Πέμπτη 12 Μαΐου 2016

Το στόμα του καπνιστή

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Οι επιδράσεις του καπνίσματος στην στοματική κοιλότητα είναι οι πλέον εμφανείς. Γιατί τα δόντια αποκτούν σκούρο χρώμα λόγω της εναπόθεσης των χρωστικών (πίσσα), συνυπάρχει συνήθως κακοσμία, και επιπλέον οι καπνιστές έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν χρόνια ουλίτιδα ή περιοδοντίτιδα.

Θα πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα ότι το κάπνισμα μειώνει το επίπεδο βιταμίνης C στον οργανισμό. Οι καπνιστές πρέπει να έχουν απαραίτητα στην καθημερινή διατροφή τους ιδανικά φυσικό χυμό πορτοκάλι ή συμπληρώματα βιταμίνης C.

Επίσης η νικοτίνη έχει συνέπεια τη μείωση του ασβεστίου στα οστά με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος οστεοπόρωσης και η ευαισθησία στα κατάγματα.

Προβλήματα στην στοματική κοιλότητα εξαιτίας του καπνίσματος

1. Χρωστικές στα δόντια
2. Κακοσμία
3. Πολλές φορές ξηροστομία
4. Απώλεια γεύσης
5. Ουλίτιδα ( ούλα ερυθρά διογκωμένα που ματώνουν)
6. Περιοδοντίτιδα ( τα συμπτώματα της ουλίτιδας σε συνδυασμό με απώλεια οστού που στηρίζει τα δόντια, κινητικότητα των δοντιών)
7. Απώλεια των δοντιών σαν συνέπεια προχωρημένης περιοδοντίτιδας.
8. Καθυστέρηση στη επούλωση των ούλων μετά από θεραπεία
9. Μείωση της επιτυχίας των εμφυτευμάτων σε βαρείς καπνιστές ( 2-3 πακέτα ημερησίως)
10. Στοματίτιδα
11. Καρκίνος του στόματος

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΧΡΩΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΤΗ

Οι χρωστικές αφαιρούνται στο 6 μηνιαίο καθαρισμό και συντηρείται το αποτέλεσμα με το σωστό βούρτσισμα καθημερινά.

Σε περιπτώσεις όμως που έχουμε μακροχρόνιους καπνιστές ή που υπάρχουν κατάγματα ή αποτριβές στα δόντια, η χρώση δεν είναι πλέον επιφανειακή με αποτέλεσμα το σκούρο χρώμα των δοντιών.

Μια λεύκανση μπορεί να δώσει μια προσωρινή λευκότητα αλλά το αποτέλεσμα δεν είναι μόνιμο, εξαρτάται από τις διατροφικές συνήθειες του ατόμου.
Μόνιμο αποτέλεσμα αλλαγής χρώματος αλλά και σχήματος των δοντιών μπορούν να δώσουν οι όψεις ρητίνης. Γίνονται σε 2-3 ώρες για 8-10 δόντια της άνω γνάθου και αντίστοιχα για την κάτω γνάθο.

Μόνιμο αποτέλεσμα μπορούν να δώσουν και οι όψεις πορσελάνης ή οι στεφάνες που αποκαθίστανται σε λίγες μέρες.

ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ

Θα προσπαθήσω να βοηθήσω τον αναγνώστη να καταλάβει γιατί η μείωση της βιταμίνης C στον οργανισμό συνδέεται και με τα προβλήματα στην στοματική κοιλότητα.

Η βιταμίνη C έχει τεράστια σημασία για τον μεταβολισμό του ανθρώπου. Η έλλειψή της προκαλεί την ασθένεια σκορβούτο γνωστή και ως «νόσος των ναυτικών». Το σκορβούτο προκαλεί πρήξιμο και μάτωμα στα ούλα, βλάβες στα δόντια, αιμορραγίες ιστών και αναιμία, αιματώματα. Επίσης η βιταμίνη C βελτιώνει την αγγειακή κυκλοφορία.

