Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

Ραντεβού το Σεπτέμβρη για το Π.Ε.Κ. ΑμΕΑ Πειραιά

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Το Πειραϊκό Εκπαιδευτικό Κέντρο Ατόμων με Αναπηρία (Π.Ε.Κ.ΑμΕΑ) ιδρύθηκε το 1996 από γονείς, κηδεμόνες και φίλους των ΑμΕΑ, με σκοπό να καλύψει τις ανάγκες ατόμων με νοητική υστέρηση. Το Κέντρο, λοιπόν, Ημερήσιας Φροντίδας και Δημιουργικής Απασχόλησης λειτουργεί από το 1997 και προσφέρει τις πολύτιμες υπηρεσίες του σε νέους και νέες άνω των 15 ετών.
Μέσω των προγραμμάτων δημιουργικής απασχόλησης και κοινωνικοποίησης, επιτυγχάνεται η ομαλή ένταξη και αποδοχή των ενηλίκων ΑμΕΑ στην τοπική αλλά και ευρύτερη κοινωνία, η ψυχαγωγία, η αυτονομία και η αυτοεξυπηρέτησή τους, η συντροφικότητα, η αυτοεκτίμηση και η ισοτιμία. Στο κέντρο απασχολούνται καθημερινά 22 ενήλικες. Εφαρμόζονται μαθήματα ειδικής και φυσικής αγωγής, χοροθεραπείας, μαθησιακής, καθώς και ψυχολογικής και ψυχιατρικής Υποστήριξης. Λειτουργούν προγράμματα αυτονομίας-αυτοεξυπηρέτησης και εξωτερικά προγράμματα, όπως εκδρομές και επισκέψεις σε μουσεία. 
Πολύ σημαντική είναι η συμβολή της Κοινωνικής Υπηρεσίας και της Συμβουλευτικής Γονέων.

Το καταρτισμένο προσωπικό απαρτίζεται από την επιστημονική διευθύντρια, τους δύο κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους, μία ειδική παιδαγωγό, ενώ διαθέτει οδηγό. Η Πειραϊκή Ένωση Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων ΑμΕΑ είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, αναγνωρισμένο ως Ειδικώς Φιλανθρωπικό Σωματείο (ΦΕΚ 1205/98) και εποπτεύεται από το υπουργείο Υγείας, μέσω της Διεύθυνσης Εποπτείας & Ελέγχου της Νομαρχίας Πειραιά. Βάσει του καταστατικού του Συλλόγου, διοικείται από πενταμελές Διοικητικό Συμβούλιο, τα μέλη του οποίου είναι γονείς ΑμΕΑ και μέλη του Συλλόγου είναι γονείς, αδέλφια, κηδεμόνες, δικαστικοί συμπαραστάτες και φίλοι.
Αξίζει να σημειώσουμε πώς το Κέντρο στεγάζεται σε ένα ενοικιαζόμενο κτίριο επί της οδού Αχαρνών 27 στα Καμίνια, το οποίο όμως δεν διαθέτει σύγχρονο εξοπλισμό και εγκαταστάσεις ικανές για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των ατόμων αυτών. Ακόμα, τα έσοδα για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών του Κέντρου προέρχονται από τις εισφορές των γονέων, φιλανθρωπίες, κάποιες δωρεές και χορηγίες ιδιωτών και από τον κρατικό προϋπολογισμό μέσω της Νομαρχίας Πειραιά και από τις πωλήσεις στα εκάστοτε παζάρια αγάπης που διοργανώνονται. Μετά το πετυχημένο πασχαλινό μπαζάρ στον ηλεκτρικό σταθμό του Πειραιά, η φετινή χρονιά λήγει με μια θεατρική παράσταση στο χώρο του πνευματικού κέντρου, τη Δευτέρα 20 Ιουνίου, στις 6 μ.μ.,.στο Πνευματικό Κέντρο του Ι.Ν. Ευαγγελίστριας Πειραιά (όπισθεν Ιερού Ναού).
Πρωταγωνιστές της παράστασης «Η δε γυνή να φοβείται τον άνδρα», οι ίδιοι οι εκπαιδευόμενοι του Κέντρου. Ενώ η γιορτή θα συνεχιστεί και μετά το τέλος της παράστασης με μπαζάρ από προϊόντα που έχουν κατασκευαστεί από τα ίδια τα παιδιά, όπως χειροποίητα σαπούνια, αρωματικά κεριά, κάρτες, κ.ά.
Τέλος, να κρατήσουμε το όνειρο των εργαζομένων αλλά και των παιδιών για μετεγκατάστασή τους σε ένα νέο ιδιόκτητο κτίριο, κατάλληλο να τους εξυπηρετεί σε όλο το φάσμα της περίθαλψης, την καλύτερη εφαρμογή των προγραμμάτων και μελλοντικά την ίδρυση και λειτουργία σύγχρονου ξενώνα, για την πληρέστερη εφαρμογή του προγράμματος της αξιοπρεπούς προστατευόμενης αυτόνομης διαβίωσης των ΑμΕΑ του Συλλόγου, όταν η οικογένεια δεν μπορεί ή δεν υπάρχει για να παρέχει τη δια βίου προστασία που χρειάζονται.

Βερονίκη Ζέρβα


Πηγή: http://epohi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.