Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Συνάντηση της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με μέλη φορέων παιδικής προστασίας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.




Δελτίο Τύπου - Συνάντηση της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με μέλη της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί» και με άλλους φορείς παιδικής προστασίας

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ημερομηνία: Τρίτη, 31 Μαΐου 2011

Θέμα: Συνάντηση της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με μέλη της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί» και με άλλους φορείς παιδικής προστασίας

Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Λούκα Τ. Κατσέλη, συναντήθηκε με μέλη της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί», καθώς και με εκπροσώπους άλλων φορέων, προκειμένου να δοθούν λύσεις στα σημαντικότατα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Σωματεία και Ιδρύματα που δραστηριοποιούνται στην προστασία των παιδιών.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκε η δυνατότητα ένταξης των Σωματείων αυτών στα προγράμματα του Υπουργείου Εργασίας (Κοινωφελούς Εργασίας και ΤΟΠΣΑ), η ένταξη των χορηγιών τους στο πρόγραμμα της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, η δημιουργία ειδικών προγραμμάτων για τη στήριξη ατόμων και παιδιών με αναπηρία, ενώ τέλος η Υπουργός ζήτησε από τα Ασφαλιστικά Ταμεία να μην καθυστερούν τις πληρωμές προς τα ιδρύματα αυτά, ώστε να μην δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος οφειλών, που τελικά καταλήγει να βαραίνει την οικογένεια και να έχει ως αποτέλεσμα την παύση των θεραπειών που κάποια παιδιά έχουν άμεση ανάγκη.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί», Χρήστος Μπαρτσόκας, ευχαρίστησε την Υπουργό και δήλωσε σίγουρος ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Σωματεία που προστατεύουν τα παιδιά θα λυθούν σύντομα.

Μετά το τέλος της συνάντησης, η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και ο Πρόεδρος της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί» έκαναν τις εξής δηλώσεις:

Λούκα Τ. Κατσέλη: Πριν μερικές εβδομάδες, τριάντα σωματεία και ιδρύματα που εξυπηρετούν και στηρίζουν το παιδί εξέπεμψαν μία κραυγή αγωνίας για προβλήματα οικονομικά, για προβλήματα βιωσιμότητας των ίδιων των σωματείων και των ιδρυμάτων. Σήμερα, σε μια ευρύτατη σύσκεψη με στελέχη του Υπουργείου, δρομολογήσαμε λύσεις στήριξης των ίδιων των σωματείων και των ιδρυμάτων για να εξακολουθήσουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους, οι οποίες είναι τόσο σημαντικές αυτή τη δύσκολη χρονική περίοδο.

Έτσι, περιμένουμε την πρότασή τους για να ενταχθεί ολόκληρο το δίκτυο στο πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας, το οποίο ήδη βρίσκεται σε ανοιχτή προκήρυξη, ώστε από τα τέλη Ιουλίου να μπορούν να ενισχυθούν οι δράσεις τους με προσωπικό, του οποίου το μισθολογικό και ασφαλιστικό κόστος καλύπτεται.

Συζητήσαμε για την ένταξή τους στο Τοπικό Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Στήριξης της Απασχόλησης στις 13 Περιφέρειες, μόλις γίνει η προκήρυξη.

Συμφωνήσαμε επίσης να υπάρξει ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα για άτομα και παιδιά με αναπηρία, το οποίο θα προχωρήσει μέσα στο καλοκαίρι.

Παράλληλα, μαζί με το Δίκτυο Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, με το οποίο συνεργαζόμαστε, συμφωνήσαμε να ενισχυθούν τα σωματεία από τους ιδιωτικούς φορείς και τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και να ενταχθούν οι δράσεις τους στο πρόγραμμα της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, έτσι ώστε να έχουν και την υποστήριξη ιδιωτικών φορέων, γιατί όπως ξέρετε οι δωρεές έχουν μειωθεί τον τελευταίο καιρό, εξαιτίας -απ’ ότι φαίνεται- και της αυξημένης φορολόγησής τους.

Τέλος, θέσαμε μία σειρά εργασιακών ρυθμίσεων οι οποίες μπορούν -με νομοθετική ρύθμιση- να προχωρήσουν και να ελαφρύνουν το λειτουργικό κόστος των ίδιων των φορέων και σωματείων, έτσι ώστε να μπορέσουν να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητά τους, καλύπτοντας τις ασφαλιστικές τους εισφορές.

Κλείνω λέγοντας ότι ζήτησα και από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία να βάλουν ως προτεραιότητα την εξόφληση οφειλών προς τα σωματεία και τα ιδρύματα, διότι τελικά δημιουργείται πολύ συχνά ένας φαύλος κύκλος μειωμένων εσόδων, τα οποία οδηγούν σε παύση θεραπειών, μετακυλώντας όλο το βάρος στο παιδί, που αυτή τη στιγμή είναι ο πιο ευάλωτος κρίκος σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία.

Από τη δική μας την πλευρά θέλουμε να στηρίξουμε την οικογένεια, θέλουμε να στηρίξουμε το παιδί και να προχωρήσουμε όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται στη στήριξη των σωματείων και των ιδρυμάτων, με διάθεση να συμβάλουμε στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και την καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας, που είναι και βασικός στόχος του Εθνικού Μεταρρυθμιστικού Προγράμματος.

Χρήστος Μπαρτσόκας: Ως Πρόεδρος της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί» και μαζί με τα υπόλοιπα Σωματεία με τα οποία εκφράσαμε κραυγή αγωνίας την περασμένη εβδομάδα, θέλω να ευχαριστήσω θερμά την Υπουργό, κυρία Κατσέλη, και τους συνεργάτες της, διότι αντιμετώπισαν θετικά τα αιτήματά μας, τα οποία ήξεραν σε βάθος και πολύ καλά.

Εύχομαι και ελπίζω ότι θα ανταποκριθούμε όλοι μαζί και γρήγορα, διότι το πρόβλημα είναι καυτό, υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι δεν πληρώνονται, υπάρχουν σωματεία που κινδυνεύουν να κλείσουν, σε μια στιγμή όπου η παιδική προστασία έχει μεγάλη ανάγκη. Πιστεύω ότι τα προβλήματά μας θα λυθούν το ένα μετά το άλλο σύντομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.