Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

Τοκετός στο νερό

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Κάνει τα μωρά ευτυχισμένα;

Ο τοκετός στο νερό είναι ακόμα μία εναλλακτική μέθοδος γέννησης ενός παιδιού στην οποία η επίτοκος εξωθεί μέσα στο νερό κατά τη διάρκεια του τελευταίου σταδίου του τοκετού. Η διαδικασία της εξώθησης λαμβάνει χώρα σε μία ειδικά διαμορφωμένη μπανιέρα στην οποία μπαίνει και κάθεται η μέλλουσα μητέρα πριν τις τελευταίες ωδίνες που θα την βοηθήσουν να γεννήσει το μωρό της.

Σύμφωνα με τους υποστηρικτές του τοκετού στο νερό, παιδιά που γεννιούνται με τον τρόπο αυτό, βιώνουν καλύτερα την γέννησή τους γιατί η πρώτη τους επαφή με τον κόσμο είναι το υγρό στοιχείο. Το νερό είναι παρόμοιας υφής με το αμνιακό υγρό μέσα στο οποίο μεγάλωσαν στη μήτρα της μητέρας μειώνοντας με τον τρόπο αυτό το σωματικό στρες της γέννησης. Παράλληλα το νερό χαλαρώνει την επίτοκο από την ένταση και την βοηθά να διαχειριστεί καλύτερα τον σωματικό πόνο που βιώνει κατά την διάρκεια του τοκετού.

Η συγκεκριμένη εναλλακτική μορφή τοκετού δεν ενδείκνυται για όλες τις γυναίκες και η κυοφορούσα, η οποία ενδιαφέρεται για την συγκεκριμένη μορφή τοκετού θα πρέπει να το συζητήσει εγκαίρως με τον Γυναικολόγο, που την παρακολουθεί κατά την διάρκεια της κύησης, προκειμένου να ενημερωθεί για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα καθώς και τις ενδεχόμενες επιπλοκές.

Ξεκινώντας από την απαραίτητη προϋπόθεση ότι η γυναίκα δεν έχει κάποια αντένδειξη για την συγκεκριμένη μέθοδο, θα πρέπει να γνωρίζει σημαντικές τεχνικές παραμέτρους της διαδικασίας του τοκετού, δηλαδή ότι δεν θα βρίσκεται από την χρονική στιγμή της εισαγωγής της στο μαιευτήριο μέσα στο νερό αλλά μόνο στο τελικό στάδιο αποκλείοντας την παράλληλη χρήση της επισκληριδίου αναισθησίας.

Η απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή για έναν τοκετό στο νερό προσφέρεται σε ορισμένα μόνο ιδιωτικά μαιευτήρια και η παρακολούθηση της επιτόκου τροποποιείται προκειμένου να εξασφαλιστεί το καλώς έχειν της επιτόκου και του εμβρύου. Η ολοκληρωμένη ενημέρωση της εγκύου από τον γυναικολόγο που την παρακολουθεί, θα την βοηθήσει όχι μόνο να κατανοήσει καλύτερα τις επιλογές της αλλά και να επιλέξουν από κοινού την καλύτερη μέθοδο για την ίδια.

Τέλος, θα ήθελα να αναφέρω πως ο τοκετός στο νερό ήταν πολύ της μόδας στην Αγγλία στις αρχές της δεκαετίας του 1990, αλλά διάφορες επιπλοκές δεν επέτρεψαν να γνωρίσει την απογείωση που διακήρυσσαν οι υποστηρικτές του.

Σήμερα εξακολουθεί να είναι διαθέσιμος, μετά όμως από αρκετή συμβουλευτική στο ζευγάρι που το ζητάει.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.