά μόνο τα πολυμεταγγιζόμενα άτομα με θαλασσαιμία αλλά και του γενικό πληθυσμό που ζει στην ελληνική επικράτεια : «Από τον πρωθυπουργό της χώρας έως και τον τελευταίο μετανάστη», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε σχετική επιστολή της η Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας (Ε.Ο.Θ.Α.).

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. και η Ε.Ο.Θ.Α. υποστηρίζουν κάθε προσπάθεια για τη μείωση του κόστους του μοριακού ελέγχου και ως προς την τιμή ανά αντιδραστήριο αλλά και στην μετακίνηση των δειγμάτων.

Θα σταθούν όμως απέναντι σε κάθε προσπάθεια μείωσης των Κέντρων του Μοριακού Ελέγχου, η οποία είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει καθυστερήσεις και δυσλειτουργίες στη διάθεση των μονάδων αίματος και ιδιαίτερα στους πολυμεταγγιζόμενους ασθενείς όπως είναι τα άτομα με θαλασσαιμία.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.