Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Το νέο πρόσωπο του Βαφοπούλειου

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.




Ένα Βαφοπούλειο ζωντανό, κατά το όραμα των δωρητών του Αναστασίας και Γεωργίου Βαφόπουλου, που θα αποτελέσει πυλώνα πολιτισμού και κέντρο εκπαίδευσης παιδιών και ενηλίκων, επιθυμεί η νέα εφορευτική επιτροπή του φορέα. Με αυτή τη φιλοσοφία και επιχειρώντας να γυρίσει νέα σελίδα στην ιστορία του πνευματικού κέντρου, κατάρτισε το πρόγραμμα εκδηλώσεων μέχρι τον Δεκέμβριο του 2011.


Εβδομήντα εκδηλώσεις έως το τέλος του 2011, δεκατέσσερα εργαστήρια για παιδιά, δεκαεπτά εργαστήρια για ενήλικες και το ετήσιο πρόγραμμα της παιδικής βιβλιοθήκης. Με αυτές τις δράσεις, συνολικού προϋπολογισμού μόλις 20.000 ευρώ, η εφορευτική επιτροπή του Βαφοπούλειου, που υπάγεται στην αντιδημαρχία Πολιτισμού του δήμου Θεσσαλονίκης, επιχειρεί την “πραγματική αναγέννησή του, ιδιαίτερα σε εποχή οικονομικής κρίσης αλλά κυρίως κρίσης αξιών”, όπως ανέφερε η πρόεδρος της επιτροπής και δημοτική σύμβουλος Θεοδώρα Λειψιστινού. “Πιστεύουμε ότι σε περιόδους κρίσης χρειαζόμαστε περισσότερο πολιτισμό, περισσότερη αισιοδοξία”, υποστήριξε νωρίτερα ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού του δήμου Θεσσαλονίκης Σπύρος Πέγκας. “Δίχως αμφιβολία το πρόγραμμα του Βαφοπούλειου είναι εντυπωσιακό, με πολλές πρωτότυπες ιδέες”, πρόσθεσε.
Το Βαφοπούλειο της νέας εποχής φιλοδοξεί να αποτελέσει έναν χώρο ζωντανό, γεμάτο παιδιά και νέους, σύμφωνα και με το όραμα του Γεωργίου Βαφόπουλου (φέτος τον Σεπτέμβριο συμπληρώνονται 15 χρόνια από τον θάνατό του, όπως υπενθύμισε η πρόεδρος της εφορευτικής επιτροπής). “Αγκαλιάζει το σύνολο του καλλιτεχνικού κόσμου, παρέχοντας στο ευρύ κοινό πολυποίκιλες ποιοτικές δράσεις με επίκεντρο τη μουσική, το θέατρο, το σινεμά, τη λογοτεχνία, τα εικαστικά”, είπε η κ. Λειψιστινού.

Από εναλλακτική μουσική έως μαραθώνιο ανάγνωσης

Στο πρόγραμμα για το τετράμηνο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου περιλαμβάνονται 70 εκδηλώσεις μουσικής, θεάτρου, εικαστικών και λογοτεχνίας, οι οποίες σχεδόν στο σύνολό τους θα έχουν ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Νατάσσα Μάρε Quartet, Σάκης Παπαδημητρίου και Άκης Κερσανίδης, Milky Lady & the Cookies, Peter Saltchev, Κώστας Μαγγίνας και Ντέιβιντ Λιντς, Μάκης Στεφανίδης Τρίο, Trio Balkano, Γεωργία Συλλαίου Quartet (τα έσοδα από τη συναυλία της Γ. Συλλαίου θα διατεθούν, όπως διευκρινίστηκε, για τα εργαστήρια των ΑΜΕΑ στο Βαφοπούλειο) συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στο φεστιβάλ εναλλακτικής μουσικής που θα πραγματοποιηθεί από 1 έως 11 Νοεμβρίου. Κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα θα διοργανώνεται μαραθώνιος ανάγνωσης αφιερωμένος στον δημιουργό Βαφόπουλο. Επίσης έχουν προγραμματιστεί αφιερώματα στο ζεύγος Βαφόπουλου, τον Ιωάννη Παπάφη, τον Νίκο Μπιλιλή, τον Τόλη Καζαντζή, τον Οδυσσέα Ελύτη και τον Νίκο Γκάτσο.
Στην παιδική σκηνή θα φιλοξενείται η παράσταση του θεατρικού σχήματος Ακτίς Αελίου με τίτλο “Το παραμύθι, ο ανθός και η αυγή”. Το Βαφοπούλειο θα φιλοξενήσει ακόμη εκθέσεις σχεδίων και βίντεο της Χριστίνας Μητσάνη, γλυπτικής και κατασκευών του Νικόλα Κούτουλα, δημιουργιών ελλήνων και γερμανών καλλιτεχνών, φωτογραφίας της ομάδας Φωτοπόροι, έργων της Λεονάρδας Λαμπριανίδου. Τέλος, η παιδική βιβλιοθήκη θα ζωντανεύει καθημερινά τον κόσμο του παιδιού με προγράμματα που καλλιεργούν την ευαισθησία για το περιβάλλον, την άθληση, τη μάθηση και τη δημιουργία.


“Κακώς το Βαφοπούλειο κάνει εκδηλώσεις”


Αυτή ήταν η απάντηση από το λογιστήριο του δήμου Θεσσαλονίκης προς τον συνθέτη Σάκη Παπαδημητρίου, όταν ο τελευταίος ζήτησε να πληρωθεί για τη συμμετοχή του σε προηγούμενες εκδηλώσεις. Το περιστατικό συνέβη χθες, λίγο πριν από την παρουσίαση του προγράμματος του Βαφοπούλειου, και το μετέφερε ο ίδιος ο συνθέτης. “Οι οικονομικές υπηρεσίες δέχονται ασφυκτική πίεση λόγω των οικονομικών προβλημάτων και της ανακριτικής διαδικασίας για την υπεξαίρεση στον δήμο”, επιχείρησε να δικαιολογήσει την αντίδραση του υπαλλήλου ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού. “Δυστυχώς στο κομμάτι του πολιτισμού υπάρχουν συσσωρευμένα χρέη, αλλά αυτό δεν πρέπει να μας εμποδίσει να κάνουμε καινούργια πράγματα. Ευελπιστούμε ότι σε εύλογο χρονικό διάστημα θα τακτοποιήσουμε τις οφειλές”, πρόσθεσε ο κ. Πέγκας.




Πηγή: http://www.makthes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.