Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Επί τάπητος οι κοινόχρηστοι χώροι

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
Έτοιμος ο σχετικός κανονισμός για το δήμο Τρικκαίων - Πότε δεν παραχωρείται άδεια κατάληψης.





Μοτό: Παραχωρείται κοινόχρηστος χώρος για την τοποθέτηση εμπορευμάτων, πλάτους μέχρι 1 μ. με μήκος την πρόσοψη του καταστήματος αφαιρούμενης της εισόδου.
Συζητείται στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ο κανονισμός χρήσης των παραχωρούμενων κοινόχρηστων χώρων του δήμου Τρικκαίων. Ενδιαφέροντα στοιχεία προκύπτουν από τη μη παραχώρηση κατάληψης κοινόχρηστου χώρου.


Περιπτώσεις
Ειδικότερα δεν παραχωρείται άδεια κατάληψης κοινόχρηστου χώρου στις παρακάτω περιπτώσεις. Στα πεζοδρόμια στα οποία δεν παραμένει ελεύθερος ικανός χώρος (ελάχιστο 1,5 μέτρα) για την ασφαλή διέλευση πεζών και κυρίως αμαξιδίων ΑΜΕΑ κ,λ,π, στο οδόστρωμα των οδών εκτός της περίπτωσης της παραγράφου 4.1.του άρθρου 6 του παρόντος κανονισμού, στις νησίδες των οδών, όπως και σε
πεζοδρόμια πλάτους κάτω των 1,5 μέτρων.
Δεν παραχωρείται επίσης κοινόχρηστος χώρος και σε συγκεκριμένες κατηγορίες. Στα καταστήματα εμπορίας και ενοικιάσεως αυτοκινήτων, μοτοποδηλάτων, εξοπλισμού βαρέως τύπου, συναρμολόγησης και βαφής επίπλων κλπ. Στα καταστήματα τροφίμων, όπως αυτά αναφέρονται στο πλαίσιο της Υγειονομικής Διάταξης.
Επίσης για τοποθέτηση ψυγείων, ανθρωποζυγών, πακτωμένων πάγκων, ειδικών κατασκευών στάθμευσης ποδηλάτων, ζαρντινιερών κλπ. Και τέλος για ανάρτηση εμπορευμάτων επί των προσόψεων καταστημάτων και κάθε είδους άλλης κατασκευής.
Στις παραπάνω περιπτώσεις εάν διαπιστωθούν παραβάσεις, θα εφαρμόζονται οι σχετικές διατάξεις, σύμφωνα με τις οποίες επιβάλλεται πρόστιμο, σε βάρος εκείνου που κάνει αυθαίρετη χρήση κοινόχρηστου χώρου του οποίου η παραχώρηση της χρήσης δεν έχει επιτραπεί, ίσο με το τριπλάσιο του μεγαλύτερου κατά τετραγωνικό μέτρο συντελεστή που καθορίστηκε με απόφαση του οικείου συμβουλίου, για τους χώρους για τους οποίους έχει επιτραπεί η παραχώρηση της χρήσης.

Παραχώρηση
Εκεί όπου επιτρέπεται η χρήση θα παραχωρείται κοινόχρηστος χώρος ως εξής:
-Παραχωρείται κοινόχρηστος χώρος για την τοποθέτηση εμπορευμάτων, πλάτους μέχρι 1 μ. με μήκος την πρόσοψη του καταστήματος αφαιρούμενης της εισόδου.
-Παραχωρείται κοινόχρηστος χώρος για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων, χώρος ικανός για την ασφαλή διέλευση των πεζών όπως αναφέρεται στην σχετική παράγραφο.
-Στα πάρκα και στις πλατείες αποφασίζει κατά περίπτωση το Δημοτικό Συμβούλιο για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων και λοιπών σκιαδίων ή άλλων λειτουργικών ή διακοσμητικών στοιχείων.
-Προκειμένου περί εξωτερικών στοών κτιρίων (παρόδιες στοές), πλάτους μέχρι 1 μ. με μήκος την πρόσοψη του καταστήματος αφαιρούμενης της εισόδου.

Θέσεις 
Οι ακριβείς θέσεις της επιτρεπόμενης κατάληψης δημοσίου χώρου από τραπεζοκαθίσματα θα καθορίζονται με απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής μετά από κοινή εισήγηση επιτροπής που θα αποτελείται από έναν υπάλληλο του τμήματος μελετών της Διεύθυνσης Τεχνικών υπηρεσιών, έναν υπάλληλο της Δ/νσης Πολεοδομίας και έναν υπάλληλο του Γραφείου Βεβαίωσης της Δ/νσης Οικονομικών Υπηρεσιών.
Στο χώρο αυτό θα επιτρέπεται μόνο η τοποθέτηση κινητών προστεγασμάτων χωρίς κατακόρυφα στηρίγματα και σύμφωνα με τα ύψη και πλάτη που καθορίζονται από τις ισχύουσες διατάξεις.
Σε περίπτωση μη εφαρμογής των παραπάνω τα οποία θα αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της άδειας λειτουργίας του καταστήματος, θα επιβάλλονται πρόστιμα και τελικά θα αφαιρείται η άδεια.
Ο κανονισμός θα ισχύει από την 1/1/2012.
Όσον αφορά στην παραχώρηση του κοινοχρήστου χώρου για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων και εμπορευμάτων, κατά τον πρώτο χρόνο της εφαρμογής του κανονισμού η προθεσμία υποβολής της αίτησης θα ισχύει αμέσως μετά την ψήφιση του κανονισμού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.