Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016

Χάθηκε η επαφή με τον ιαπωνικό δορυφόρο ακτίνων-Χ Hitomi

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Είχε εκτοξευθεί στο διάστημα στις 17 Φεβρουαρίου.

Η Ιαπωνική Αεροδιαστημική Υπηρεσία Εξερεύνησης (JAXA) ανακοίνωσε ότι έχασε την επαφή με τον υπερσύγχρονο δορυφόρο ακτίνων-Χ Hitomi (ASTRO-H), ο οποίος είχε εκτοξευθεί στο διάστημα στις 17 Φεβρουαρίου 2016.

Χάθηκε η επαφή με τον ιαπωνικό δορυφόρο ακτίνων-Χ Hitomi

Προς το παρόν, η JAXA δεν είναι σε θέση να βεβαιώσει ποια είναι η κατάσταση του δορυφόρου και αν έχει καταστραφεί ή αν θα μπορούσε να αποκατασταθεί τυχόν βλάβη του. Η Υπηρεσία συνέστησε μια ομάδα επείγουσας δράσης στην προσπάθεια να σώσει τον δορυφόρο της.

Στο παρελθόν η JAXA έχει σώσει διαστημικές αποστολές που αντιμετώπισαν προβλήματα, με πιο πρόσφατη περίπτωση το σκάφος «Ακατσούκι» που είχε τεθεί σε τροχιά γύρω από την Αφροδίτη πέρυσι τον Δεκέμβριο, πέντε ολόκληρα χρόνια μετά από μια βλάβη στη μηχανή του.

Όμως το Κοινό Κέντρο Διαστημικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ, που παρακολουθεί τα διαστημικά «σκουπίδια», ανέφερε ότι εντόπισε πέντε τέτοια στην περιοχή του Hitomi, αν και είναι άγνωστο κατά πόσο αυτά προέρχονται από τον εν λόγω δορυφόρο.

Ο Hitomi, που βρισκόταν στη φάση «τσεκ-άουτ» των συστημάτων του, όταν χάθηκε η επαφή μαζί του, είχε σχεδιαστεί για να μελετήσει διάφορα κοσμικά φαινόμενα (μαύρες τρύπες, ομάδες γαλαξιών, σκοτεινή ύλη κ.α.) με τη βοήθεια των ακτίνων-Χ και τα υψηλής τεχνολογίας όργανά του.

Στην αποστολή του Hitomi έχουν επίσης συμβάλει η NASA, η ESA και άλλες διαστημικές υπηρεσίες.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.