Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Πρόβλημα με την καταβολή των προνοιακών επιδομάτων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
Ανησυχία έχει προκαλέσει η καθυστέρηση, που έχει παρατηρηθεί σε όλη την χώρα, στην αποστολή των επιταγών και την πληρωμή τους που αφορά τα προνοιακά επιδόματα.
Η μετάβαση του συστήματος και των υπηρεσιών Πρόνοιας από τις νομαρχίες στους δήμους, λόγω Καλλικράτη, παρότι ήταν γνωστή δεν είχε έγκαιρη αλλαγή. Κάποιοι κάνουν λόγο για καθυστέρηση της εγκυκλίου από το υπουργείο Εσωτερικών, που ευτυχώς έφτασε στους δήμους όλης της χώρας.







Προνοιακά επιδόματα


Έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο πραγματοποιείται σήμερα, στις 2 το μεσημέρι, με θέμα τα προνοιακά επιδόματα.  Πρόκειται για τυπική διαδικασία, προκειμένου να επισπευσθούν οι διαδικασίες και να καταβληθούν στους δικαιούχους τα επιδόματα. 

Από την Αντιδημαρχία Υγείας και Πρόνοιας του Δήμου της Πάτρας, έγινε γνωστό την προηγούμενη εβδομάδα, ότι η καθυστέρηση καταβολής των προνοιακών επιδομάτων στους δικαιούχους, παρουσιάστηκε με ευθύνη του  υπουργείου Εσωτερικών και λόγω καθυστέρησης υπογραφής της σχετικής εγκυκλίου, από τον αρμόδιο υπουργό.
Ο Δήμος από την πλευρά του, μέσω της αρμόδιας Αντιδημαρχίας, έχει προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, έτσι ώστε αμέσως μόλις εκταμιευτεί το κονδύλι, να καταβληθούν τα επιδόματα στους σχεδόν 10.000 δικαιούχους ολόκληρου του Νομού Αχαϊας, ενώ βρίσκεται σε επικοινωνία και με τα ΕΛΤΑ, ώστε να μην υπάρξει καθυστέρηση στη διανομή.
Οι υπηρεσίες πρόνοιας που έχουν και την ευθύνη καταβολής των επιδομάτων σε επίπεδο Νομού, έχουν μεταφερθεί από την πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση στο Δήμο της Πάτρας, για τη μεταβατική περίοδο, έως ότου συσταθούν οι υπηρεσίες στους υπόλοιπους Δήμους της Αχαϊας. 
Αγ. Ανυφαντή


Οπότε τις τελευταίες μέρες (ή τις ακόλουθες) με έκτακτες ή τακτικές συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων πέρασαν και θα περάσουν οι αποφάσεις για την καταβολή των επιδομάτων τις επόμενες βδομάδες και την αποστολή των επιστολών (με τις επιταγές) τις επόμενες μέρες.

Από εβδομάδα τα προνοιακά επιδόματα



Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να αρχίσει η αποστολή των εμβασμάτων καταβολής των προνοιακών επιδομάτων στους δικαιούχους του Νομού Τρικάλων.
Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής του δήμου Τρικκαίων αποφασίστηκε η διάθεση των 2,1 εκατομμυρίων ευρώ που εστάλησαν από το υπουργείο Οικονομικών για την καταβολή των προνοιακών επιδομάτων στους 2.900 δικαιούχους του Νομού. Υπενθυμίζεται ότι μετά την κατάργηση της Νομαρχίας και τη μεταφορά της αρμοδιότητας της πρόνοιας στους δήμους, ο δήμος Τρικκαίων, ως πρωτεύουσα Νομού, εξυπηρετεί και τους υπόλοιπους τρεις δήμους στις διαδικασίες καταβολής των προνοιακών επιδομάτων. Επομένως, η χθεσινή απόφαση της οικονομικής επιτροπής δεν αφορά μόνο τους δικαιούχους εντός των διοικητικών ορίων του δήμου Τρικκαίων, αλλά και των δήμων Καλαμπάκας, Πύλης και Φαρκαδόνας.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής και αντιδήμαρχο Οικονομικών του δήμου Τρικκαίων κ. Γιώργο Στουρνάρα, το ποσό των 2,1 εκατομμυρίων ευρώ, αφορά τα επιδόματα διμήνου Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2011.
Η διαδικασία καταβολής των χρηματικών ποσών στους δικαιούχους θα γίνει μέσω των ΕΛΤΑ, όπως άλλωστε, ίσχυε και όταν η σχετική αρμοδιότητα ανήκει στις Νομαρχίες.
Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, η οικονομική επιτροπή αποφάσισε να επιστραφούν στην οικονομική υπηρεσία του δήμου Τρικκαίων όλες οι εκκρεμείς υποθέσεις που είχαν ανατεθεί από τον πρώην δήμο Εστιαιώτιδας σε δικηγόρο. Πρόκειται για 35 περίπου υποθέσεις οι οποίες εκκρεμούν στις δικαστικές αίθουσες. Όπως δήλωσε ο κ. Στουρνάρας, αυτές θα επιστραφούν στην οικονομική υπηρεσία του δήμου και θα εξεταστούν κατά περίπτωση, σε συνεργασία με την οικονομική υπηρεσία.
Ερωτηθείς ο αντιπρόεδρος της οικονομικής επιτροπής κ. Κώστας Πατέρας για την πορεία των θεμάτων στη χθεσινή συνεδρίαση, είπε ότι «τα πιο βασικά θέματα ήταν η δημοπρασία για τα χωράφια στον Πλάτανο, στον Λόγγο και στην Πατουλιά, έγκριση της διαδικασίας για τα κοινωνικά επιδόματα και το μεγάλο πρόβλημα του πρώην δήμου Εστιαιώτιδας, όπου ομόφωνα αποφασίστηκε να ανακληθεί η εντολή που είχε δικηγόρος του δήμου, να μας αποστείλουν όλες τις εκκρεμότητες των οικονομικών και νομικών υποθέσεων και να μας στείλουν και μία κατάσταση με τα χρήματα που οφείλει ο δήμος με τις παραστάσεις του δικηγόρου. Γεγονός πάντως είναι ότι την περίπτωση του δήμου Εστιαιώτιδας την αντιμετωπίζουμε με μεγάλη προσοχή και εξετάζουμε σε βάθος την υπόθεση προκειμένου να προστατεύσουμε τα συμφέροντα των δημοτών του νέου δήμου Τρικκαίων».
Του Λάζαρου Μάμαλη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.