Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

Οι ανάπηροι στο μάτι του κυκλώνα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Τα φετινά Χριστούγεννα είναι σίγουρα τα πιο δύσκολα των τελευταίων δεκαετιών για την πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Κάποιες όμως κατηγορίες πολιτών βρίσκονται σε ακόμη πιο δύσκολη μοίρα όπως είναι οι άνεργοι, ή όπως είναι οι ανάπηροι και οι χρόνια πάσχοντες.

Ειδικά οι ανάπηροι φαίνεται πως έχουν βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα, καθώς η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει μια επιχείρηση περικοπής συντάξεων, παροχών, δικαιωμάτων τους. Κομβικό ρόλο στις περικοπές παίζουν τα περιβόητα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας, τα οποία στη πράξη λειτουργούν με ρυθμούς χελώνας, με αποτέλεσμα σε χιλιάδες ανάπηρους σε όλη τη χώρα να τους έχουν κοπεί οι συντάξεις ή τα προνοιακά επιδόματα εδώ και μήνες και να μη γνωρίζουν πότε θα τα ξαναπάρουν, αφού δεν έχουν οριστεί ακόμα οι επιτροπές του ΚΕΠΑ.

Το ίδιο πρόβλημα και σε έντονη μορφή εμφανίζεται και στη Καβάλα. Από την 1η Σεπτεμβρίου που άρχισε να λειτουργεί στο κτίριο του ΙΚΑ το ΚΕΠΑ, πάνω από 800 ανάπηροι και χρόνια πάσχοντες έχουν καταθέσει αιτήσεις για να περάσουν από τις επιτροπές και να πιστοποιηθεί η αναπηρία τους, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να ξεκινήσουν μετά τη διαδικασία για να πάρουν αναπηρική σύνταξη, ή επίδομα ή όποια άλλη παροχή.

Τέσσερις μήνες μετά έχουν λειτουργήσει μόλις 7 επιτροπές και έχουν ελέγξει από 15 άτομα κάθε φορά. Με άλλα λόγια έχουν εξετάσει μόλις 95 άτομα από τα περισσότερα από 800 που έχουν κάνει αίτηση! Στους ανθρώπους αυτούς έχουν κοπεί οι συντάξεις και οι παροχές εδώ και πέντε μήνες ή και περισσότερο και δεν ξέρουν ακόμα πότε θα συσταθεί επιτροπή και πότε θα ελεγχθούν για να πιστοποιηθεί η αναπηρία τους.

Να σημειώσουμε πως με βάση το νέο σύστημα, τα άτομα με αναπηρίες ή οι χρόνια πάσχοντες καταθέτουν αιτήσεις και δικαιολογητικά στα κατά τόπους ΚΕΠΑ, όπως το δικό μας στο κτίριο του ΙΚΑ. Τα δικαιολογητικά και οι αιτήσεις στέλνονται στα κεντρικά στην Αθήνα, ομαδοποιούνται ανά κατηγορία ασθένειας και μετά ορίζονται επιτροπές γιατρών που θα έρθουν στη Καβάλα για να τους εξετάσουν.

Σε πολύμηνη αναμονή οι κατάκοιτοι


Όπως αναφέραμε μέχρι στιγμής έχουν γίνει 7 επιτροπές που αφορούσαν οφθαλμολογικά, νευρολογικά και καρδιολογικά περιστατικά. Άτομα με άλλες ασθένειες και αναπηρίες δεν έχουν ακόμα εξεταστεί. Για παράδειγμα διαβητικός έχει κάνει αίτηση από τον Σεπτέμβριο και ακόμα δεν έχει οριστεί επιτροπή που θα τον εξετάσει. Και μάλιστα το συγκεκριμένο άτομο θέλει τη πιστοποίηση της αναπηρίας, γιατί θέλει να επωφεληθεί επιδότησης που δίνει ο ΟΑΕΔ σε νέους ελεύθερους επαγγελματίες με αναπηρία!

