Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Η νέα του μύτη μεγαλώνει... στο χέρι του

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μια πρωτοποριακή τεχνική θα ξαναδώσει στον άντρα το χαμένο μέλος.

Μια νέα μύτη μεγαλώνει… στο χέρι ενός άντρα που έχασε τη δική του εξαιτίας καρκίνου του δέρματος.

Η πρωτοποριακή ανάπτυξη του νέου μέλους πραγματοποιείται από επιστήμονες του University College του Λονδίνου. Εάν όλα τελεσφορήσουν, η νέα μύτη -που θα είναι και η πρώτη στον κόσμο που αναπτύσσεται εκ του μηδενός- θα αφαιρεθεί από το μπράτσο και θα τοποθετηθεί στο πρόσωπο του 53χρονου άντρα.

Ο καθηγητής αναγεννητικής ιατρικής Alex Seifalian που είναι και επικεφαλής του εγχειρήματος, δήλωσε: «Η μύτη του ήταν ελαφρώς στραβή προς τα αριστερά και τον ρωτήσαμε ένα θα ήθελε να την κάνουμε ίσια, αλλά αρνήθηκε. Ήθελε να είναι ακριβώς ίδια». Μάλιστα, οι επιστήμονες αισιοδοξούν ότι ο άντρας μπορεί να έχει σε ένα βαθμό και την αίσθηση της όσφρησης.

Η νέα μύτη δημιουργήθηκε με τη βοήθεια βλαστοκυττάρων του άντρα. Αρχικά, οι επιστήμονες δημιούργησαν ένα γυάλινο εκμαγείο της μύτης και την ψέκασαν με ένα ειδικό υλικό, ώστε να σχηματιστεί μια βιολογική «σκαλωσιά» πάνω στην οποία μπορούσαν να προσαρτηθούν τα νέα κύτταρα.

Στη συνέχεια, αφαιρέθηκε το γυάλινο εκμαγείο και η «σκαλωσιά» επικαλύφθηκε με εκατομμύρια βλαστικά κύτταρα που, με τη βοήθεια χημικών ουσιών, αναπρογραμματίστηκαν για να αναδημιουργήσουν χόνδρους.

Την ίδια στιγμή, τοποθετήθηκε ένα μπαλόνι κάτω από την επιφάνεια του μπράτσου του άνδρα, το οποίο και φουσκώθηκε ώστε να δημιουργηθεί επαρκής χώρος για τη «φιλοξενία» της νέας μύτης.

Η τοποθέτηση έγινε πριν από δύο μήνες και το νέο μέλος μεγαλώνει σιγά-σιγά πάνω στο χέρι του ασθενούς, αναπτύσσοντας νεύρα και αιμοφόρα αγγεία. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί σε τρεις μήνες, οπότε και θα ξεκινήσει η τοποθέτησή της στο πρόσωπο του άντρα.

Αν η ανάπτυξη της μύτης πετύχει, δεν αποκλείεται η θεραπεία να εφαρμοστεί στο μέλλον σε θύματα τροχαίων και τραυματίες πολέμων.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.