Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016

Η απώλεια δοντιών ένδειξη μοιραίας καρδιαγγειακής νόσου

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Οι πάσχοντες από καρδιακή νόσο, που έχουν χάσει την φυσική τους οδοντοστοιχία, έχουν διπλάσιο κίνδυνο να αποβιώσουν, συγκριτικά με όσους διατηρούν τα δόντια τους, σύμφωνα με νέα σουηδική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο European Journal of Preventive Cardiology.

Η ουλίτιδα είναι βασική αιτία απώλειας δοντιών και η φλεγμονή που σχετίζεται με την ουλίτιδα πιστεύεται ότι παίζει ρόλο στην στένωση των αρτηριών.

Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Ουψάλα και του Κλινικού Ερευνητικού Κέντρου της πόλης, μελέτησε περισσότερους από 15.000 καρδιοπαθείς από 39 χώρες. Όλοι ελέγχθηκαν για τυχόν απώλειες δοντιών και ετέθησαν υπό ιατρική παρακολούθηση κατά μέσο όρο για 3,7 χρόνια. Το 16% δεν είχε καθόλου δόντια και το 40% είχε χάσει περίπου τα μισά.

Όσοι είχαν τα λιγότερα δόντια ήταν μεγαλύτεροι σε ηλικία, καπνιστές, γυναίκες, λιγότερο δραστήριοι σωματικά και πιθανότερο να έχουν διαβήτη, υπέρταση, περισσότερο σωματικό λίπος και χαμηλό μορφωτικό επίπεδο.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, καταγράφηκαν περισσότερα από 1.500 μείζονα επεισόδια (είτε καρδιαγγειακός θάνατος, είτε έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο), καθώς και 705 καρδιαγγειακοί θάνατοι, 1.120 θάνατοι από κάθε αιτία και 301 εγκεφαλικά επεισόδια.

Μετά την συνεκτίμηση συγκεκριμένων παραγόντων, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι κάθε αυξημένο επίπεδο οδοντικής απώλειας σχετιζόταν με 6% αυξημένο κίνδυνο μειζόνων καρδιαγγειακών επεισοδίων και σχεδόν 15% υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακού θανάτου, θανάτου από κάθε αιτία και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Συγκριτικά με ασθενείς που είχαν όλα τους τα δόντια, εκείνοι που τα είχαν χάσει όλα είχαν 27% μεγαλύτερο κίνδυνο μειζόνων καρδιαγγειακών επεισοδίων. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η απουσία φυσικών δοντιών σχετιζόταν με 85% υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακού θανάτου, 81% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από κάθε αιτία και 67% μεγαλύτερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

«Η καρδιακή νόσος και η ουλίτιδα μοιράζονται κοινούς παράγοντες κινδύνους, όπως το κάπνισμα και τον διαβήτη, αλλά στη μελέτη εντοπίσαμε ανεξάρτητη σχέση μεταξύ των δύο παθήσεων» αναφέρουν οι ερευνητές.


Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.