Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Τεστ χρώματος ανιχνεύει HIV και καρκινικά μόρια

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ερευνητές εκτιμούν ότι θα κοστίζει πολύ λιγότερο από τις σημερινές εξετάσεις.
Ένα απλό και οικονομικό τεστ που θα μπορούσε να ανιχνεύσει ακόμη και τα πιο χαμηλά επίπεδα των ιών, αλλά και ορισμένων μορφών καρκίνου, αναπτύχθηκε από ερευνητές στο Ηνωμένο Βασίλειο. Θετικό ή αρνητικό, το αποτέλεσμα φαίνεται από τις αλλαγές στο χρώμα του υγρού…

Οι σχεδιαστές του, από το Imperial College του Λονδίνου, υποστηρίζουν ότι η συσκευή θα μπορούσε να οδηγήσει σε επέκταση των εξετάσεων για HIV και άλλων ασθενειών, σε μέρη του κόσμου όπου άλλες μέθοδοι είναι δυσβάσταχτοι οικονομικά.

Το πρωτότυπο, που χρειάζεται ευρύτερη δοκιμή, περιγράφεται στο περιοδικό Nature Nanotechnology.

Το τεστ μπορεί να εντοπίζει κάποιον βασικό δείκτη που χαρακτηρίζει έναν ιό ή μια ασθένεια, λ.χ. μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στην επιφάνεια του ιού HIV.

Αν αυτός ο δείκτης είναι παρών, τότε στο τεστ επισυμβαίνει μια χημική αντίδραση. Το τελικό αποτέλεσμα είναι μπλε αν ο δείκτης είναι παρών, κόκκινο εάν ο δείκτης δεν είναι.

Οι ερευνητές λένε ότι αυτό δίνει τη δυνατότητα να ανιχνεύεται το αποτέλεσμα με «γυμνό μάτι».

Ο καθηγητής Molly Stevens δήλωσε στο BBC: «Αυτή η μέθοδος μπορεί και πρέπει να χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό ύποπτων παθογόνων μορίων, ακόμη και εάν αυτοί βρίσκονται σε εξαιρετικά χαμηλή συγκέντρωση στον οργανισμό. Θα μπορούσε να βελτιώσει τους χρόνους έγκαιρης διάγνωσης της νόσου. Για παράδειγμα, είναι σημαντικό να ανιχνεύσουμε κάποια μόρια σε εξαιρετικά χαμηλές συγκεντρώσεις, για να δοκιμάσουμε εάν έχει υποτροπιάσει κάποιος καρκίνος λ.χ. μετά την αφαίρεση ενός όγκου. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στη διάγνωση του HIV, σε περιπτώσεις ατόμων που έχουν μολυνθεί από τον ιό, αλλά το ιϊκό τους φορτίο είναι πάρα πολύ χαμηλό για να ανιχνευθεί με τις υπάρχουσες μεθόδους».

Πρόωρη δοκιμή έδειξε ότι η παρουσία των δεικτών του HIV και του καρκίνου του προστάτη θα μπορούσε να ανιχνευθεί με το συγκεκριμένο τεστ. Ωστόσο, θα χρειαστεί να γίνουν μελέτες σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα προτού μπορέσει να χρησιμοποιηθεί κλινικά.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το τεστ θα κοστίζει 10 φορές λιγότερο από ό, τι τα γνωστά διαγνωστικά τεστ, κάτι που θα βοηθούσε σημαντικά τις φτωχότερες οικονομικά χώρες να προωθήσουν προγράμματα πρόληψης και έγκαιρης θεραπευτικής αντιμετώπισης νόσων όπως το AIDS.


Πηγή: http://www.healthpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.