Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016

Κόντρα κυβέρνησης με Eldorado Gold και στην μέση περιβάλλον και εργαζόμενοι

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η απάντηση της "Ελληνικός Χρυσός" για το πρόστιμο της κυβέρνησης


«Οι περιβαλλοντικοί όροι για εμάς δεν είναι ζήτημα υποχρέωσης αλλά ζήτημα ζωής. Και για τις αρχές τις εταιρίας μας και για το καλό του τόπου» αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση η «Ελληνικός Χρυσός» σχετικά με την επιβολή προστίμου από το υπουργείο Ενέργειας.

«Το ΥΠΕΝ αποφάσισε την κοινοποίηση και δημοσίευση δυο προστίμων (που αφορούν στα έργα Ολυμπιάδας & Στρατωνίου) ενάντια στην εταιρία ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ λίγες μόνο ώρες μετά την συνέντευξη τύπου του διευθύνοντος συμβούλου της Eldorado Gold κ. Paul Wright όπου ανακοίνωσε την απόφαση της εταιρίας για αναστολή των εργασιών στις Σκουριές Χαλκιδικής» τονίζει η «Ελληνικός Χρυσός» και προσθέτει:

«Για άλλη μια φορά η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει το πρόβλημα με όρους εντυπώσεων και με μια στάση αδιανόητη απέναντι σε έναν θεσμικό επενδυτή. Η εταιρία επιφυλάσσεται παντός νομίμου δικαιώματος της σχετικά με τα συγκεκριμένα πρόστιμα».

-----------------

Η απάντηση του Σκουρλέτη στην Eldorado Gold


Για αντιμετώπιση της Ελλάδας με όρους «μπανανίας» κατηγόρησε την Eldorado Gold ο υπουργός Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, λίγες ώρες πριν τη συνάντησή του με τον διευθύνοντα σύμβουλο της καναδικής πολυεθνικής εταιρείας, Πολ Ράιτ (14:00).

Θέλουμε την επένδυση στη Χαλκιδική, αλλά με προϋποθέσεις, τόνισε ο κ. Σκουρλέτης, σημειώνοντας ότι η πρώτη ερώτηση που θα θέσει στον κ. Ράιτ θα είναι «αν καταλαβαίνει πως η Ελλάδα είναι μία σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία, κι όχι το Ελ Ντοράντο ή μπανανία».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος κατηγόρησε την Eldorado Gold ότι προσπαθεί να κάνει «πολιτικό σόου» εντυπωσιασμού, υποστηρίζοντας ότι η επιχείρηση δεν καταθέτει ουσιαστικές προτάσεις αλλά στέλνει «εκβιαστικά τελεσίγραφα» στην ελληνική κυβέρνηση, απαιτώντας από τις δημόσιες υπηρεσίες να «αυτοαναιρεθούν» και να εκδώσουν τις άδειες που έχει αιτηθεί.

Τόνισε μάλιστα πως από το 2007 η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός δεν έχει καταβάλει ούτε ένα ευρώ σε φόρους στο ελληνικό Δημόσιο – καθότι εμφανίζεται ζημιογόνα παρά το γεγονός ότι εξάγει μεταλλεύματα στην Κίνα – και ανέφερε ότι υπάρχει υποψία για τριγωνικές συναλλαγές.

Είπε ακόμα ότι την περίοδο 2012 έως 2014 οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν «καταχωνιάσει» διάφορα πρόστιμα που είχαν επιβληθεί στην Ελληνικός Χρυσός.

Ο υπουργός δεν απέκλεισε πάντως το ενδεχόμενο συνολικής αναδιαπραγμάτευσης της σύμβασης, προσθέτοντας όμως ότι δεν αποκλείει ούτε το ενδεχόμενο η εταιρεία να προσπαθεί να αποσυρθεί από την επένδυση λόγω της πτώσης στις τιμές του χρυσού.

Ο κ. Σκουρλέτης απέρριψε τις κατηγορίες της Eldorado Gold για μεγάλες καθυστερήσεις στην έκδοση αδειών εξόρυξης, λέγοντας ότι «στη φάση που βρισκόμαστε δεν υπάρχει καμία καθυστέρηση».

Υπογράμμισε παράλληλα πως υπάρχουν σοβαρά περιβαλλοντικά ζητήματα που θα πρέπει να διευθετηθούν, αναφέροντας ως παραδείγματα με τη μέθοδο της μεταλλουργίας και την κατάσταση του υδροφόρου ορίζοντα.

Στις 13:00 μετά το μεσημέρι ο κ. Σκουρλέτης θα συναντηθεί και με τους εργαζόμενους της Ελληνικός Χρυσός.



-----------------

Η απάντηση της Ελληνικός Χρυσός στις καταγγελίες του Σκουρλέτη για το φόρο


Απάντηση στα όσα υποστήριξε ο υπουργός Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης ότι η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός δεν έχει πληρώσει φόρο στο ελληνικό Δημόσιο από το 2007 έδωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Μιχάλης Θεοδωρακόπουλος, μιλώντας στο ΣΚΑΪ.

