Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

Ενυδάτωση στο γυμναστήριο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Σε ποιες περιπτώσεις είναι προτιμότερα τα αθλητικά ποτά από το νερό.

Αρκετοί από εμάς, μόλις περάσουν τα πρώτα κρύα και κάνουν την εμφάνιση τους οι ηλιόλουστες μέρες σκεφτόμαστε ότι σιγά - σιγά πρέπει να βελτιώσουμε το σώμα μας. Η πρώτη κίνηση, λοιπόν, είναι να γραφτούμε σε κάποιο γυμναστήριο.

Εκτός λοιπόν από ένα ζευγάρι αθλητικά ρούχα και παπούτσια και την επιλογή του κατάλληλου προγράμματος, αυτό που θα πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα είναι και η εξασφάλιση της ενυδάτωσής μας! Γιατί όμως είναι τόσο σημαντική η ενυδάτωση στο γυμναστήριο και πώς μπορούμε να την εξασφαλίσουμε;

Η ενυδάτωση στο γυμναστήριο (και όχι μόνο) είναι σημαντική γιατί μπορεί να μας εξασφαλίσει σωματική υγεία, πνευματική διαύγεια και να ενισχύσει την αθλητική απόδοση. Το πόσο συχνά θα ενυδατώνεται κανείς εξαρτάται από παράγοντες όπως η ένταση της άσκησης, το περιβάλλον που πραγματοποιείται και τα χαρακτηριστικά του ασκούμενου όπως το σωματικό βάρος.

Η αφυδάτωση στην άσκηση λοιπόν μπορεί να αποφευχθεί ή να περιορισθεί με τη λήψη νερού ή αθλητικών ποτών πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το πρόγραμμα άθλησης. Τα αθλητικά ποτά εκτός από νερό περιέχουν ηλεκτρολύτες (νάτριο και κάλιο), και υδατάνθρακες και ενδείκνυνται για την άσκηση καθώς:

- Βοηθούν την αθλητική απόδοση όταν η άσκηση διαρκεί πάνω από 1 ώρα.

- Εκτός από τις ανάγκες μας σε υγρά, καλύπτουν και τις ανάγκες σε υδατάνθρακες. Ενδεικτικά αναφέρεται πως ένα αθλητικό ποτό με περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες 4-8%, περιέχει 50-100 περίπου θερμίδες στα 250ml.

- Αναπληρώνουν ηλεκτρολύτες.

Στην περίπτωση που η άσκηση διαρκεί λιγότερο από μια ώρα, τα αθλητικά ποτά μπορούν να φανούν χρήσιμα όταν ξεκινάμε τη δραστηριότητα με μειωμένα αποθέματα ενέργειας ή με μειωμένα αποθέματα ηλεκτρολυτών ή αντίστοιχα, όταν σκοπεύουμε να ασκηθούμε πάλι σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Στο γυμναστήριο ακολουθούνται πολλά προγράμματα εκγύμνασης που όμως το καθένα απαιτεί τη σωστή ενυδάτωση. Άρα τι να προτιμήσουμε; Νερό, αθλητικό ποτό ή και τα δυο;

- Πολύ έντονη άσκηση για λιγότερο από 30λεπτά: Η πρόσληψη αθλητικού ποτού δεν θα ενισχύσει την ενυδάτωση ή την αθλητική απόδοση. Το νερό μπορεί να αναπληρώσει τα χαμένα υγρά.

- Πολύ έντονη άσκηση με βάρη: Παρότι στις αντιστάσεις με βάρη χρησιμοποιούνται σημαντικές ποσότητες μυϊκού γλυκογόνου, δεν έχουμε επαρκή δεδομένα ώστε να διαπιστωθεί αν τα αθλητικά ποτά θα αυξήσουν την αθλητική απόδοση ή θα βοηθήσουν στην αναπλήρωση υγρών

- Έντονη άσκηση για 30 - 60 λεπτά: Με επαρκή πρόσληψη νερού πριν την άσκηση, το νερό μπορεί να καλύψει τα χαμένα υγρά ενώ τα αθλητικά ποτά δεν φαίνεται να βοηθούν περαιτέρω στην αύξηση της αθλητική απόδοση.

- Έντονη διαλειμματική άσκηση 60 - 90λεπτά: Σε άσκηση άνω της μίας ώρας, για την αναπλήρωση των υγρών χρειάζεται και νερό και αθλητικό ποτό κάθε 15-20 λεπτά εναλλάξ από 15-30 ml. Το αθλητικό ποτό στη συγκεκριμένη άσκηση φαίνεται να βοηθάει και στην αθλητική απόδοση.

- Μέτρια έως έντονη άσκηση για >90λεπτά: Ισχύει ότι και για το παραπάνω ενώ το αθλητικό ποτό βοηθάει στην αθλητική απόδοση και ιδιαίτερα σε άσκηση άνω των 2 ωρών.

Ανακεφαλαιώνοντας από τα παραπάνω προκύπτουν τα εξής:

Οι μοναδικές περιπτώσεις που το αθλητικό ποτό υπερισχύει του νερού σε άσκηση λιγότερης της μίας ώρας είναι όταν ξεκινάμε την άσκηση με χαμηλά επίπεδα ηλεκτρολυτών λόγω προηγούμενης έντονης άσκησης ή όταν στην ίδια ημέρα έχουμε δεύτερη προπόνηση.

Κατανάλωση διαλυμάτων υδατανθράκων 4%-8%, που περιέχουν και ηλεκτρολύτες είναι μία καλή τακτική για τη βελτίωση της αθλητικής απόδοσης και την αναπλήρωση των αποθεμάτων υδατανθράκων και ηλεκτρολυτών.

Η αναπλήρωση υγρών κατά τη διάρκεια της άσκησης βελτιώνει την αθλητική απόδοση, ενώ μια επιπρόσθετη θετική επίδραση μπορεί να επιτευχθεί με την προσθήκη υδατανθράκων και ηλεκτρολυτών.


Πηγή: http://www.nutrimed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.