Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Ανακαλύφθηκαν τρία γονίδια που προκαλούν λευχαιμία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
Ελπίδες για ανάπτυξη φαρμάκων




Ελπίδες για νέες θεραπείες, προσφέρει η ανακάλυψη τριών μεταλλάξεων γονιδίων, που προκαλούν οξεία μυελογενή λευχαιμία, τον καρκίνο που πλήττει τα λευκά αιμοσφαίρια.Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από το Wellcome Trust Sanger Institute με πειράματα σε ποντίκια στη Βρετανία, όπου δύο χιλιάδες διαγνώσεις οξείας μυελογενούς λευχαιμίας γίνονται κάθε χρόνο.


Κατά τη διάρκεια της νόσου, ο μυελός των οστών, που παράγει τα έμμορφα στοιχεία του αίματος (λευκά αιμοσφαίρια, ερυθρά αιμοσφαίρια και αιμοπετάλια) αρχίζει να παράγει ανώριμα λευκά αιμοσφαίρια, αλλάζοντας την ισορροπία του αίματος. Τα λευκά αιμοσφαίρια δεν αναπτύσσονται σωστά με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καταπολεμήσουν τις λοιμώξεις ενώ υπάρχουν πολύ λίγα ερυθρά αιμοσφαίρια για να μεταφέρουν οξυγόνο στο σώμα. Η νόσος μπορεί να προκαλέσει το θάνατο του ασθενούς μέσα σε λίγες εβδομάδες αν δεν υπάρξει θεραπεία.
Η μελέτη του Ινστιτούτου επιχείρησε να εντοπίσει τις διαδικασίες που θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν σε νέες θεραπείες.

Το πιο συνηθισμένο γονίδιο που εμπλέκεται στην ανάπτυξη οξείας μυελοειδούς λευχαιμίας είναι το NPM1. Η μετάλλαξή του αποτελεί την πιο συνηθισμένη περίπτωση της νόσου.
Η ομάδα, αλλάζοντας αυτό το γονίδιο στα ποντίκια, κατάφερε να αποδείξει ότι αυτό αυξάνει την ικανότητα των κυττάρων να αυτο-ανανεώνονται, γεγονός που αποτελεί ένδειξη καρκίνου. Ωστόσο μόλις ένα στα τρία ποντίκια ανέπτυξαν λευχαιμία.

Οι ερευνητές συμπέραναν ότι και άλλες μεταλλάξεις θα πρέπει να διαδραματίζουν κάποιο ρόλο. Έτσι μετάλλαξαν γονίδια σε ποντίκια και στη συνέχεια, μελετώντας όσα ποντίκια ανέπτυξαν καρκίνο, εντόπισαν ποιες μεταλλάξεις εμπλέκονταν.

Ανακάλυψαν ακόμη δύο τύπους μετάλλαξης, εκ των οποίων ο ένας επηρεάζει την διαίρεση και ανάπτυξη των κυττάρων και ο άλλος τροποποιεί το περιβάλλον του κυττάρου.

Ο καθηγητής, Γιώργος Βασιλείου, του Ινσιτούτου, δήλωσε ότι οι ερευνητές “ανακάλυψαν κρίσιμα βήματα που γίνονται όταν ο καρκίνος αναπτύσσεται. Ο προσδιορισμός των βιολογικών βημάτων σημαίνει ότι μπορούμε να αναζητήσουμε νέα φάρμακα για να εμποδίσουμε τη διαδικασία".

Επεσήμανε ότι "η ανακάλυψη νέων φαρμάκων για ασθενείς ενδέχεται να πάρει δεκαετίες αλλά αυτό που μπορεί να συμβεί νωρίτερα είναι να χρησιμοποιηθούν φάρμακα που ήδη βρίσκονται στο ράφι με πιο στοχευμένο τρόπο".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.