Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

Επίτροπος Χάμμαρμπεργκ: Ρατσιστική βία κατά των Ρομά και των ΑΜΕΑ στη Σλοβακία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Την ρατσιστική βία που ασκείται στη Σλοβακία εναντίον των Ρομά και κατά των Ατόμων Με Ειδικές Ανάγκες (ΑΜΕΑ), καταγγέλλει με δημόσια παρέμβασή του ο επίτροπος ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Τόμας Χάμμαρμπεργκ.

Ο επίτροπος εκθέτει τα συμπεράσματά του, μετά από την επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Σλοβακία στις 26-27 Σεπτεμβρίου. Ο ρατσισμός κατά των Ρομά υποκινείται από την πλειοψηφία των πολιτικών στην Σλοβακία αλλά και από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, όπως αναφέρει ο επίτροπος και τονίζει ότι αποτέλεσμα αυτής της αντι-Ρομά πολιτικής είναι τα εγκλημάτα μίσους κατά των τσιγγάνων και των οικογενειών τους.

Οι διακρίσεις κατά των Ρομά περιλαμβάνουν και τα παιδιά τους, αναφέρει ο Χάμμαρμπεργκ, τα οποία τοποθετούνται σε ειδικά σχολεία όπου φοιτούν παιδιά με ήπιες νοητικές αναπηρίες. Ο επίτροπος συμπληρώνει ότι στη Σλοβακία χρησιμοποιούνται ακόμη πρακτικές αναγκαστικής στείρωσης των γυναικών Ρομά, χωρίς τη συγκατάθεση τους.

Για τις διακρίσεις εναντίον των ΑΜΕΑ, ο επίτροπος ανθρωπίνων διακιωμάτων σημειώνει ότι τα περισσότερα από τα άτομα που έχουν αναπηρίες υποχρεούνται να ζούνε σε μεγάλα ιδρύματα και έχουν διαχωρισθεί από την υπόλοιπη κοινωνία στη Σλοβακία.

Ειδικά για τα άτομα με ψυχο-κοινωνική ή διανοητική αναπηρία υπογραμμίζει ότι συχνά στερούνται νομικής συνδρομής, προκειμένου να λάβουν σημαντικές αποφάσεις που αφορούν τη ζωή τους, συμπεριλαμβανομένων των θεμάτων οικογένειας, υγείας και πολιτικών δραστηριοτήτων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.