Στη πιο δύσκολη θέση είναι τα άτομα που είναι κατάκοιτα. Ακόμα δεν υπάρχει φως στον ορίζοντα για το πότε θα οριστούν επιτροπές που θα τους εξετάσουν. Ακόμα όμως και να οριστούν, πάλι θα πρέπει να υποστούν μεγάλη ταλαιπωρία. Και αυτό γιατί η επιτροπή των γιατρών όταν έρθει δεν θα τους εξετάσει στα σπίτια τους, αλλά θα πρέπει με ασθενοφόρα να μεταφερθούν στο νοσοκομείο και να εξεταστούν εκεί!

Ο Μάκης Κρεμμύδας πρόεδρος του Νομαρχιακού Συλλόγου Καβάλας των ΑΜΕΑ μας είπε πως «οι άνθρωποι του ΚΕΠΑ εδώ κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν, αλλά χρειάζεται να ενισχυθεί και με άλλα άτομα. Υπάρχει πρόβλημα και με το τρόπο λειτουργίας, αφού οι αιτήσεις ομαδοποιούνται ανά κατηγορία ασθένειας ή αναπηρίας και για να συσταθεί μια επιτροπή θα πρέπει να συγκεντρωθούν 15 αιτήσεις. Αν έχουν κάνει αίτηση 12 θα πρέπει να περιμένουν να κάνουν αίτηση και άλλοι 3! Είναι έντονο το πρόβλημα γιατί σε αυτούς τους ανθρώπους έχει κοπεί η σύνταξη εδώ και μήνες και δεν έχουν κανένα εισόδημα, μέχρι να περάσουν την επιτροπή και να πάρουν τη πιστοποίηση».

Καθυστέρηση πληρωμών


Δεν καθυστερούν όμως μόνο οι επιτροπές πιστοποίησης αναπηρίας να λειτουργήσουν. Υπάρχει καθυστέρηση και στη καταβολή σε αναπήρους, των δαπανών που έκαναν για αναλώσιμα υλικά. Όπως για παράδειγμα οι παραπληγικοί που χρειάζονται κάθε μήνα αναλώσιμα όπως καθετήρες, ουροσυλλέκτες κλπ. Αυτά τα αγοράζουν από τα καταστήματα και μετά πηγαίνουν τα τιμολόγια στο ΙΚΑ για να πληρωθούν.

Όμως ενώ πέρσι πληρώνονταν αμέσως μόλις κατέθεταν τα τιμολόγια από το ΙΚΑ, φέτος άλλαξε το σύστημα. Τώρα καταθέτουν τα τιμολόγια, αυτά στέλνονται για έλεγχο στα κεντρικά στην Αθήνα και εγκρίνονται και πιστώνονται οι λογαριασμοί των δικαιούχων στη τράπεζα. Αποτέλεσμα είναι να πληρώνονται οι παραπληγικοί μετά από δυο μήνες, ενώ αυτοί είναι υποχρεωμένοι να έχουν καταβάλλει τα χρήματα στα καταστήματα. Όταν παίρνουν αναπηρική σύνταξη γύρω στα 600 ευρώ και πρέπει να πληρώνουν προκαταβολικά για αναλώσιμα 1.000 ευρώ, που θα τα πάρουν από το ΙΚΑ με μεγάλη καθυστέρηση, σίγουρα δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα.

Ο Τάσος Βυζικίδης γραμματέας του Νομαρχιακού Συλλόγου Καβάλας των ΑΜΕΑ και παραπληγικός μας έφερε ως παράδειγμα τον εαυτό του. Όπως είπε «τα αναλώσιμα που χρειάζομαι κάθε μήνα είναι περίπου 1.000 ευρώ. Αυτά τα πληρώνω στο κατάστημα, αλλά τη προηγούμενη φορά έκαναν δυο μήνες να με πληρώσουν από το ΙΚΑ και τώρα πάλι υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.