Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Κόβουν το τσιγάρο λόγω… κρίσης

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Κίνητρο των ελλήνων καπνιστών η εξοικονόμηση χρημάτων.

Ο φόβος για την υγεία τους αλλά και η οικονομική κρίση, ωθούν τους έλληνες καπνιστές να ζητήσουν βοήθεια για τη διακοπή του καπνίσματος.

Η εξοικονόμηση χρημάτων αναφέρεται πλέον συχνότερα ως κίνητρο του έλληνα καπνιστή που κινητοποιείται να κόψει το τσιγάρο και για λόγους οικονομίας.

«Αν σκεφθεί κανείς το μηνιαίο κόστος των τσιγάρων, που μπορεί να κυμαίνεται από 150 έως 300 ευρώ το μήνα (ένα έως δύο πακέτα), δηλαδή 3.600 ευρώ το χρόνο και μερικές φορές ακόμα περισσότερα το κόστος των θεραπευτικών παρεμβάσεων είναι στην ουσία πολύ μικρότερο και φυσικά με ένα σημαντικό επιπλέον μόνιμο κέρδος υγείας και ποιότητας ζωής», ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αφορμή τον 29ο Κλασικό Μαραθώνιο Αθηνών, (13 Νοεμβρίου), ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας (ΕΠΕ), καθηγητής Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, ο φόβος για την υγεία, σε ποσοστό 86%, παραμένει η κύρια αιτία που οδηγεί έναν καπνιστή στην απόφαση να διακόψει την επικίνδυνη αυτή συνήθεια, είπε ο καθηγητής, προσθέτοντας, ότι το να «πολεμάει κάποιος το κάπνισμα, αλλάζει τρόπο ζωής».

Η ανάγκη για άμεση διακοπή του καπνίσματος και η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής είναι το μήνυμα που θέλουν να αναδείξουν, μέσα από το σύνθημα του 29ου Κλασικού Μαραθωνίου Αθηνών, «Τσιγάρο; Τρέχω να το κόψω στα Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος», υπουργείο Υγείας, Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρία και ΣΕΓΑΣ.

«Ο αθλητισμός είναι ένας δημιουργικός τρόπος ζωής, είναι πολιτιστικό και κοινωνικό αγαθό, είναι συνάμα και υπηρεσία-προϊόν, που μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στην προάσπιση της υγείας και τη στήριξη της οικονομίας», ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας Χρήστος Αηδόνης και πρόσθεσε, ότι ο Κλασικός Μαραθώνιος συνδυάζει την άθληση με τον πολιτισμό στέλνοντας το μήνυμα «Τρέχουμε για να κόψουμε το κάπνισμα» και ταυτόχρονα ενημερώνεται η κοινωνία πως υπάρχει δυνατότητα υποστήριξης από τα Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος, που βρίσκονται σε όλη τη χώρα και λειτουργούν με μεγάλη επιτυχία.

«Δεν χωρά αμφιβολία, ότι για να ξεπεράσεις τα όριά σου, πράγμα που συμβαίνει σε όλους όσους συμμετέχουν στο Μαραθώνιο θα πρέπει συγχρόνως να πεις “Όχι στο κάπνισμα” και σε κάθε άλλη βλαβερή για την Υγεία συνήθεια, είπε ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Βασίλης Σεβαστής, ενώ ο πρόεδρος της ΕΠΕ υπογράμμισε», ότι «για να μπορούμε να υιοθετήσουμε το υγιεινό αυτό πρότυπο, πρέπει να είμαστε μακριά από το τσιγάρο, το οποίο μειώνει τις δυνατότητες άθλησης υπονομεύοντας την υγεία και την ποιότητα της ζωής μας».

Οι παρεμβάσεις για τη διακοπή του καπνίσματος συγκαταλέγονται μεταξύ των πλέον αποτελεσματικών σε σχέση με τις υπόλοιπες διαθέσιμες παρεμβάσεις πρόληψης νοσημάτων, είπε ο κ. Γουργουλιάνης, προσθέτοντας, ότι η πρωτοβουλία αυτή θα δώσει επίσης στο κοινό την ευκαιρία να ενημερωθεί για τα Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος, τα οποία προσφέρουν την πλέον επιστημονική και αποτελεσματική στήριξη σε όσους θέλουν να σταματήσουν το κάπνισμα.

Σήμερα λειτουργούν 51 Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος σε όλη τη χώρα, τα οποία είναι ενταγμένα στα περισσότερα δημόσια νοσοκομεία ή δημοτικές μονάδες αλλά και σε ιδιωτικά νοσοκομεία.

Στα 12 χρόνια λειτουργίας τους τα Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος έχουν προσφέρει υπηρεσίες σε περισσότερους από 18.000 καπνιστές. Τα αποτελέσματα κρίνονται ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, κατατάσσοντας, μάλιστα την Ελλάδα στην πρώτη ευρωπαϊκή θέση σε σχέση με τη διακοπή καπνίσματος στους συμμετέχοντας σε ανάλογο πρόγραμμα.

Η εμπειρία αυτή από τη λειτουργία των Ιατρείων Διακοπής Καπνίσματος είναι εντυπωσιακή καθώς πάνω από το 60% των καπνιστών επιτυγχάνουν τη διακοπή, έπειτα από ένα πρόγραμμα βοήθειας. Είναι χαρακτηριστικό, ότι το αντίστοιχο ποσοστό διακοπής χωρίς την ιατρική βοήθεια είναι μόλις 3-5%. Η επιτυχία εξαρτάται από τη λήψη θεραπευτικής αγωγής και την παρακολούθηση του προγράμματος.

Η ΕΠΕ στηρίζει τη λειτουργία των Ιατρείων Διακοπής Καπνίσματος, επιζητεί όμως την αρωγή της Πολιτείας για να αυξηθεί ο αριθμός αυτών, προκειμένου να λειτουργεί τουλάχιστον ένα ιατρείο σε κάθε νομό της χώρας, όπως επίσης για να λυθεί το πρόβλημα της ασφαλιστικής κάλυψης των θεραπειών απεξάρτησης από τη νικοτίνη όπου αυτές απαιτούνται.

Τα Ειδικά Ιατρεία λειτουργούν με προγραμματισμένα ραντεβού.

Για περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα 1142 και για ραντεβού σε νοσοκομεία στο 1535.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.