Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Οι διαταραχές στην ακοή συνδέονται με προβλήματα ισορροπίας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Σύμφωνα με μελέτη, εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από διαταραχές του έσω ωτός, οι οποίες μπορούν να επηρεάζουν άμεσα την ισορροπία τους.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς στη Βαλτιμόρη επισημαίνουν πως προβλήματα ακοής επιδρούν άμεσα στην ισορροπία μας, ενώ η ελλιπής ισορροπία μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα, σοβαρότερο εκ των οποίων είναι οι πτώσεις.

Οι ερευνητές συνέλεξαν στοιχεία από μια ομοσπονδιακή αμερικανική μελέτη στην οποία είχαν συμμετάσχει περισσότεροι από 5.000 εθελοντές, ηλικίας 40 ετών και άνω.

Οι εθελοντές είχαν απαντήσει σε ερωτήματα για το ιστορικό πτώσεων που είχαν, αλλά και για τυχόν διαταραχές στην ισορροπία τους. Στη συνέχεια υποβλήθηκαν σε εξετάσεις, για να διαπιστωθεί πόσο καλά μπορούσαν να διατηρήσουν την ισορροπία τους υπό διάφορες συνθήκες, μία εκ των οποίων ήταν να στέκονται όρθιοι με τα μάτια κλειστά.

Όπως έδειξε η ανάλυση των στοιχείων, περισσότεροι από ένας στους τρεις εθελοντές έπασχαν από μια διαταραχή της ισορροπίας που αποκαλείται αιθουσαία δυσλειτουργία (η αίθουσα αποτελεί τμήμα του έσω ωτός και παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της ισορροπίας μας).

Η μελέτη κατέδειξε ακόμη πως προβλήματα ισορροπίας είχε και το 32% των εθελοντών, οι οποίοι δεν είχαν συμπτώματα ελλιπούς ισορροπίας, όπως ο ίλιγγος (ο ίλιγγος αποτελεί επακόλουθο της διαταραχής των συστημάτων που συμμετέχουν στη διατήρηση της ισορροπίας και του προσανατολισμού στον χώρο).

«Το βασικό θέμα εδώ είναι οι πτώσεις» υποστηρίζει ο επικεφαλής ερευνητής δρ Γιούρι Άγκραβαλ. «Οι σοβαρές πτώσεις, ιδίως μετά τα 60, μπορεί να αποτελέσουν την αρχή του τέλους για τον ασθενή. Για τους γιατρούς, η ανίχνευση των προβλημάτων ισορροπίας σε έναν ασθενή δεν είναι κάτι πολύπλοκο και υπάρχουν θεραπείες που μπορεί να τον βοηθήσουν».

Οι θεραπείες περιλαμβάνουν ασκήσεις ισορροπίας, που βοηθούν τον ασθενή να αμβλύνει τη διαταραχή του έσω ωτός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.