Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

ΑμεΑ: Η κατάργηση των προσχημάτων...

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Επικινδυνέστερα των ορατών είναι τα αόρατα σημάδια. Δεν αναφερόμαστε στα της ψυχής (αυτά αφορούν ψυχιάτρους), αλλά στην ενεργοποίηση βαθύτατα αντιδραστικών κοινωνικών αυτοματισμών, που μεταφράζονται σε στοχοποίηση των πλέον κοινωνικά ευάλωτων. Κάμποσα έχουν ήδη έντονα εμφανιστεί με στόχο τους ανθρώπους με αναπηρία.

Επιλέγουμε δύο περιπτώσεις με αντιπροσωπευτική σημασία. Δεκαπέντε τυφλοί συνταξιούχοι ζητούν από το επικουρικό ταμείο τους ΤΑΠΙΛΤΑΤ επίδομα απολύτου αναπηρίας· το αίτημα φαντάζει εύλογο, μια και όλα τα άλλα επικουρικά ταμεία στην Ελλάδα το χορηγούν. Εύλογη λόγω σφικτών οικονομικών είναι και η άρνηση του Ταμείου τους να ανταποκριθεί στο αίτημα, εύλογη είναι και η κατάληξη της υπόθεσης στα δικαστήρια, εύλογη και η πρωτόδικη απόφαση (Μάρτιος 2012) υπέρ των αιτούντων, εύλογη και η άσκηση έφεσης από το ΤΑΠΙΛΤΑΤ (εκδικάζεται 26/11/2003). Το «παράλογο» έγκειται στη στάση πρώην συναδέλφων των 15 τυφλών συνταξιούχων τραπεζοϋπαλλήλων, που με την ιδιότητα του μέλους του Δ.Σ. του ΤΑΠΙΛΤΑΤ κατέθεσαν εναντίον (του εύλογου αιτήματος) των πρώην συναδέλφων τους. «Επί χρόνια αγωνιζόμασταν και διεκδικούσαμε μαζί» αποτιμά εκ μέρους των 15 ο Σπύρος Σκορδίλης (απλή συνωνυμία με τον υπογράφοντα), συμπληρώνοντας ότι «η στάση τους ήταν σκληρότερη και από του πιο σκληρού εργοδότη».

Αν η υποταγή στο δόγμα «ο θάνατός σου η ζωή μου», στρεφόμενη από ανθρώπους της εργασίας εναντίον κοινωνικά ευάλωτων πρώην συναδέλφων τους, συνιστά παράλογο, διπλό παράλογο συνιστά η υποταγή της αρμόδιας πολιτείας σε ξεκάθαρες ρατσιστικές πιέσεις παραβίασης δικαιωμάτων των ΑμεΑ (πλήρης κατάργηση των προσχημάτων). Επιγραμματικά η «περίπτωση»: Με τήρηση όλων των νόμιμων διαδικασιών και με όλες τις απαραίτητες αρμόδιες εγκρίσεις (αρχής γενομένης από υφυπουργική απόφαση έγκρισης σκοπιμότητας αγοράς κτηρίου που εκδόθηκε τον Ιανουάριο του 2012), το σωματείο «Ζωοδόχος Πηγή» στο Ηράκλειο Κρήτης, που προσφέρει υπηρεσίες σε 50 παιδιά με νοητική υστέρηση (ν.υ.), επιχείρησε να κάνει πράξη μέσω ΕΣΠΑ το χρόνιο όραμά του για δημιουργία Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ) για παιδιά με ν.υ. Τέλη Ιουνίου, η «Στέγη», που θα δημιουργούνταν και θα λειτουργούσε σε κατάλληλη μεζονέτα συγκροτήματος τεσσάρων κατοικιών (περιοχή Μεσαμπελιές), εντάχθηκε με απόφαση περιφερειάρχη στο Ε.Π. «Κρήτη και νησιά Αιγαίου».

Ολα εύλογα ώς εδώ, εύλογη και η κατόπιν «επίθεση» των τριών ιδιοκτητών των λοιπών οικοδομών του συγκροτήματος που, ανησυχώντας για υποβάθμιση των κατοικιών τους λόγω γειτνίασης με παιδιά με ν.υ., κατέθεσαν ασφαλιστικά μέτρα και προσφυγή προσβολής της εκδοθείσας οικοδομικής άδειας.

Το διπλά παράλογο (κατάργηση των προσχημάτων) είναι ότι μετά την «επίθεση» η Περιφέρεια Ηρακλείου ακύρωσε την ένταξη του έργου της ΣΥΔ στο ΕΣΠΑ! Πρόκειται για μοναδική στα νεοελληνικά χρονικά περίπτωση, όπου η αρμόδια πολιτεία αποφασίζει άτακτη υποχώρηση αντιμέτωπη με συνήθεις αιτιάσεις ιδιοκτητών, όταν αποφασίζεται στον πλησίον χώρο τους δημιουργία κέντρου υπηρεσιών σε άτομα με αναπηρία. Μέχρι πρόσφατα, η διά της άτακτης υποχώρησης νομιμοποίηση του μετωπικού ρατσισμού σε βάρος ΑμεΑ δεν συγκαταλεγόταν στις πολιτειακές επιλογές...


Πηγή: http://www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.