Τρίτη 14 Αυγούστου 2012

Πονάει η μέση σας;

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Τέσσερις γνωστοί μύθοι για τους πόνους της πλάτης.

Διαβάστε 4 γνωστούς μύθους για τους πόνους της πλάτης και αλλάξτε τρόπο ζωής για να μειώσετε τον πόνο.

ΜΥΘΟΣ Νο1
«Μη σηκώνεις βαριά αντικείμενα, θα πονέσει η μέση σου»
Οι περισσότεροι τραυματισμοί δεν προκαλούνται από αυτό που σηκώνετε, αλλά από το πώς το κάνετε. Η σωστή στάση είναι να λυγίσετε τα γόνατα, κρατώντας ίσια την πλάτη. Πιάστε το αντικείμενο, φέρτε κοντά στο σώμα σας και σηκωθείτε όρθιοι. Το βάρος πρέπει να το σηκώσουν οι μύες των μηρών και των γλουτών και όχι η μέση σας.

ΜΥΘΟΣ Νο2
«Πρέπει να κάθεσαι με ίσια την σπονδυλική σου στήλη»
Μπορεί η μαμά σας να είχε δίκιο που δε σας άφηνε να καμπουριάζετε, όμως το να κάθεστε με την πλάτη υπερβολικά στητή δεν είναι τόσο καλό για την πλάτη σας. Ασκείται πολλή πίεση στους δίσκους, ειδικά αν το κάνετε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μάλιστα, ερευνητές στη Σκοτία διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που κάθονταν σε ορθή γωνία καταπονούσαν περισσότερο την πλάτη τους από αυτούς που κάθονταν με κλίση 135 μοιρών. Πιο σημαντικό από το να κάθεστε σωστά είναι το να κάνετε συχνά διαλείμματα και να σηκώνεστε από το γραφείο στη διάρκεια της μέρας. Για να ενισχύσετε την κυκλοφορία στους μυς της πλάτης και να μειώσετε την κούραση, φροντίστε να σηκώνεστε όρθιοι κάθε μισή ώρα και να περπατάτε χαλαρά για πέντε λεπτά ή να κάνετε διατάσεις κάθε μία ώρα.

ΜΥΘΟΣ Νο 3
«Η άσκηση επιβαρύνει την πλάτη σου»
Οι έρευνες δείχνουν ότι η άσκηση τουλάχιστον τρεις φορές τη βδομάδα στην πραγματικότητα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιου πόνου στην πλάτη κατά 43%. Η άσκηση δυναμώνει τους μυς της πλάτης και αυξάνει τη ροή του αίματος στους δίσκους, βοηθώντας τους να αντεπεξέλθουν στην καθημερινή καταπόνηση. Επίσης, η τακτική άσκηση διατηρεί υπό έλεγχο και το βάρος σας, κάτι που έχει τεράστια οφέλη και για την πλάτη σας. Υπάρχουν μερικοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να προστατευτείτε ενώ ασκείστε: πρώτον, κάντε ζέσταμα τουλάχιστον για 15 λεπτά ήπιας αεροβικής άσκησης για να αυξήσετε τη ροή του αίματος στους μυς της πλάτης. Έπειτα, παρατηρήστε τη στάση σας στον καθρέφτη ενώ σηκώνετε βάρη. Η πλάτη σας πρέπει πάντα να είναι ίσια, είτε ασκείτε τους δικέφαλους είτε τα πόδια.

ΜΥΘΟΣ Νο 4
«Το πολύ σκληρό στρώμα είναι καλύτερο για την πλάτη»
Αντίθετα, μπορεί να είναι η πηγή του πόνου σας. Το να βρείτε ένα στρώμα κατάλληλο για την πλάτη είναι μπέρδεμα: ένα υπερβολικά μαλακό στρώμα δεν προσφέρει αρκετή υποστήριξη, ενώ ένα πολύ σκληρό μπορεί ν’ αυξήσει την πίεση στη σπονδυλική στήλη. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Lancet κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσοι κοιμούνται σε μεσαίας σκληρότητας στρώμα υποφέρουν λιγότερο από πόνους στην πλάτη – και άρα παίρνουν λιγότερα παυσίπονα – σε σχέση με εκείνους που κοιμούνται σε σκληρό στρώμα. Αν τα οικονομικά σας δε σας επιτρέπουν να αγοράσετε καινούριο στρώμα, στην αγορά θα βρείτε ειδικά καλύμματα για να καλύψετε το πολύ σκληρό στρώμα. Αν πάλι έχετε μαλακό στρώμα, βάλτε από κάτω κάποιες σανίδες, ώστε να μη βουλιάζει στη μέση.

Το μυστικό

Στις περισσότερες περιπτώσεις ο πόνος της πλάτης φεύγει μόνος του σε λίγες μέρες. Αν, όμως, διαρκεί για πάνω από μια βδομάδα, επισκεφτείτε έναν ορθοπεδικό. Η πιθανότερη διάγνωση είναι τράβηγμα στους μυς ή τους συνδέσμους, κάτι που θεραπεύεται μόνο του.


Πηγή: http://omorfamystika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.