Πέμπτη 12 Μαΐου 2016

Αυτή είναι η αλήθεια για τους σκύλους-οδηγούς

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Με αφορμή το δυσάρεστο περιστατικό στο οποίο οδηγός λεωφορείου απαίτησε να κατέβει από το λεωφορείο μία γυναίκα με προβλήματα όρασης επειδή ο σκύλος-οδηγός της δεν φορούσε φίμωτρο, μας δίνεται η ευκαιρία να ενημερωθούμε γύρω από το πολύ σοβαρό θέμα "Σκύλος οδηγός".

Ο ΝΟΜΟΣ

Είναι ξεκάθαρος και είναι με το μέρος του σκύλου οδηγού και της χειρίστριάς του.

Τον Φεβρουάριο του 2014 Ψήφιση του Νόμου 4235/ΦΕΚ Α 32/11-2-2014 όπου στο άρθρο 46 αναφέρεται στην τροποποίηση του Ν. 4039/2012 (Α'15) για την δυνατότητα «Οι σκύλοι βοήθειας, εφόσον φέρουν λουρί χειρισμού, μπορούν να μεταφέρονται στα μέσα μεταφοράς, χωρίς κλουβί μεταφοράς και χωρίς φίμωτρο, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους».

Η ΑΙΤΙΑ

Λάθος του οδηγού; ανενημέρωτος; αδιάφορος για τις ενημερώσεις της υπηρεσίας του; υπερβολικός ζήλος για να μη δυσανασχετήσουν κάποιοι επιβάτες; Έλλειψη σεβασμού στον επιβάτη με το πρόβλημα όρασης; Ή απλά δεν συμπαθεί τους σκύλους; Μόνο ο ίδιος ξέρει, όπως και να είναι στερήθηκε από ένα πολίτη, με προβλήματα όρασης,το δικαίωμά του να χρησιμοποιήσει το λεωφορείο εξ αιτίας του ειδικά εκπαιδευμένου σκύλου του, ο οποίος τον εξυπηρετεί στο να κινείται μέσα στην πόλη.

Η προσβασιμότητα και γενικά οι συνθήκες στις οποίες κινούνται οι άνθρωποι με προβλήματα όρασης είναι σχεδόν τραγικές και αν τις συνδυάσουμε με την αντιμετώπιση των σκύλων τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα

Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ

Οι σκύλοι οδηγοί στην πατρίδα μας είναι μία καινούργια προσπάθεια και βασίζεται στον εθελοντισμό και στην προσπάθεια κάποιων ανθρώπων να προσφέρουν, για ένα κοινωνικό σκοπό χωρίς να υπολογίζουν τις καθημερινές δυσκολίες και την ιδιαιτερότητα των καιρών που ζούμε. Εκφραστές της προσπάθειας αυτής είναι δύο σχολές σκύλων οι «ΣΚΥΛΟΙ ΟΔΗΓΟΙ ΕΛΛΑΔΑΣ» στους οποίους είμαι ενεργό μέλος και η «ΛΑΡΑ» της οποίας η πρόεδρος αντιμετώπισε το δυσάρεστο περιστατικό.

Και σε αυτή την περίπτωση ισχύει ότι κάθε τι καινούργιο και πρωτοποριακό , αντιμετωπίζεται με καχυποψία και συντηρητισμό από το κοινωνικό περιβάλλον, να σημειώσουμε ότι η ίδια προσπάθεια αντιμετώπισε δυσκολίες στα πρώτα της βήματα στις περισσότερες χώρες του εξωτερικού.

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει τεράστια πρόοδος στην αποδοχή των πολιτών και στην κατανόηση της παρουσίας και της χρησιμότητας των σκύλων οδηγών. Καταστηματάρχες, ιδιοκτήτες εστιατορίων, οδηγοί ταξί, δημόσιες υπηρεσίες κλπ ενημερώνονται, δείχνουν καλή θέληση ή απλά συμμορφώνονται με τον νόμο, παρ όλα αυτά υπάρχουν κάποιοι που αντιδρούν και δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στους πρώτους χρήστες σκύλων οδηγών οι οποίοι μερικές φορές χρειάζεται να δώσουν μια μικρή μάχη για να διεκδικήσουν τα αυτονόητα.

Ο οδηγός έκανε λάθος ,αν κάποιοι από τους επιβάτες γνώριζαν και επενέβαιναν πιθανόν να είχε τελειώσει εκεί. Οι χειριστές των σκύλων είναι εφοδιασμένοι με έγγραφα πιστοποίησης και αντίγραφα του νόμου τα οποία είναι ατομικά για κάθε σκύλο, ακριβώς το ίδιο ισχύει και για τους εκπαιδευτές και τα σκυλιά τα οποία βρίσκονται στο στάδιο της εκπαίδευσης.



ΠΩΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΒΟΗΘΑΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΣ

Όταν βλέπουμε σκύλο με γιλέκο πάνω στο οποίο είναι προσαρμοσμένη μία λαβή σε σχήμα περίπου Π πρέπει να ξέρουμε ότι αυτός ο σκύλος «δουλεύει» και οδηγεί έναν άνθρωπο με προβλήματα όρασης ή εκπαιδεύεται γι αυτό.

Δεν τον φωνάζουμε να γυρίσει το κεφάλι του ή να του αποσπάσουμε την προσοχή.

Δεν προσπαθούμε να τον χαϊδέψουμε ή να παίξουμε μαζί του.

Δεν του δίνουμε να φάει κάτι.

Δεν μπαίνουμε εμπόδιο στην διαδρομή του να μιλήσουμε με το ζόρι στον χειριστή του και να τον ρωτήσουμε,πως το λένε το σκυλάκι σας; Ή πόσων χρονών είναι ή οτιδήποτε άλλο.

Δεν πλησιάζουμε τον δικό μας σκύλο να μυριστούνε αντίθετα απομακρυνόμαστε λίγο.

Δεν πρέπει να διακόπτουμε την πορεία του σκύλου στον δρόμο, αλλά και να μην τον ενοχλούμε σε δημόσιους χώρους, καφέ, καταστήματα, δημόσιες υπηρεσίες κλπ.

Επίσης αν δούμε κάποιον άλλον να κάνει κάτι από τα πιο πάνω τον προλαβαίνουμε και του εξηγούμε το γιατί.

Ενημερωνόμαστε για τον νόμο αν έχουμε κάποιο κατάστημα και αν εργαζόμαστε σε δημόσιο φορέα ζητάμε να ενημερωθούμε από την υπηρεσία μας.

ΠΑΙΔΕΙΑ και ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ και σ' αυτή την περίπτωση

Επικοινωνία για σχολεία για την παρουσίαση του ειδικού προγράμματος ενημέρωση.

Ενημέρωση για την προσπάθεια και στοιχεία επικοινωνίας για όσους θέλουν να την υποστηρίξουν θα τα βρείτε στο web site των Σκύλων Οδηγών Ελλάδας www.greekduidedogs.gr


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.