Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Υπερσυνταγογράφηση από τους αγροτικούς γιατρούς

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Το θέμα επισημαίνει με επιστολή του ο υπουργός Υγείας, Α. Λοβέρδος.

Υπερσυνταγογράφηση φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων διαπιστώνεται στο σύνολο των αγροτικών γιατρών που εξυπηρετούν κυρίως άτομα τα οποία είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ.

Η υπερσυνταγογράφηση αυτή αποτυπώνεται τόσο από την αυξημένη δαπάνη που αφορά μηνιαία τον ΟΓΑ, όσο και από επιμέρους ποιοτικούς δείκτες, όπως ο μέσος όρος συνταγής ανά γιατρό, που είναι υψηλότερος κατά 25%- 30% από τον μέσο όρο συνταγής ανά γιατρό των άλλων ασφαλιστικών φορέων.

Τα παραπάνω αναφέρει σε επιστολή του προς τους αγροτικούς γιατρούς ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, επισημαίνοντας ότι ενώ σε επιμέρους φορείς παρατηρείται και αναγνωρίζεται σοβαρή προσπάθεια να κρατηθεί η φαρμακευτική δαπάνη στο όριο που έχει τεθεί για το τρέχον έτος, δυστυχώς στο σύνολο των αγροτικών γιατρών διαπιστώνεται υπερσυνταγογράφηση.

Ο υπουργός Υγείας καλεί τους αγροτικούς γιατρούς να συμμορφωθούν με τους κανόνες που ισχύουν, διαφορετικά, αναμένοντας και τα αποτελέσματα του Μαρτίου, θα προχωρήσει στη λήψη μέτρων, όπως επιβολή πλαφόν που θα αφορά ανώτατο αριθμό ασθενών, ανώτατο μηνιαίο επιτρεπομένο ποσό συνταγογράφησης, ανώτατο επιτρεπόμενο μηνιαίο μέσο όρο συνταγής. Επίσης, όπως αναφέρει, «θα εφαρμοστούν με τη μεγαλύτερη δυνατή ένταση οι τελευταίες νομοθετικές ρυθμίσεις που ψήφισε η Βουλή και αφορούν τις κάθε είδους ποινικές και διοικητικές κυρώσεις σε βάρος των γιατρών που παραβιάζουν τους κανόνες της ορθής και χρηστής συνταγογράφησης».

Για «αστυνομικού τύπου μέτρα που δεν μπορούν να χαράξουν και να εφαρμόσουν πολιτική», κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, (ΙΣΑ), προσθέτοντας ότι οι αγροτικοί γιατροί χωρίς ηλεκτρονικά και διαγνωστικά μέσα και χωρίς να έχουν λάβει την ειδικότητα, καλούνται να καλύψουν το σύνολο των ιατρικών ειδικοτήτων και να συνταγογραφήσουν από το απλούστερο νόσημα μέχρι το πιο σοβαρό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.