Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Η οικονομική κρίση «έφαγε» το φεστιβάλ «Nτοκιμαντέρ και Αναπηρία»

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
Δεν θα πραγματοποιηθεί φέτος


Από τις Κάννες ήρθε η είδηση ότι το επιτυχημένο και πρωτοπόρο στο είδος του φεστιβάλ «Emotion pictures-Nτοκιμαντέρ και Αναπηρία» καταργείται και μάλιστα «σιωπηρά από την ελληνική πολιτεία».

Στη δυσάρεστη αυτή ανακοίνωση προέβη η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ, Μαρία Χατζημιχάλη-Παπαλιού, πριν λίγες ημέρες στις Κάννες, μόλις τέλειωσαν οι προβολές στο πλαίσιο του αφιερώματος που επιφύλαξε το Φεστιβάλ «Εntr'2 Marches», στο «Εmotion pictures».

Ήδη από πέρσι είχε διαφανεί η οικονομική του συρρίκνωση, καθώς στην τέταρτη διοργάνωση του, το «Emotion pictures - Ντοκιμαντέρ και Αναπηρία» πραγματοποιήθηκε στο κτήριο του Μουσείου Μπενάκη επί της Πειραιώς, για μια μόνο ημέρα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την οικονομική του κατάσταση.

«Πρέπει να σας ανακοινώσω ότι το Φεστιβάλ δεν θα πραγματοποιηθεί φέτος τον Ιούνιο» είπε η Μαρία Χατζημιχάλη-Παπαλιού στους ξένους θεατές και δημοσιογράφους στις Κάννες, τονίζοντας:

«Το Φεστιβάλ αυτό είναι πια παρελθόν, καταργείται σιωπηρά από την ελληνική πολιτεία. Και λέω σιωπηρά γιατί κανένας αρμόδιος δεν μου ανακοίνωσε επίσημα την κατάργησή του, αλλά ο ένας με έστελνε στον άλλο για να βρεθούν αυτά τα λίγα χρήματα που απαιτούνταν, χρήματα που τελικά δεν βρέθηκαν. Γιατί δεν θα μπορούσε να βρεθούν χωρίς ουσιαστικό ενδιαφέρον εκ μέρους της πολιτείας. Και τέτοιο ενδιαφέρον απουσιάζει».

«Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα είναι γεγονός αναμφισβήτητο, που έχει ανατρέψει πολλές σταθερές της ζωής μας. Άλλο τόσο συχνά, όμως, χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για να καταργηθούν θεσμοί χρήσιμοι, υγιείς, που κοιτάζουν προς το μέλλον, την ίδια στιγμή που άλλοι
χρηματοδοτούνται πλουσιοπάροχα» είπε η ίδια.

Το νέο ήταν οπωσδήποτε μια δυσάρεστη έκπληξη για το κοινό αλλά και για τους ανθρώπους του κινηματογράφου και τα άλλα κινηματογραφικά φεστιβάλ, που δήλωσαν την υποστήριξή τους υπογράφοντας ένα κείμενο συμπαράστασης. Το κείμενο, που θα κυκλοφορήσει και ευρύτερα εντός των ημερών, έχει ήδη την υποστήριξη από 40 κινηματογραφικά φεστιβάλ (Κάρλοβι Βάρι, Λοκάρνο, Χονγκ Κονγκ, Σεράγεβο, Κάιρο κ.ά.) και έχει ήδη συγκεντρώσει 1.000 υπογραφές και μηνύματα συμπαράστασης από δημοσιογράφους, καλλιτέχνες και διεθνείς προσωπικότητες όπως οι Ρίτσαρντ Γκιρ, Ντάνιελ Ντέι Λιούις, Βιμ Βέντερς, Τζέιμς Άιβορι, Ντάνι Μπόιλ, Θόδωρος Αγγελόπουλος, Πατρίς Λεκόντ και πολλοί άλλοι.

Από το 2007, και μέσα στα ουσιαστικά τρία χρόνια ζωής του, το Φεστιβάλ «Emotion pictures-Nτοκιμαντέρ και Αναπηρία» παρακολούθησαν 20 χιλιάδες θεατές, συμμετείχαν με ταινίες τους 1.000 δημιουργοί απ΄όλο τον κόσμο και ταξίδεψε σε χιλιάδες σχολεία και δεκάδες φεστιβάλ διεθνώς.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.