Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

Τα αθλητικά σωματεία των ΑμεΑ προαναγγέλλουν 'λουκέτα'

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
Σε οριακό σημείο ο αθλητισμός των ΑμεΑ


Μόλις ενάμιση χρόνο μετά τους θριάμβους στο Πεκίνο , πλήθος τα προβλήματα


Αναβρασμός επικρατεί στον χώρο των αθλητικών σωματείων ΑμεΑ εξαιτίας της μη καταβολής από πλευράς ΓΓΑ των τακτικών επιχορηγήσεων για τα έτη 2008 και 2009. Η εθνική αθλητική ομοσπονδία ΑμεΑ (ΕΑΟΜ - ΑμεΑ) προσάπτει στο νέο γενικό γραμματέα αθλητισμού Πάνο Μπιτσαξή ολιγωρία στην καταβολή των χρωστούμενων παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του σε μεταξύ τους προ μηνός συνάντηση. Σκληρή η ανακοίνωση της ομοσπονδίας προαναγγέλλει “δυναμικές κινητοποιήσεις” σε περίπτωση που τα χρωστούμενα δεν καταβληθούν άμεσα.



Η μαζικότητα στην καταγγελτική εκδήλωση – συνέντευξη τύπου της ΕΑΟΜ – ΑμεΑ, πείθει ότι τα πράγματα είναι πλέον οριακά σε ότι αφορά το πρόβλημα επιβίωσης που τα αθλητικά σωματεία των ΑμεΑ αντιμετωπίζουν ελέω πλημελλούς χρηματοδότησης. Το παρών δεν έδωσαν ως είθισται μόνο οι παράγοντες του χώρου αλλά και σημαντικοί έλληνες παραολυμπιονίκες, όπως οι Γρηγόρης Πολυχρονίδης (μπότσια), Παύλος Μάμαλος (άρση βαρών), Γιάννης Πρώτος, Μάκης Καλαράς, Μάκης Βρυώνης (στίβος). Ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται και η παρουσία του προέδρου της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής (ΕΠΕ) Παναγιώτη Σταματόπουλου, προσδίδοντας στην εκδήλωση τον χαρακτήρα του καθολικού ξεσηκωμού όλων όσοι υπηρετούν τον παραολυμπιακό αθλητισμό. Διότι αν μη τι άλλο όλα όσα καταγγέλθησαν θέτουν σε αμφισβήτηση καθεαυτή την επιβίωση των αθλητικών σωματείων.
Σε πολύ απλά (νεο)ελληνικά , σε πολλά σωματεία μέλη της ΕΑΟΜ δεν έχουν καταβληθεί καν οι τακτικές επιχορηγήσεις των ετών 2007-2008. Όπως κοφτά δήλωσε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Γ.Φουντουλάκης “ ο χώρος πορεύεται υπό συνεχή αναστάτωση , τα πάντα για το μέλλον φαντάζουν πιθανά. Ακόμα και η διακοπή του αθλητισμού στα άτομα με αναπηρία.”
Η παραπάνω απαισιόδοξη θέση δεν είναι προϊόν αποκλειστικά και μόνο οικονομικών προβλημάτων. Υπάρχει και μια ολόκληρη σειρά από θεσμικά ζητήματα που επί χρόνια παραμένουν εκκρεμή συμβάλλοντας στην αίσθηση αδιέξοδου που μοιάζει να κυριαρχεί στον χώρο του αθλητισμού των ΑμεΑ. Για παράδειγμα, η ισότιμη σε σχέση με τους μη αναπήρους συναθλητές τους αντιμετώπιση των διακεκριμένων αθλητών με αναπηρία από την πολιτεία, καίτοι ως πρόθεση δεδηλωμένη εξακολουθεί ως πράξη ζητούμενη. Ζητούμενη εξακολουθεί και η ικανοποίηση του αιτήματος αναβάθμισης του πλαισίου λειτουργίας της ΕΠΕ, τα μέλη της οποίας στην πλειοψηφία τους διορίζονται από τον εκάστοτε υπουργό ή Γ.Γ.Α. “Η ολομέλεια της ΕΠΕ πρέπει στο σύνολό της να είναι αιρετή” αιτούνται οι της αθλητικής ομοσπονδίας ΑμεΑ “ώστε να αποφεύγονται οι όποιες κηδεμονίες στον χώρο”. Το αίτημα μοιάζει κάτι παραπάνω από δίκαιο.
Το κρίσιμο “δια ταύτα” όλων των παραπάνω, αποτυπώνεται στις εξαγγελίες/δεσμεύσεις του αθλητικού κινήματος των ΑμεΑ , εάν οι οικονομικές τουλάχιστον εκρεμμότητες άμεσα δεν διευθετηθούν. Ούτε λίγο ούτε πολύ προαναγγέλεται η άρση όλων των προγραμματισμένων αθλητικών εκδηλώσεων για το 2010 αλλά και “λουκέτα” σε δεκάδες σωματεία που αδυνατούν υπό τις σημερινές συνθήκες οικονομικά να ανταπεξέλθουν. Προαναγγέλονται επίσης κινήσεις διασυρμού της αθλητικής ηγσίας της χώρας με παραστάσεις διαμαρτυρίας στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Και όλα αυτά ενάμισι μόλις χρόνο μετά την θριαμβευτική παρουσία στο Πεκίνο του ελληνικού παραολυμπιακού αθλητισμού οι επιτυχίες του οποίου υπερέβησαν κάθε προηγούμενο. Πως φέρνει τα πάνω κάτω η ζωή... 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.