Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Η κοινωνική ζωή ασπίδα για την άνοια

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Σύμφωνα με ερευνητές, η έντονη κοινωνική ζωή βοηθάει στην προστασία από την άνοια.
Πρόσωπα κοινωνικά δραστήρια που δεν άγχονται εύκολα έχουν κατά 50% μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν άνοια, σε σύγκριση με τους άνδρες και τις γυναίκες που είναι απομονωμένοι.
«Στο παρελθόν, μελέτες έδειξαν ότι η χρόνια κατάθλιψη μπορεί να επηρεάζει τμήματα του εγκεφάλου, όπως ο ιππόκαμπος, και έτσι να οδηγεί πιθανώς κάποιος στην άνοια» αναφέρει σε δήλωσή του ο Χούι Σιν Ουάνγκ του Ινστιτούτου Καρολίνσκα στη Σουηδία, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης.

Υπολογίζεται ότι 24 εκατ. άνθρωποι στον κόσμο παρουσιάζουν απώλεια μνήμης, προβλήματα προσανατολισμού και άλλα συμπτώματα της νόσου του Αλτσχάιμερ και άλλων μορφών άνοιας. Ερευνητές πιστεύουν ότι ο αριθμός των ανθρώπων με άνοια μπορεί να τετραπλασιαστεί έως το 2040.

Στη σουηδική μελέτη συμμετείχαν 506 ηλικιωμένοι άνθρωποι που δεν είχαν άνοια την πρώτη φορά που εξετάστηκαν. Αφού τους δόθηκαν ερωτηματολόγια σχετικά με τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους και με τον τρόπο ζωής τους, παρακολουθήθηκαν για έξι χρόνια. Στο διάστημα αυτό, 144 εμφάνισαν άνοια.

«Τα καλά νέα είναι πως μπορούμε να τροποποιήσουμε τους παράγοντες του τρόπου ζωής, αντίθετα από τους γενετικούς, που δεν μπορεί να ελεγχθούν» λέει ο Ουάνγκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.