Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

«Παγώνουν» οι αποζημιώσεις

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

«Παγώνουν οι αποζημιώσεις των εν ενεργεία υπαλλήλων – με προϋπηρεσία άνω των 16 ετών – στο έτος που διανύουν φέτος και δεν θα αυξάνονται όσα έτη απασχόλησης στον ίδιο εργοδότη και αν διανύσουν στο μέλλον...

Όπως σημειώνει η εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής», σύμφωνα με το κείμενο της συμφωνίας του υπουργείου με την τρόικα, οι αλλαγές που επέρχονται στο καθεστώς των εργασιακών σχέσεων αφορούν τα εξής:

1) Τριετίες. Οι τριετίες που προβλέπονται για τις κατώτατες αποδοχές στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας παραμένουν «παγωμένες» ώσπου να πέσει η ανεργία κάτω από το 10%. Η τρόικα ζητούσε την κατάργηση των τριετιών από τον Απρίλιο του 2013, γεγονός που θα συμπίεζε τους μισθούς όλων όσοι αμείβονται με τα κατώτατα όρια της εθνικής σύμβασης, στο ύψος του βασικού μισθού των 586 ευρώ.

2) Επίδομα γάμου. Δεν υφίσταται το επίδομα γάμου στα κατώτατα όρια των αμοιβών, εκτός και αν συμφωνήσουν να καταβάλλεται η ΓΣΕΕ και οι εργοδοτικοί φορείς. Και στην περίπτωση αυτή η συμφωνία για την καταβολή του θα δεσμεύει τους εργοδότες που θα συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση με τη ΓΣΕΕ.



3) Απολύσεις με προειδοποίηση. Η προειδοποίηση για απόλυση με την καταβολή του 50% της αποζημίωσης κλιμακώνεται από έναν ως τέσσερις μήνες ανάλογα με τα έτη προϋπηρεσίας του εργαζομένου. Σήμερα ο αντίστοιχος χρόνος είναι ένας ως έξι μήνες, ενώ η τρόικα ζητούσε να μειωθεί σε ένα ως τρεις μήνες.

4) Αποζημίωση. Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην κλιμάκωση των αποζημιώσεων υπαλλήλων με προϋπηρεσία ως 16 έτη, για τα οποία λαμβάνουν αποζημίωση ως 12 μισθούς συν την προσαύξηση του 1/6 για τα δώρα (13ος και 14ος μισθός). Οι νεοπροσλαμβανόμενοι και όσοι έχουν σήμερα λιγότερα έτη προϋπηρεσίας από τα 16 έτη θα εξαντλούν την οροφή της αποζημίωσης στους 12 μισθούς. Όσοι διαθέτουν σήμερα πέραν των 16 ετών προϋπηρεσία στον ίδιο εργοδότη θα λαμβάνουν έξτρα αποζημίωση έναν μισθό – ως 2.000 ευρώ – για κάθε έτος υπηρεσίας ως το 28ο απασχόλησης στον ίδιο εργοδότη. Ωστόσο η έξτρα αποζημίωση δεν θα κλιμακώνεται – εφεξής – αλλά θα παραμένει «παγωμένη» στο έτος που διανύει ο εργαζόμενος εφέτος, όσα έτη και αν εργαστεί στο μέλλον. Πρέπει να σημειωθεί ότι η τρόικα είχε προτείνει να καταβάλλεται στους ήδη απασχολούμενους ένα «έξτρα» ποσό, το οποίο θα υπολογίζεται για έξι μήνες με πλαφόν τον κατώτατο μισθό, δηλαδή δεν θα ξεπερνά τα 3.516 ευρώ (6 Χ 586 ευρώ).

5) Ελαστικό ωράριο. Η εφαρμογή των ευέλικτων ωραρίων, όπως και η επέκταση της εργασίας την ημέρα Σάββατο, θα γίνεται με επιχειρησιακές ή κλαδικές συμβάσεις και όχι με ατομικές συμφωνίες όπως ζητούσε η τρόικα. Με τον τρόπο αυτόν θα μπορούν να εφαρμόζονται ελαστικά ωράρια σύμφωνα με τις ανάγκες της επιχείρησης, εξαήμερη εργασία με διατήρηση του 40ωρου ή του 48ωρου, αποσύνδεση του χρόνου απασχόλησης από το ωράριο λειτουργίας της επιχείρησης και κατάργηση των περιορισμών για εναλλαγή μεταξύ πρωινής ή βραδινής βάρδιας με απλή απόφαση του εργοδότη. Ο ελάχιστος χρόνος ημερήσιας ανάπαυσης αναμένεται να περιοριστεί στις 11 ώρες από τις 12 που ισχύει σήμερα στη χώρα μας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.