Άρα η ύπαρξή της στον οργανισμό στα φυσιολογικά επίπεδα κρίνεται απαραίτητη όχι μόνο για να μην εκδηλώνονται τα ανωτέρω προβλήματα αλλά για να μπορεί ο οργανισμός μετά τις οδοντιατρικές παρεμβάσεις να αποκαθιστά γρήγορα την επούλωση των ιστών.
Η φυσιολογική αιμάτωση των ιστών συντελεί στην αποτελεσματικότερη θεραπεία, στη σωστή επούλωση μετά από χειρουργικές επεμβάσεις και εντέλει στη επιτυχία των επεμβάσεων. Επίσης μειώνει την εμφάνιση φλεγμονών.

Πολλοί οδοντίατροι απαιτούν από τους ασθενείς τους όταν είναι καπνιστές πολλών τσιγάρων ή καπνού σε μεγάλες ποσότητες, να μειώσουν το κάπνισμα –ιδανικά να το κόψουν- για την μεγαλύτερη επιτυχία της θεραπείας του περιοδοντίου ή των εμφυτευμάτων.

Το υπερβολικό κάπνισμα μειώνει το ποσοστό επιτυχίας των εμφυτευμάτων όχι μόνο λόγο της μείωσης της βιταμίνης C και κατά συνέπεια της μειωμένης αιμάτωσης μέσω των αγγείων, αλλά και λόγω της μείωσης του ασβεστίου στα οστά.

Οι απώλειες δοντιών σαν αποτέλεσμα του περιοδοντικού νοσήματος μπορούν να αποφευχθούν εφόσον γίνει τρόπος ζωής το σωστό καθημερινό βούρτσισμα, το νήμα και ο 6μηνιαίος επανέλεγχος στον οδοντίατρο.

Θα πρέπει να τονίσω ότι μεγάλη ευθύνη έχει η έγκαιρη σωστή διάγνωση του οδοντίατρου, για αποφυγή, των συνεπειών της περιοδοντικής νόσου και γενικότερα όλων των προβλημάτων της στοματικής κοιλότητας. Ευθύνη επίσης του οδοντίατρου είναι η σωστή διάγνωση θεραπεία και πρόληψη στον ασθενή ο οποίος είναι τυπικός με τον 6 μηνιαίο επανέλεγχο και την καθημερινή στοματική υγιεινή.

Ο συνδυασμός τυπικού ασθενή και σωστού οδοντίατρου προλαμβάνει τα οδοντιατρικά προβλήματα.

Η κακοσμία ως συνέπεια του καπνίσματος απαιτεί συχνότερη στοματική υγιεινή κατά τη διάρκεια της ημέρας και ταυτόχρονα καθαρισμό και της γλώσσας.

Η ξηροστομία η οποία ενοχοποιείται για την αυξημένη τάση σε τερηδονισμό των δοντιών, απαιτεί να πίνουμε περισσότερο νερό και να μασάμε τσίχλα χωρίς ζάχαρη που βοηθά στην έκκριση σάλιου.

Η ουλίτιδα προλαμβάνεται με τον καθαρισμό στον 6μηνιαίο επανέλεγχο και το σωστό βούρτσισμα και νήμα του ασθενούς. Εάν ο ασθενής είναι τυπικός στην στοματική του υγιεινή και υπάρξει θέμα ουλίτιδας θα πρέπει να αναζητηθούν τα αίτια σε πιθανές ορμονικές διαταραχές ή εκδήλωσης άλλων προβλημάτων του οργανισμού στα ούλα.

Το στόμα αποτελεί την πρώτη εικόνα της γενικότερης υγείας του οργανισμού. Προληπτικώς θα πρέπει να ελέγξουμε τον αριθμό των τσιγάρων ή και να καταφύγουμε σε μεθόδους κοψίματος του τσιγάρου για την καλύτερη προοπτική της γενικότερης υγείας. Έχουν καταφέρει αρκετοί προηγούμενοι καπνιστές να το κόψουν παίρνοντας την σωστή απόφαση.


Πηγή: http://blog.nowdoctor.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.