Τρίτη 14 Αυγούστου 2012

Φόβοι για νέα μέτρα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
 

Τρομάζει η ύφεση.

Έντονη ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο για την ανοδική πορεία της ύφεσης, η οποία αναμένεται να δημιουργήσει νέα μαύρη τρύπα στα έσοδα ύψους 1,5 δισ. ευρώ.

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για μείωση του ΑΕΠ κατά 6,5% στο δεύτερο τρίμηνο προκάλεσαν έντονο προβληματισμό στην οδό Νίκης. Εκείνο που ανησυχεί τον Γιάννη Στουρνάρα είναι το ενδεχόμενο η τρόικα να ζητήσει νέα επιπρόσθετα μέτρα για την περίοδο 2013-2015 προκειμένου να καλυφθούν τα έσοδα που θα εμφανίσουν υστέρηση λόγω της μεγάλης ύφεσης.

Το ελληνικό ΑΕΠ στο β΄ τρίμηνο υποχώρησε στα 43,68 δισ. ευρώ, επίπεδα χαμηλότερα από αυτά του 2005. Όπως αναφέρει η ΕΛΣΤΑΤ, με βάση τα διαθέσιμα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το ΑΕΠ σε σταθερές τιμές 2005, κατά το β΄ τρίμηνο του 2012 παρουσίασε μείωση 6,2% σε σχέση με το β΄ τρίμηνο του 2011. Το ΑΕΠ του α΄ τριμήνου του 2012 έχει αναθεωρηθεί με βάση τα στοιχεία του α΄ τριμήνου των λογαριασμών της Γενικής Κυβέρνησης (που καταρτίστηκαν στο τέλος Ιουνίου), καθώς και με νεότερες εκτιμήσεις των βραχυχρόνιων δεικτών.

Στις συζητήσεις που είχε το οικονομικό επιτελείο με τους εκπροσώπους των δανειστών, τέθηκε το θέμα της ύφεσης, ωστόσο οι τροϊκανοί δεν είχαν δώσει καμία συγκεκριμένη απάντηση. «Υλοποιήστε τους στόχους για τους οποίους έχετε δεσμευτεί και θα δούμε για την ύφεση», φέρεται να είχαν πει στον Γιάννη Στουρνάρα.

Παράλληλα, οι επιπτώσεις της βαθιάς ύφεσης στα έσοδα και κατά συνέπεια στην προσπάθεια μείωσης του ελλείμματος είναι ενδεικτικές της δυσκολίας που θα έχει το υπουργείο Οικονομικών στην κρίσιμη διαπραγμάτευση με την τρόικα για τα 11,5 δισ. ευρώ.

Από το 2009 που μπήκε η Ελλάδα για τα καλά στη δίνη της κρίσης το ΑΕΠ έχει καταβαραθρωθεί. Η χώρα το πρώτο εξάμηνο του 2009 παρήγαγε εγχώριο προϊόν 97,6 δισ. ευρώ (σε σταθερές τιμές 2005) και τρία χρόνια μετά το ποσό αυτό έχει υποχωρήσει σε 84,3 δισ. ή 13,3 δισ. χαμηλότερα. Σε τρέχουσες τιμές η εικόνα είναι ανάλογη: από τα 110,2 δισ. ευρώ του πρώτου εξαμήνου του 2009 στα 98,8 δισ. το πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς.

Σημειώνεται ότι οι προβλέψεις που διατυπώθηκαν από τα χείλη του ίδιου του πρωθυπουργού κάνουν λόγο για ύφεση 7% φέτος, ενώ διεθνείς οίκοι προβλέπουν νέα πτώση του ΑΕΠ κατά 3-4% την επόμενη χρονιά. Και αυτά χωρίς να είναι ακόμα ξεκάθαρο πώς θα επηρεάσουν την οικονομία οι περικοπές 11,5 δισ. ευρώ που σχεδιάζονται.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.