Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Απροσπέλαστο στους ΑμεΑ το νέο νοσοκομείο Ζακύνθου

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
Τις ελλείψεις και κακοτεχνίες κατέγραψε το τοπικό σωματείο ΑμεΑ «Οι Ποπολάροι»



Σημαντικές ελλείψεις προσβασιμότητας στο νέο νοσοκομείο Ζακύνθου, διαπίστωσε η αντιπροσωπεία του τοπικού σωματείου ΑμεΑ “Οι Ποπολάροι” που επισκέφτηκε επίσημα το νοσοκομείο.

Οι ελλείψεις καταγράφονται σε έγγραφο του σωματείου (ημερομηνία 2 Μαρτίου) και αποδεικνύουν ότι η μη τήρηση των προδιαγραφών προσβασιμότητας στην χώρα μας δεν αφορά μόνο τα παλαιά δημόσια κτίρια, αλλά – δυστυχώς – και τα νεόδμητα. Συγκεκριμένα, οι εκπρόσωποι του σωματείου περιηγούμενοι στις κτιριακές εγκαταστάσεις του νέου νοσοκομείου, επισήμαναν σημαντικές δυσκολίες τόσο σε σε ότι αφορά την μετακίνησή ΑμεΑ (π.χ. η ράμπα που συνδέει τον προαύλιο χώρο με την κεντρική είσοδο του νοσοκομείου είναι μη προσβάσιμη, το διάγραμμα των υπηρεσιών δεν είναι σε γραφή Brailleκ.λπ.) όσο και σε ότι αφορά τη λειτουργικότητα των υποδομών (τηλεφωνικοί θάλαμοι όχι χρηστικοί σε άτομα με αναπηρικό αμαξίδιο, έλλειψη ηχητικής σήμανσης αναγγελίας στους ανελκυστήρες κ.λπ.).

Αξίζει να επισημανθεί ότι οι εκπρόσωποι του σωματείου ΑμεΑ Ζακύνθου συνοδεύονταν στην περιήγησή τους από μέλη της διοίκησης του νοσοκομείου και από εκπρόσωπο της κατασκευάστριας ΔΕΠΑΝΟΜ ΑΕ , στους οποίους επιτόπια υποδείχθησαν οι ελλείψεις και κακοτεχνίες. Το οποίον σημαίνει ότι από πλευράς τους τεκμήριο/άλλοθι άγνοιας ώστε να μην προχωρήσουν σε διορθωτικές παρεμβάσεις δε νοείται.
Στο θέμα παρενέβη με επιστολή της (8 Μαρτίου) προς τον υπουργό υγείας και η Εθνική Συνομοσπονδία ΑμεΑ, επισημαίνοντας ότι μετά τον εντοπισμό των ελλείψεων και κακοτεχνιών “επιβάλλεται η σύνταξη έκθεσης των απαραίτητων συμπληρωματικών και διορθωτικών παρεμβάσεων και η παρακολούθηση και έλεγχος των εργασιών με σκοπό την επίτευξη της πλήρους προσβασιμότητας των κτιριακών εγκαταστάσεων του Νοσοκομείου”. Στο όνομα της διασφάλισης του βέλτιστου αποτελέσματος, η συνομοσπονδία προχωράει ένα βήμα παρακάτω ζητώντας στις διαδικασίες αποκατάστασης της προσβασιμότητας του νέου νοσοκομείου (σ.σ. αν γίνουν πράξη) “να συμμετέχουν όχι μόνο αρμόδιοι των Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου σας και της ΔΕΠΑΝΟΜ ΑΕ αλλά και ειδικός εμπειρογνώμονας της Ε.Σ.Α.μεΑ. σε θέματα προσβασιμότητας”.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.