Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

Περιπέτεια επιβίωσης στο Ίδρυμα Ευγενίδου

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Διαδραστικά διήμερα έως τις 20 Ιουλίου.

Φέτος το καλοκαίρι το Ίδρυμα Ευγενίδου προσκαλεί τα παιδιά σε μία μοναδική περιπέτεια επιβίωσης, με τη βοήθεια της επιστήμης! Στην περιπέτεια αυτή τα παιδιά ναυαγούν σ’ ένα ερημονήσι και καλούνται να αντιμετωπίσουν αναπάντεχες προκλήσεις επιβίωσης! Μοναδικά τους εφόδια είναι η δημιουργική σκέψη, η ομαδική εργασία και φυσικά… η επιστήμη!

Στο διήμερο αυτό τα παιδιά, σαν σύγχρονοι Ροβινσώνες, θα κατασκευάσουν τις δικές τους σχεδίες, θα ψήσουν λουκάνικα στον ήλιο και θα μάθουν να προσανατολίζονται με τη βοήθεια των αστεριών! Την τελευταία ημέρα, στην τελετή λήξης, οι γονείς θα παρακολουθήσουν τον διαγωνισμό των πλωτών κατασκευών των παιδιών! Το διήμερο απευθύνεται σε παιδιά που τελείωσαν την Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού και A’ Γυμνασίου.

Οι ημερομηνίες διεξαγωγής των διημέρων που απομένουν είναι οι εξής:
5-6 Ιουλίου, 9-10 Ιουλίου, 12-13 Ιουλίου,
16-17 Ιουλίου, 19-20 Ιουλίου.

Ώρες: 8:30-16:30.

Ηλικίες: 11 έως 13 ετών (παιδιά που τελείωσαν 5η – 6η Δημοτικού και 1η Γυμνασίου).

Φέτος το κόστος ανά παιδί είναι 20€ και περιλαμβάνει τις δραστηριότητες και τα απαραίτητα υλικά γι’ αυτές.

Ώρα άφιξης: 8:30 π.μ..

Οι γονείς θα πρέπει να έχουν φροντίσει για το δεκατιανό και ένα ελαφρύ γεύμα των παιδιών, τα οποία θα καταναλωθούν στα αντίστοιχα διαλείμματα. Στο χώρο λειτουργεί και κυλικείο.
Καλό είναι τα παιδιά να έχουν μαζί κάποιο μπουφάν ή ζακέτα (θα τους χρειαστεί στο Πλανητάριο, όπου η θερμοκρασία είναι 21˚C για τεχνικούς λόγους).

Σε κάθε διήμερο μπορούν να συμμετέχουν μέχρι 20 παιδιά. Θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας.

Για τη συμμετοχή στα Διαδραστικά Διήμερα απαραίτητη είναι η δήλωση συμμετοχής στο τηλ. 210 9469641, (Δευτέρα έως Παρασκευή, 9:00 – 15:30), καθώς και η συμπλήρωση του σχετικού εντύπου και η αποστολή του στο fax 210 9430171. Αν δεν διαθέτετε fax, μπορείτε να στείλετε το συμπληρωμένο έντυπο στο email: arnellou@eugenfound.edu.gr.

Για πληροφορίες σχετικά με το περιεχόμενο του προγράμματος, μπορείτε να καλείτε στο τηλ. 210 9469640.
Θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας.

Αναλυτικό Πρόγραμμα - Ημέρα 1η

8:30 – 9:00 Προσέλευση παιδιών

9:00 – 9:45 ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ - Παιχνίδια Γνωριμίας
Γνωριζόμαστε και φτιάχνουμε ομάδες. Παράλληλα ανακαλύπτουμε: τι γνωρίζουμε για την επιβίωση σ’ ένα ερημονήσι;

9:45 – 11:15 ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ – Εργαστήρι: άνωση και πλεύση
Η Φυσική και οι εφαρμογές της είναι πολύτιμοι σύμμαχοι για τη δημιουργία μιας σχεδίας. Μέσα από πειράματα και ανάλογες δραστηριότητες γνωρίζουμε βασικές αρχές της άνωσης και της πλεύσης. Τι κάνει ένα αντικείμενο να επιπλέει; Πώς αλλάζει η συμπεριφορά μιας σχεδίας όταν τοποθετείται επάνω της ένα φορτίο; Πώς θα φτιάξουμε μια επιτυχημένη πλωτή κατασκευή;

11:15 – 11:45 Διάλειμμα

11:45 – 13:00 ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ – Κατασκευές: κάτω από τον Ήλιο…
Ο Ήλιος κρύβει κινδύνους, αλλά μπορεί να αποτελέσει και σύμμαχό μας. Κάθε παιδί φτιάχνει το δικό του ηλιακό ρολόι και μαθαίνει πώς θα υπολογίζει την ώρα. Με απλά υλικά κατασκευάζουμε πυξίδες και μαθαίνουμε να τις χρησιμοποιούμε. Τέλος, οι ομάδες φτιάχνουν ηλιακούς φούρνους και ψήνουν λουκάνικα χρησιμοποιώντας την ηλιακή ενέργεια.

