Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Γονίδια συνδέονται με την ανορεξία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Επιστήμονες στις Η.Π.Α. εντόπισαν μια σειρά από γενετικές παραλλαγές που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της διαταραχής της ανορεξίας.
Οι ερευνητές, υπό τον δρα Χάκον Χακόναρσον, διευθυντή του Κέντρου Εφαρμοσμένης Γενετικής του Νοσοκομείου Παίδων της Φιλαδέλφεια, οι οποίοι δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό «Molecular Psychiatry» (Μοριακή Ψυχιατρική),  αφού ανέλυσαν τον γενετικό κώδικα περίπου 1.000 ατόμων με ανορεξία, μέσης ηλικίας 27 ετών, τον συνέκριναν με το DNA 3.700 παιδιών με μέση ηλικία 13 ετών που δεν είχαν ανορεξία.
Με αυτό τον τρόπο, οι επιστήμονες εντόπισαν μερικά σημεία στο γονιδίωμα (μονο-νουκλεοτιδικούς πολυμορφισμούς) που φαίνεται να παίζουν ρόλο στην ανορεξία. Η νέα μελέτη επιβεβαίωσε ότι ένα συγκεκριμένο γονίδιο, το OPRD1, που είχε εντοπιστεί από προηγούμενη έρευνα, όντως σχετίζεται με την εμφάνιση της εν λόγω διατροφικής διαταραχής.
Η μελέτη, η μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα, επεσήμανε, πάντως, ότι θα χρειαστούν και άλλες ακόμα ευρύτερες έρευνες, για να επιβεβαιώσουν τα νέα ευρήματα και να εντοπίσουν νέες παραλλαγές γονιδίων που συνδέονται με την ανορεξία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.