Σάββατο 4 Αυγούστου 2012

Αλλο κόπωση, άλλο υπερκόπωση

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Πάθηση των καιρών, από αυτές που συχνά αγνοούμε ή, δεν έχουμε την πολυτέλεια να... θεραπεύσουμε. Η υπερκόπωση προειδοποιεί, πάντως.

Η υπερκόπωση είναι παθολογική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από επίμονη εξάντληση, η οποία προέρχεται από υπερβολική εργασία, υπερβολική άσκηση ή ανεπαρκή ξεκούραση κατά την διάρκεια παρατεταμένων χρονικών περιόδων, όπως εξηγούν οι παθολόγοι.

Η διαφορά από την απλή κούραση είναι ότι η καταπόνηση προκαλεί αυξημένη έκκριση ορμονών του stress (π.χ. γλυκοκορτικοειδή κατεχολαμίνες), αύξηση της αρτηριακής πίεσης, αύξηση της καρδιακής παροχής και έκλυση ταχυκαρδίας.

Ορισμένες μελέτες αναδεικνύουν ακόμη και αυξήσεις στην παραγωγή ελευθέρων ριζών. Οι διαταραχές στη σεροτονίνη και τα μειωμένα επίπεδα ενδορφινών που εμφανίζονται σε αρκετές περιπτώσεις, προάγουν περαιτέρω την βιολογική κόπωση.

Δυστυχώς, η υπερκόπωση δεν αντιμετωπίζεται απλά με ξεκούραση. Η θεραπεία της γίνεται με φάρμακα, ειδικά διατροφικά προγράμματα και συμπληρώματα διατροφής. Τον πρώτο λοιπόν λόγο έχει ο παθολόγος που θα κάνει την εξέταση και είναι σε θέση να διαγνώσει την αποτελεσματική θεραπεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.