Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Βιταμίνες για την πρόληψη του καρκίνου

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Βάλτε την υγεία στο διαιτολόγιό σας.

Υπάρχουν ποικιλίες θρεπτικών συστατικών και βιταμινών για την πρόληψη του καρκίνου, τις οποίες καλό θα ήταν να βεβαιωθείτε ότι καταναλώνετε και συμπληρώνετε το διαιτολόγιό σας με αυτές.

Φολικό Οξύ
Το φολικό οξύ ανήκει στο σύμπλεγμα των βιταμινών B και βοηθά στην πρόληψη των λαθών που συμβαίνουν κατά τον διπλασιασμό των γονιδίων.
Πολλές τροφές όπως το σπανάκι, ο χυμός πορτοκαλιού και οι τομάτες περιέχουν φολικό οξύ, ενώ κάποια άλλα τρόφιμα, όπως το ψωμί και τα δημητριακά το έχουν ως πρόσθετη ουσία.

Βιταμίνη D
Η βιταμίνη D, όπως δείχνουν πρόσφατες μελέτες, μειώνει τη γήρανση του ανοσοποιητικού συστήματος και την εμφάνιση καρκίνου, ενώ παράλληλα ενισχύει τη λειτουργία του διορθωτικού γονιδίου.
Σύμφωνα με κάποιες θεωρίες, η βιταμίνη D έχει τη ικανότητα να σκοτώνει τις κυτταρικές μεταλλάξεις, υποβοηθώντας τον διορθωτή να εντοπίζει τα καρκινικά κύτταρα και να τα καταστρέφει.
Η σωστή διατροφή αλλά και η παραμονή κάτω από τον ήλιο για 20-30 λεπτά (πάντα φυσικά με τη χρήση αντηλιακού) θα σας εφοδιάσει με τα απαραίτητα επίπεδα βιταμίνης D.

Σελήνιο
Το σελήνιο είναι ένα βασικό ιχνοστοιχείο, το οποίο συναντάμε κυριώς σε τροφές όπως το σκόρδο, ο μπακαλιάρος, το σκουμπρί, η ρέγκα, οι σαρδέλες και τα καρύδια βραζιλίας.
Σχετικές έρευνες φαίνεται να δείχνουν ότι το σελήνιο συμβάλλει στην αποβολή και αποτοξίνωση των επιβλαβών χημικών ουσιών.

Λυκοπένιο
Μελέτες δείχνουν ότι το λυκοπένιο, ένα καροτινοειδές γνωστό για τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης ορισμένων μορφών καρκίνου.
Το λυκοπένιο, όπως και όλα τα καροτινοειδή, προσκολλώνται στις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο, προκειμένου στη συνέχεια το σώμα μας να μπορέσει να τις αποβάλει χωρίς να προκληθούν βλάβες στα κύτταρα.
Μεγάλες ποσότητες λυκοπένιου βρίσκουμε σε όλα τα προϊόντα ντομάτας και κυρίως όταν μαγειρεύονται ή τρώγονται σε συνδυασμό με λίγο λίπος (π.χ. ελαιόλαδο), μιας και σ’ αυτή την περίπτωση γίνεται καλύτερη απορρόφηση από τον οργανισμό.

Μπρόκολο, Λάχανο, Κουνουπίδι και Λαχανάκια Βρυξελλών
Η δράση των συγκεκριμένων λαχανικών βασίζεται σε μια χημική ουσία τους, η οποία προλαμβάνει τον καρκίνο.
Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση επτά μερίδων την εβδομάδα από αυτά τα λαχανικά, μπορεί να προλάβει την εμφάνιση καρκίνου εώς και 50 %.

Άλλες Βιταμίνες
Σπουδαίες βιταμίνες που βοηθούν στη μείωση εμφάνισης καρκίνου, είναι η βιταμίνη C και E.
Οι αντιοξειδωτικές αυτές βιταμίνες έχουν τη δύναμη να εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες, την κύρια αιτία λανθασμένης αντιγραφής DNA και της πρόωρης καταστροφής των κυττάρων.
Σε αυτή την περίπτωση, ο οργανισμός αναγκάζεται να δημιουργεί ταχύτερα νέα κύτταρα, με αποτέλεσμα την αύξηση των πιθανοτήτων για σφάλματα από αυτά που προκαλούν καρκίνο.


Πηγή: http://www.antigiransi.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.