13:00 – 14:00 Διάλειμμα για φαγητό

14:00 – 14:30 ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ - Πείραμα: νερό το θαυματουργό…
Το νερό είναι απαραίτητο στοιχείο επιβίωσης! Τι γνωρίζουμε γι’ αυτό; Πού θα το βρούμε; Τι πρέπει να προσέξουμε; Μ’ ένα πείραμα αφαιρούμε το αλάτι από το νερό της θάλασσας.

14:30 – 15:30 ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ - Περιήγηση
Μέσα από μία διαδραστική περιήγηση ανακαλύπτουμε ιδιότητες των υλικών, αλλά και του φωτός.

15:30 – 15:45 Διάλειμμα

15:45 – 16:30 ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ - Το Άστρο της Ημέρας
Ένα συναρπαστικό ταξίδι με προορισμό τον Ήλιο. Από τη γέννηση του πλησιέστερου σ’ εμάς άστρου ως τον θάνατό του και από τους αρχαίους πολιτισμούς της Αιγύπτου και των Μάγια ως τα τελευταίας τεχνολογίας επίγεια και διαστημικά τηλεσκόπια, το ταξίδι αυτό μάς αποκαλύπτει το πόσο πολύ «δραστήριο» είναι το πλησιέστερο σε μας άστρο, το Άστρο της Ημέρας.

Αναλυτικό Πρόγραμμα - Ημέρα 2η

8:30 – 9:00 Προσέλευση παιδιών
Οι ομάδες των παιδιών ελέγχουν την πορεία της σαπωνοποίησης που εξελίχθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας

9:00 – 10:00 ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ - Επίδειξη Πειραμάτων
Σ’ αυτήν την επίδειξη πειραμάτων το νερό έχει την τιμητική του. Η θάλασσα μπαίνει στο μικροσκόπιο και οι δυνάμεις του νερού αποκαλύπτονται!

10:00 – 10:30 ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ - Βασικές αρχές επιβίωσης
Μέσα από συζήτηση ανακαλύπτουμε τους πιο διαδεδομένους τρόπους επιβίωσης. Πού θα αναζητήσουμε τροφή; Ποια θρεπτικά συστατικά μάς είναι απαραίτητα και σε ποιες ποσότητες; Τι πρέπει να περιέχει απαραίτητα η διατροφή μας;
Παράλληλα φροντίζουμε την υγεία μας: μαθαίνουμε βασικές αρχές αντιμετώπισης τραυματισμών και τσιμπημάτων!

10:30 – 11:30 ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ - Παιχνίδια… επιβίωσης
Χρησιμοποιώντας τις γνώσεις που απέκτησαν, τα παιδιά παίζουν με κάρτες ένα ειδικά διαμορφωμένο ταμπού, αλλά και σκιτσομαχίες.

11:30 – 12:00 Διάλειμμα

12:00 – 12:40 ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ - Το Μυστήριο της Ζωής
Πώς ξεκίνησε η ζωή στη Γη και πού οφείλεται η εντυπωσιακή ποικιλομορφία των έμβιων οργανισμών που φιλοξενεί; Η νέα ψηφιακή παράσταση του Ιδρύματος Ευγενίδου «Το Μυστήριο της Ζωής» προσπαθεί να απαντήσει σ’ αυτά τα ερωτήματα, προσκαλώντας τα παιδιά σ’ ένα συναρπαστικό ταξίδι.12:40 – 13:15 ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ - Αστρονομία: Προσανατολισμός μέσω των αστεριών
Μαθαίνουμε να προσανατολιζόμαστε χρησιμοποιώντας τα αστέρια. Επίσης, φτιάχνουμε μία κατασκευή με τον δικό μας αστερισμό.

13:15 – 14:15 Διάλειμμα για φαγητό

14:15 – 15:45 ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ - Προετοιμασία πλωτής κατασκευής
Η σχεδία μας μπαίνει σε εφαρμογή! Οι ομάδες διαλέγουν από τα υλικά που έχουν στη διάθεσή τους τα καταλληλότερα και ετοιμάζουν την πλωτή κατασκευή τους. Όσοι τα καταφέρουν προσθέτουν και πανί. Η κατασκευή πρέπει να έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά: μήκος, ύψος, αντοχή σε βάρος, βύθιση κ.λπ..

15:45 – 16:00 Διάλειμμα

16:00 – 16:30 Τελετή λήξης - Διαγωνισμός πλωτής κατασκευής
Στην τελετή λήξης αυτής της περιπέτειας οι διαγωνιζόμενοι ρίχνουν τις σχεδίες τους στο νερό! Οι κριτές μας βαθμολογούν την ποιότητα της κατασκευής, την επίτευξη των επιδιωκόμενων στόχων και τον έξυπνο σχεδιασμό! Ποιες ομάδες θα καταφέρουν να «επιβιώσουν» με τη σχεδία τους, ολοκληρώνοντας με επιτυχία το ταξίδι;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.