Ο κ. Θεοδωρακόπουλος τόνισε ότι την τελευταία τετραετία η Ελληνικός Χρυσός έχει πληρώσει περίπου 41,5 εκατομμύρια ευρώ σε φόρους, ενώ αντίθετα τις οφείλονται επιστροφές ΦΠΑ ύψους περίπου 51,5 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, όπως είπε ο κ. Θεοδωρακόπουλος, για την παρακράτηση του φόρου μισθωτών υπηρεσιών των εργαζόμενων η εταιρεία έχει πληρώσει περίπου 74 εκατ. ευρώ.

-----------------

Με τον πρόεδρο της Eldorado Gold συναντήθηκε ο Σκουρλέτης

«Δεν μπορούμε να συζητούμε κάτω από καθεστώς εκβιασμών», δήλωσε ο υπουργός.

«Προϋπόθεση για οποιονδήποτε διάλογο από εδώ και μπρος είναι να πάρει πίσω την απόφαση (για αναστολή των επενδύσεων) η εταιρεία. Δεν μπορούμε να συζητούμε κάτω από καθεστώς εκβιασμών» δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, μετά τη λήξη της συνάντησης με τον πρόεδρο της Eldorado Gold Πολ Ράιτ και τη διοίκηση της Ελληνικός Χρυσός.

Ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε ότι με ευθύνη της εταιρείας έχει δημιουργηθεί ένα πάρα πολύ βαρύ κλίμα και προσέθεσε ότι όταν υπάρχουν προβλήματα στις σχέσεις μιας επενδυτικής εταιρείας με το Δημόσιο, αυτά λύνονται με διάλογο και όχι με την κατάθεση τελεσιγράφων.

«Ο κ. Ράιτ μπήκε και σε άλλα χωράφια, στα χωράφια της πολιτικής, και αυτό βάρυνε ακόμη περισσότερο το κλίμα. Θέσαμε ένα ερώτημα στον εκπρόσωπο της καναδικής εταιρείας, αν πράγματι τον ενδιαφέρει αυτή η επένδυση ή συνυπολογίζοντας και άλλες παραμέτρους που έχουν να κάνουν με την πορεία της τιμής του χρυσού θεωρεί ότι έχει κλείσει ο κύκλος της επένδυσης για την εταιρεία» τόνισε ο υπουργός. Διαβεβαίωσε, επίσης ότι η κυβέρνηση θα υπερασπιστεί το δημόσιο συμφέρον, το περιβάλλον, τις θέσεις εργασίας και εκεί και αλλού.

Πολύ εποικοδομητική χαρακτήρισε, από την πλευρά του, τη συνάντηση ο κ. Ράιτ. «Μας δόθηκε», προσέθεσε, «η ευκαιρία να αιτιολογήσουμε την απόφασή μας. Είμαστε εδώ ως επενδυτές, όχι για να κάνουμε πολιτική».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικός Χρυσός, Μιχάλης Θεοδωρακόπουλος, ανέφερε ότι ξεκίνησε ένας διάλογος, ο οποίος δεν σταματάει.

-----------------

Συνάντηση με τους εργαζόμενους της Ελληνικός Χρυσός είχε ο Σκουρλέτης

Του ζήτησαν να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας στα μεταλλεία Χαλκιδικής.

Τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας στα μεταλλεία Χαλκιδικής ζήτησαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, που συναντήθηκαν το απόγευμα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνο Σκουρλέτη.

Όπως ανέφεραν ο πρόεδρος του Σωματείου Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Αγία Βαρβάρα, Γιώργος Χατζής και των Υπογειτών Μεταλλωρύχων Χαλκιδικής, Χρήστος Ζαφειρούδας, ο υπουργός δεσμεύθηκε πως οι αιτήσεις και τα έγγραφα που έχουν κατατεθεί από την εταιρεία θα ελεγχθούν από το υπουργείο στα χρονικά πλαίσια που ορίζει ο νόμος.

«Είναι ευθύνη και της κυβέρνησης και της ιδιοκτήτριας εταιρείας να μπορέσουν να έρθουν σε έναν σύντομο διάλογο, για να μπορέσουμε και εμείς να πάμε στις δουλειές μας» ανέφερε ο κ. Χατζής. Οι εργαζόμενοι ζητούν, επίσης, να υπάρξει συνολική λύση για όλους τους εργαζόμενους, καθώς το έργο, όπως ανέφεραν, είναι ενιαίο.

Σύμφωνα με τον κ. Ζαφειρούδα, έχουν ήδη απολυθεί 29 εργαζόμενοι από την εργολαβία στις Σκουριές και, στις επόμενες ημέρες, αναμένονται άλλες 30 απολύσεις.


Πηγή: http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.newsbeast.gr και http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.