Τρίτη 14 Αυγούστου 2012

Στον «αέρα» η μετακίνηση των μαθητών με αναπηρία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Τον κίνδυνο να μείνουν εκτός εκπαιδευτικού συστήματος με την έναρξη του νέου σχολικού έτους αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι μαθητές με αναπηρία σε ολόκληρη την επικράτεια και σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης. Όπως καταγγέλλει στο tvxs.gr ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης, το ζήτημα της μετακίνηση των παιδιών με αναπηρία από και προς τα σχολεία τους δεν έχει λυθεί ακόμη και ούτε πρόκειται να προλάβει να διευθετηθεί πριν από τις 11 Σεπτεμβρίου, ημέρα που οι μαθητές επιστρέφουν στις σχολικές αίθουσες.

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, με επιστολή της προς τον υπουργό Εσωτερικών, Ευ. Στυλιανίδη και προς τον υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κ. Αρβανιτόπουλο ζητά «να διευθετηθεί άμεσα το ζήτημα της μετακίνησης των μαθητών με αναπηρία για το σχολικό έτος 2012-2013 με τη ψήφιση σχετικής νομοθετικής ρύθμισης».

Όπως τονίζει, θα πρέπει να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση των δήμων για τη δημιουργία ενός σύγχρονου συστήματος μετακίνησης των μαθητών με αναπηρία προς και από τα σχολεία τους.

Ειδικότερα, στην επιστολή αναφέρεται: «Ύστερα από την ενημέρωση που σας παρείχε και η Π.Ο.Σ.Γ.Κ.Α.μεΑ. με την υπ’ αριθ. πρωτ. 751/13.07.2012 επιστολή της, το πρόβλημα των μετακινήσεων των μαθητών με αναπηρία προς και από τα σχολεία είναι μείζονος σημασίας και από ότι μέχρι στιγμής διαφαίνεται κινδυνεύει με την έναρξη του νέου σχολικού έτους (11 Σεπτεμβρίου 2012) να μείνει εκτός εκπαιδευτικού συστήματος ο μεγαλύτερος αριθμός των μαθητών με αναπηρία σε ολόκληρη την επικράτεια και σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.

Πιο συγκεκριμένα, στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία το ζήτημα των μετακινήσεων από πλευράς Δήμων είναι στον «αέρα» και ένας μεγάλος αριθμός αυτών υποστηρίζουν μετά βεβαιότητας ότι δεν θα έχει διευθετηθεί μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου που πρόκειται να ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά. Επιπρόσθετα, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, και πιο συγκεκριμένα στην Πάτρα, αυτές τις ημέρες ξεκινάει η διαδικασία προκήρυξης ανοιχτού δημόσιου διαγωνισμού για τις μετακινήσεις των μαθητών με αναπηρία, για την ολοκλήρωση της οποίας απαιτούνται περισσότεροι από 3 μήνες. Ομοίως και στον Δήμο Αθηναίων, όπου παρά τις προσπάθειες των αρμοδίων υπηρεσιών, η ολοκλήρωση των διαδικασιών και κατακύρωσης των διαγωνισμών σε μειοδότες δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 2,5 μηνών. Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και το γεγονός ότι είναι ιδιαίτερα μειωμένο το ενδιαφέρον των ιδιοκτητών ταξί για συμμετοχή στη διαγωνιστική διαδικασία μετακινήσεων μαθητών ΑμεΑ.

Από τα προαναφερθέντα γίνεται αντιληπτό ότι η σχολική χρονιά για τα άτομα με αναπηρία δεν θα αρχίσει την ίδια ημέρα που θα ξεκινήσει για όλους τους υπόλοιπους μαθητές».

Μιλώντας στο tvxs.gr, o πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης εξηγεί πως «δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για τη μίσθωση από τους δήμους μέσων μεταφοράς των παιδιών με αναπηρία και δεν πρόκειται να προλάβουν να ολοκληρωθούν πριν από τις 11 Σεπτεμβρίου».

«Ζητάμε με διάταξη νόμου να παραταθούν οι υπάρχουσες συμβάσεις της περιφέρειας έως ότου οι διαδικασίες για τη μίσθωση από τους δήμους να ολοκληρωθούν. Τα παιδιά πρέπει να εξασφαλίσουν την μετακίνηση τους από και προς τα σχολεία», τονίζει ο κ. Βαρδακαστάνης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.